Frans Tuohimaa esiintyi erinomaisesti syksyn harjoitusotteluissa.

Jarno Hietanen

Analyysi: SaiPan alakerta tutulla pohjalla, hyökkääjistössä reilusti potentiaalia

Jos SaiPa lähti viime kauteen uudistuneena, samaa voidaan sanoa myös tästä kaudesta. Niin pelaajistossa kuin valmennuksessakin ovat puhaltaneet kevään ja kesän aikana muutosten tuulet.

Ari Santasen aikakausi SaiPan päävalmentajana jäi vain viime kauden mittaiseksi. Tulevaan kauteen lappeenrantalaiset lähtevät myös debytantin ohjastamana, kun ruoriin on astunut Tero Lehterä.

Vuoden 1995 maailmanmestari Lehterä on toiminut valmennusurallaan aiemmin neljä kautta päävalmentajana Bluesin eri juniorijoukkueissa. Liigasta kokemusta on yhden kauden verran apuvalmentajana.

Myös pelaajistossa muutoksia on tullut kaikilla muilla osa-alueilla paitsi maalivahdeissa. Muutoksissa varsin silmiin pistävä yksityiskohta on se, että vaikka joukkueesta lähti kokeneita pelaajia, tilalle on hankittu nuoria urallaan ylöspäin pyrkiviä pelaajia.

Suurimmat odotukset Lappeenrannassa kohdistetaan puolustaja Urho Vaakanaiseen sekä hyökkääjä Ahti Oksaseen. Samaan aikaan toiveissa on myös, että ulkomaalaiset hankinnat David GoodwinCody Kynuk ja Roy Radke osoittautuvat luottamuksen arvoisiksi hankinnoiksi.

Pelaajakartta SaiPan pelaajakartta

VLH

David Goodwin
Topi Nättinen
Elmeri Kaksonen
Roy Radke
Joni Nikko

KH

Anssi Löfman
Cody Kunyk
Ville Koho
Eetu Koski
Saku Salminen

OLH

Ahti Oksanen
Jonatan Tanus
Kim Strömberg
Janne Kettunen
Valtteri Virkkunen

P

Lasse Lappalainen
Urho Vaakanainen
Brett Carsson
Per Savilahti-Nagander
Lauri Taipalus
Kalle Maalahti
Jere Sneck
Markus Kojo

MV

Frans Tuohimaa
Jussi Markkanen

Valmentaja

Tero Lehterä

Keskushyökkääjillä ei ole varaa loukkaantumisiin

SaiPan hyökkäyksessä vilisee paljon uusia nimiä. Pääasiassa nuorista pelaajista koostuva hyökkäys on kauteen lähdettäessä kokonaisuutena pieni kysymysmerkki. Potentiaalia löytyy, mutta monelta pelaajalta vaaditaan silti askelta seuraavalle tasolle uralla, jotta SaiPa pystyy taistelemaan voitoista illasta toiseen.

Keskushyökkääjistä ehdoton ykkösnimi on paluumuuttaja Anssi Löfman. Vaikka SaiPan keskushyökkääjiltä löytyykin reilusti kokemusta, valitettavasti Löfmanin jälkeen ratkaisukykyä sentteriosastolla ei ole liikaa. Tuoreimmasta hankinnasta, Kunykista, kaavaillaan toisen kärkiketjun sentteriä, mutta nähtäväksi jää onko kanadalaisesta ottamaan vastaan tarjottu tontti.

SaiPa-ikoni Ville Koho hoitaa takuuvarmasti alempien ketjujen johtamisen yhdessä Eetu Kosken kanssa, mutta loukkaantumisiin heilläkään ei ole varaa, tai muuten sentteristön kapeus tulee ilmi karulla tavalla.

Laitahyökkääjien osalta tilanne näyttää sen sijaan huomattavasti paremmalta. Vaikka sekään osasto ei vilise kokeneita pelimiehiä, laajuutta löytyy. Erityisen positiivisia otteita harjoitusotteluissa ovat esittäneet terävästi laukovan Oksasen lisäksi varsinkin Topi Nättinen sekä Elmeri Kaksonen. Ulkomaalaishankinnoista Goodwin ei ole vielä esittänyt parastaan. Radke puolestaan esiintyi vain kahdessa ottelussa harjoituskaudella, joten täyttä kuvaa häneen pelaamisestaan ei ole vielä saatu.

