Tomi Kallio opastaa nuorempiaan ainakin vielä yhden kauden.

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Analyysi: Turussa uusi projekti alkuun vanhojen tuttujen avulla

TPS on alkavalla kaudella sekoitus raakaa potentiaalia ja kypsää kokemusta. Vastuuta kannattelevat entiseen malliin tutut konkarit, mutta myös nuoret ovat nousseet esiin.

Turun Palloseura aloittaa kunnianpalautusprojektinsa jälkeen uuden ajanjakson. HIFK:hon siirtyneen Ari-Pekka Selinin tilalle päävalmentajaksi tuli Kalle Kaskinen, joka valmensi viimeksi seuran A-nuoria. Maajoukkueessa apuvalmentajana toiminut turkulaisvalmentaja saa ympärilleen entisten huippupelaajien valmennusryhmän, kun mukana ovat Fredrik Norrena, Kimmo Rintanen ja Sami Salo.

Mustavalkoisista lähti viime kauden päätteeksi liuta tasokkaita pelimiehiä. Dave Spina ja loppukaudesta mukaan tullut, mutta vain kahdessa pelissä pelaamaan ehtinyt Curtis Hamilton eivät jatka Turussa. Selin otti Palloseurasta mukaansa luottohyökkääjät Jerry Ahtolan ja Erik Thorellin, joita voi pitää menetyksinä. Thorellin jatko oli kannattajien toiveissa, mutta hyökkääjä ei käyttänyt optiotaan.

Puolustajista Harri Tikkanen siirtyi Itävaltaan ja SaiPasta lainalla ollut Per Savilahti-Nagander palasi Lappeenrantaan. TPS:ää pari kautta edustanut Markus Kojo oli lainalla SaiPassa ja jatkaa uraansa Savilahti-Naganderin tavoin idempänä. Maalivahtiosastolle tuli hivenen odottamattomampi muutos, kun vastikään kolmen vuoden jatkon solminut Aleksandar Georgijev lähti New York Rangersin organisaatioon.

Pelaajakartta TPS:n pelaajakartta

VLH

Jasper Lindsten
Petrus Palmu
Ilkka Pikkarainen
Topi Taavitsainen
Timi Lahtinen

KH

Ilari Filppula
Patrik Virta
Eric Perrin
Jonne Virtanen
Elias Karvonen

OLH

Tomi Kallio
Erik Nyström
Otto Nieminen
Teemu Väyrynen
Markus Nurmi

P

Henrik Tallinder
Ilkka Heikkinen
Elmeri Eronen
Lucas Ekeståhl-Jonsson
Jani Forsström
Martin Berger
Miro Keskitalo
Tarmo Reunanen

MV

Oskari Setänen
Rasmus Tirronen

Valmentaja

Kalle Kaskinen

Kallio tarvitsee taustatukea nuorilta

Laidoilla TPS menetti niin sanottuja varmoja pistesuorittajia, kun Spina ja Thorell poistuivat vahvuudesta. Urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki täytti tyhjiötä erittäin lupaavalla Petrus Palmulla ja Ruotsin Allsvenskanista hankitulla Erik Nyströmillä. Palmu on pienikokoinen ja erittäin sähäkkä hyökkääjä, jolla on kaikki edellytykset läpimurtoon ja ison pistemäärän tehtailuun.

Nyströmiltä tuskin odotetaan aivan 40 pisteen rajan ylittäneen Thorellin korvaamista, vaikka hänkin löytyi Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta. Nyström, Palmu ja viime kaudella läpi lyönyt Jasper Lindsten ovat kuitenkin TPS:n laitahyökkääjien nuorten osasto, jolta odotetaan vastuunkantoa tulosyksiköissä. 

Tomi Kallion päätös jatkaa uraansa vielä ainakin yhdellä kaudella oli turkulaisjoukkueen kannalta merkittävä asia. Kapteeni iski viime kaudella runkosarjassa peräti 50 (20+30) pistettä ollen TPS:n paras pistemies. Muista kokeneista hyökkääjistä Ilkka Pikkarainen on yksi ydinpelaajista. Parranpärinää aiheuttava hyökkääjä loukkaantui viime kaudella, mutta on tervehtynyt odotettua nopeammin.

Vakiokokoonpanoon kuuluvat myös erittäin pirteästi kevään pudotuspeleissä pelanneet nuoret Otto Nieminen ja Teemu Väyrynen, joilta sopii odottaa taas kehitystä. Lupaava Markus Nurmi on taas vuoden vanhempi, ja kookas 19-vuotias yllättänee monet. Topi Taavitsainen puolestaan lukeutuu alaketjujen runkohyökkääjiin.

Erik Nyströmistä toivotaan Turussa uutta Erik Thorellia.

Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Nimekäs sentteriosasto on TPS:n hyökkäyksen vahvuus

Päävalmentaja Kaskinen on puhunut paljon siitä, kuinka peliä ei saa paeta ja kuinka TPS:n tulee olla aloitteellinen joukkue. Palloseura pelasi jo viime kaudella todella aktiivista peliä, ja samaan tai sen suuntaiseen joukkue tähtää tälläkin sesongilla. Yksi aktiiviseen pelitapaan sopivista palasista on viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Patrik Virta, joka täräytti pudotuspeleissä kuuteen peliin viisi osumaa.

Kuten maalivahti Georgijevin, myös Virran kehitys huomattiin New Yorkissa Rangersin varattua hänet kesän varaustilaisuuden loppupäässä. Virta pystyy pelaamaan myös laidassa, joten vaikka TPS:n sentteriosastolle tunkua onkin, palojen liikuttelu on mahdollista.

