Analyysi: Varovainen Suomi jäi Tšekin jalkoihin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Leo Komarov yritti kuumentaa Tšekin tähtiä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Suomen turnaus päättyi katkeralla tavalla, kun kotiyleisönsä edessä pelannut Tšekki oli vahvempi lukemin 3−5. Suomi oli todella varovainen, ja Tšekki hallitsi ottelua täysin.

Ottelu oli lähes koko 60 minuuttia kotiyleisön edessä pelanneen Tšekin hallussa. Suomi ei muutamista hyvistä hetkistään huolimatta saanut missään vaiheessa kunnolla otetta pelistä.

Suomen pelaamisesta puuttui kauttaaltaan pelirohkeus. Suomi käytännössä luovutti pelin Tšekille. Vastahyökkäyspelaaminenkin oli vaisua.

Pelirohkeuden puute näkyi erityisesti kiekollisessa pelissä, joka oli hätäistä. Toki Tšekki paineisti Suomen puolustajia aggressiivisesti, mutta puolustuksessa nähtiin aivan liian paljon hätäisiä ratkaisuja.

Puolivälieräottelussa nähtiin kaiken kaikkiaan varsin taktista jääkiekkoa. Pelin kuva oli selkeä: Tšekki pyrki murtamaan Leijonien miehittämää keskialuetta.

Suomen puolustuspelaaminen nojasi lähinnä jatkuvaan vetäytymiseen keskialueelle. Tšekki haki nopeita pystysyöttöjä Suomen puolustajien väliin. Avauserässä Tšekki löysi raot, mutta toisessa erässä Suomi sai tiivistettyä keskialuetta ja pääsi katkaisemaan Tšekin hyökkäyksiä.

Myös Suomi haki ottelussa organisoituja hyökkäyksiinlähtöjä. Tšekki pyrki iskemään kiinni todella ylhäällä. Kärkikarvaaja oli kiinni Suomen maalissa ja muu viisikkokin keskiviivan yläpuolella. Suomi ei menettänyt kiekkoa ratkaisevissa paikoissa, mutta päätypeliin ei päästy organisoidusti. Suomen pelistä puuttui täysin pitkät pyöritykset hyökkäysalueella.

Suomen karvauspelaaminen oli ihmeellisen vaisua. Puolustajiin iskettiin kiinni kahdellakin pelaajalla, mutta tietty aggressiivisuus paineistamisesta puuttui. Tšekin puolustajilla ei ollut ollenkaan vaikeuksia.

Kolmannessa erässä Suomi pyrki lisäämään viivelähtöjä ja paineistamaan aktiivisemmin, mikä lopulta tuotti tasoitusmaalin. Aktiivinen ote kuitenkin loppui liian lyhyeen. Tšekki päästettiin taas kuskin paikalle lähes ilmaiseksi.

Tšekki pelasi todella vahvasti

Suomi ei turnauksen tärkeimmässä ottelussaan missään nimessä esittänyt parasta peliään. Hienosti taistelleen Leijona-joukkueen puolustukseksi täytyy kehua Tšekin todella vahvaa peliä.

Tšekin paineistaminen oli aggressiivista ja todella tehokasta mutta ei kuitenkaan liian riskialtista. Tšekki ei päästänyt Suomea iskemään vastaan.

Kotijoukkue pääsi ajoittain pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä Suomen alueella. Taitavien yksilöiden ja hyvin organisoidun kulmapelin ansiosta Tšekki hallitsi pelin virtausta täysin.

» Lähetä palautetta toimitukselle