Hyviä otteita voidaan odottaa myös Mestiksen viime kauden maalikuninkaalta Jonatan Tanukselta. Kuopiolaissyntyinen Tanus paransi harjoituskaudella otteita hiljalleen. Totuttautuminen Liigan vauhtiin on kuitenkin edelleen kesken, joten on hyvin mahdollista, ettei Tanukselta nähdä heti ensimmäisillä kierroksilla ihmetekoja.

Tulevaisuuden nimistä on nostettava esille Antton Mönkäre, joka esiintyi jo viime kaudella 17 ottelussa SaiPan paidassa. 21-vuotias hyökkääjä esiintyi pirteästi kaikissa pelaamissaan harjoitusotteluissa. Hänen lisäkseen pelipaikkaa kärkkyy 20-vuotias ranskalaishyökkääjä Bastien Maïa.

Puolustuksessa tutut tukipilarit

Puolustuksen ehdoton johtonimi on alkusyksyn perusteella neljännen liigakautensa aloittava Lasse Lappalainen. 28-vuotias puolustaja pelaa omaan päähän päin perusvarmaa peliä, mutta nyt on ollut merkkejä siitä, että myös taidot hyökkäyspäähän päin ovat kehittyneet. Kovan laukauksen lisäksi Lappalainen näytti harjoituspeleissä, että myös käsiä löytyy.

Odotusarvoisesti Lappalaiselle hyvää taustatukea tulevat antamaan Brett Carson sekä Vaakanainen. Kesällä Boston Bruinsiin numerolla 18. varatulta Vaakanaiselta Lappeenrannassa odotetaan paljon varsinkin hyökkäyspäähän päin. Carsson puolestaan on näyttänyt aiemmilla kausilla, että hän pystyy suorittamaan varmasti kentän molempiin suuntiin. Valitettavasti sekä Vaakanainen että Carsson joutuvat aloittamaan kauden sairastuvalla, mutta heidän odotetaan olevan pelikunnossa muutaman kierroksen jälkeen.

Lauri Taipalukselta odotetaan nousua parhaalle tasolleen.

Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Suurinta tason nostoa vaaditaan Lauri Taipalukselta. Viime kaudeksi Taipalus hankittiin yhdeksi SaiPan kärkipuolustajista, mutta otteet olivat kaukana siitä. Pelaaminen oli läpi kauden virheitä täynnä eikä asennekkaan aina tuntunut olevan kohdallaan. Virheitä tuli niin puolustuspäässä kuin hyökkäyspäässäkin tyhmän rohkean tai löysän pelaamisen seurauksena.

Puolustuksen täydentävät Kalle Maalahti, Jere Sneck, Markus Kojo ja Per Savilahti-Nagander. Ensimmäisenä mainitulla on potentiaalia nousta kärkipuolustajaksi, mutta ensin otteisiin täytyy saada varmuutta ja tasaisuutta. Sneckin, Kojon ja Savilahti-Naganderin suurimmat avut ovat omassa päässä, missä heiltä odotetaan isännän otteita.

Kaksi tasavahvaa veräjänvartijaa

SaiPa lähtee kauteen samoilla maalivahdeilla kuin viime kaudella. Frans Tuohimaa ja Jussi Markkanen osoittivat jo viime kaudella, että maalivahdeista SaiPan kauden pituus ei jää kiinni, ja tilanne on sama myös tulevalla kaudella.

Jos viime kauteen lähdettiin lähtökohtaisesti tilanteessa, jossa kokenut Markkanen oli ykkösvahti, tilanne ei ole tulevalla kaudella sama. Viime kauden lopun ja alkusyksyn perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin kauden alussa peluuttaminen tullee olemaan varsin tasaista.

SaiPan kannalta olisi jopa toivottavaa, että Tuohimaa esittäisi niin hyviä otteita, että hänestä tulisi ykkösvahti, koska muutamalla edellisellä kaudella on nähty, että 42-vuotiaan Markkasen paikat eivät kestää enää ylisuurta rasitusta.