Keskikaista vahvistui yhdellä Liigan parhaista keskushyökkääjistä. TPS:n suomenmestaruuteen keväällä 2010 johdattanut Ilari Filppula palasi Aurajoen rannoille, ja häneltä odotetaan jälleen messiaanisia tekoja. Filppula on tähtistatuksineen TPS:n ykkössentteri ja yksi todennäköisistä pistepörssin kärkinimistä.

Mustavalkoisten keskusta on erityisen nimekäs, sillä Kallion ohella myös veteraanisentteri Èric Perrin päätti jatkaa uraansa. Filppulan paluun ja Virran läpimurron myötä kanadalaiselta ei vaadita enää aiempien kausien tapaan valtavia pistemääriä, mutta yhä 42-vuotiaanakin Perrin on arvokas johtohahmo sekä kaukalossa että pukukopissa.

Sentteriosaston täydentää oman kaupungin poika ja kannattajien kulttipelaaja Jonne Virtanen, joka on tärkeä pelaaja varsinkin erikoistilanteissa. Alivoimaa raatava jässikkä pelaa toisinaan ylivoimissa maskimiehenä. Virtasen peliaika nousee usein nelosketjun keskushyökkääjälle tavanomaista korkeammaksi.

Patrik Virta johtaa TPS:n nuorten pelaajien esiinmarssia.

Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Alakerrassa Tallinder ja Setänen ovat kulmakivinä

TPS:n takalinjoilla ei ole tapahtunut kesän aikana suuria muutoksia. Kokenut Tikkanen vaihtui nuoreen Lucas Ekeståhl-Jonssoniin, joka pelasi viime kaudella Björklövenissä Allsvenskanissa. Ekeståhl-Jonsson on kiekollinen pakki, jolta odotetaan jonkin verran tehopisteitä. Vasta 21-vuotiaan tukholmalaisen puolustuspelissä on vielä parannettavaa.

Toinen tukholmalainen TPS:n puolustuksessa on tietysti Henrik Tallinder, joka on vielä 38-vuotiaana Liigan eliittiä. Ikä ei paina, sillä sulava ja elegantti alakerran liideri jaksaa kellottaa illasta toiseen hurjia peliminuutteja. Tallinderin mentoroima pakkipari Elmeri Eronen on kehittynyt rinnalla erinomaiseksi puolustajaksi Liigaan.

Erosen ja Tallinderin muodostaman ykköspakkiparin takana on eräs Liigan kovimmista siniviivapyssyistä. Ilkka Heikkisen hirmulämäri teki tuhojaan etenkin alkukaudesta, mutta syksyn ja talven mittaan vastustajat oppivat pelaamaan väkevän lyöntilaukauksen pois. TPS:n on keksittävä ylivoimalle taas variaatioita, sillä Heikkinen on taatusti tarkassa vartioinnissa.

Yksi ylivoimaspesialisteista on Jani Forsström, joka on käyttökelpoinen maskimies. Forsström on oiva pelaaja etenkin alivoimalla, sillä puolustuksen ikitaistelija blokkaa ahkerasti kuteja. Forsströmin heikkoutena on hidas luistelu, jonka takia hän joutuu usein koukkimaan.

Nuorista puolustajista innokkaasti taklaava ja hyvin laukova Martin Berger otti viime kaudella kehitysaskelia. Miro Keskitalolta odotettiin harppauksia, mutta hän on junnannut paikallaan. Maalissa ykkösvahdin paikan saa aggressiivisesti hyökkääjiä haastava Oskari Setänen, jota kirittää Mestiksen parhaaksi maalivahdiksi valittu Rasmus Tirronen, joka saapui Espoosta paikkaamaan Georgijevin jättämää aukkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tapparan tehottomuus jatkuu, Turussa taotaan täysosumia

LIIGA | 17.10.2017 9:00
Tiistain Liiga-kierroksella maistuvia kertoimia tarjotaan muun muassa Tapparan nihkeän maalitehtailun jatkumiselle. Turussa puolestaan TPS:n ja Ässien odotetaan takovan osumia enemmänkin. lue lisää

Pelicansilta odotetaan maaleja, Kärppien lataus purkautuu positiivisesti

LIIGA | 13.10.2017 8:15
Perjantain kierrokselta löytyy mielenkiintoisia kohteita pelattavaksi. Katseet kohdistuvat erityisesti Tampereelle, jossa Kärpät havittelee vierasvoittoa Tapparasta. lue lisää

TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon

CHL | 10.10.2017 23:06
Kolmesta tiistai-iltana pelanneesta suomalaisjoukkueesta JYP koki ainoana tappion, mutta eteni silti jatkoon. TPS:n ja HIFK:n pelit CHL:ssä päättyivät. lue lisää

TPS:n CHL-jatkohaaveet pysyivät elossa − ratkaisu tulee myöhään illalla

CHL | 10.10.2017 21:37
Sveitsiläisen Bernin tulisi ottaa tšekkiläisestä Hradec Kralovesta kahden pisteen voitto, jotta TPS etenisi jatkoon. lue lisää

Tallinder: "Liiga on loistava kasvualusta Juoleville"

LIIGA | 9.10.2017 7:00
Olli Juolevi pelaa TPS:ssä tulevan kauden ajan. Tavoitteena on kerätä arvokasta kokemusta miesten peleistä ja pelata NHL:ssä ensi syksynä. Henrik Tallinder teki saman hypyn NHL:ään 17 vuotta sitten. Nyt hän on tukemassa muiden matkaa kohti Pohjois-Amerikan kirkkaita valoja. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Kaapo Kakko

TPS L h
s. 2001 Turku
182CM / 71KG
SOPIMUS: 2020