Kolmantena maalivahtina kauteen lähtee 20-vuotias Niclas Westerholm, joka lähtökohtaisesti ei ole kärkkymässä Tuohimaan eikä Markkasen paikkoja ilman loukkaantumisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Hyökkääjästä puolustukseen − Lasse Lappalainen pelaa elämänsä kautta

LIIGA | 6.1.2018 20:27
SaiPan Lasse Lappalainen vaihtoi juniorina hyökkääjästä puolustajan tontille ja rikkoo nyt omia piste-ennätyksiään Lappeenrannassa. Siirtymä Liigaan ei kuitenkaan ollut helppo. lue lisää

SaiPan Oksaselle pelikieltoa

LIIGA | 20.10.2017 15:27
Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt SaiPan Ahti Oksaselle kolmen ottelun pelikiellon tiistain JYP-SaiPa-ottelun tapahtumien johdosta. lue lisää

SaiPan rivit harvenivat kesken ottelun - päävalmentaja Santaselle ulosajo

LIIGA | 18.2.2017 18:46
Liigassa viimeisenä olevan SaiPan uskomaton epäonni jatkuu loukkaantumisten osalta. Rivit harvenivat myös penkin takana. lue lisää

Otteluvalvoja Jukureiden puhuttaneesta voittomaalista: "Se oli sääntöjen mukainen" − katso video

LIIGA | 9.12.2017 18:20
Jukureiden ja SaiPan välisessä ottelussa oli draamaa kerrakseen, kun mikkeliläiset voittivat lappeenrantalaiset luvuin 4-3. lue lisää

SaiPan väsytystaistelu tuotteliasta Turussa

LIIGA | 13.1.2018 7:00
Lauantain kierros koostuu melko selvistä ennakkosuosikeista ennakkoasetelmissa. Yllätysmahdollisuuksiakin löytyy esimerkiksi Turusta. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HIFKÄssät
"Valmentajanvaihdos sytyttää Ässät"
Pahasti viime aikoina kontannut Ässät päätyi vaihtamaan päävalmentajaa ja tiistaina joukkuetta käskyttää ensimmäisen kerran Mikael Kotkaniemi. Valmentajanvaihdos todennäköisesti tuokin piristysruiskeen porilaisten pelaamiseen. HIFK:nkaan peli ei ole ollut viime aikoina kauneinta, mutta joukkue on pysynyt vahvasti tuloksessa kiinni. Hyökkäyspäästäkin on viime kierroksilla löytynyt muitakin tehoilijoita Vili Sopasen ja Juhani Tyrväisen rinnalle, minkä lisäksi sen maalivahtipeli on ollut vahvaa. Ässätkin on kuitenkin pystynyt pelillisesti hyviin jaksoihin tappioputkensa aikana ja nyt valmentajanvaihdoksen tuoma näytönhalu antaa viimeisen sysäyksen joukkueen voittokantaan kiinni palaamiselle.
 • 2
 • 3
 • 3
 • 4
HPKJukurit
"Hämeenlinnassa tiukkaa taistelua"
Nousujohteisesti esiintyneet HPK ja Jukurit ovat mitelleet tällä kaudella aiemmin tasaisesti, sillä kaikki kohtaamiset ovat päättyneet maalin erolla. Hämeenlinnalaisryhmän viimeistely on parantunut aiemmista kohtaamisista, mutta vastaavasti omaan päähän on tehty tavallista enemmän maaleja. Jukurit luottaa tiiviiseen puolustamiseen, joka on ollut monelle joukkueelle myrkkyä. Joukkue on myös näyttänyt, että siltäkin ratkaisuvoimaa löytyy. Tiivis puolustaminen ja tehokkuus maalipaikoissa kääntävätkin tiistain kamppailun mikkeliläisten suuntaan ja katkaisevat HPK:n voittoputken.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
KalPaTPS
"TPS vie pisteet Kuopiosta"
KalPa ja TPS ovat viime aikoina pelanneet vaihtelevasti. KalPa on luottanut puolustamiseen ja vahvaan maalivahtipeliin, kun taas TPS:n vahvuudet ovat hyökkäystehoissa. Turkulaisryhmä on luonut tappiopeleissäkin paljon tekopaikkoja, kun taas KalPa luo vähemmän maalipaikkoja, mutta on ollut tehokas niissä. TPS:ää vastaan se ei kuitenkaan riitä, vaan turkulaisryhmä pitää KalPan pois paikoilta ja viimeistelee itse voittoon tarvittavat osumat.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
KärpätIlves
"Kärpät ei jätä saumaa Ilvekselle"
Ilves ajautui jälleen tappioputkeen häviämällä kaikki viime viikon kolme otteluaan, joista kaksi samoista sijoista kilvoitteleville Jukureille ja HPK:lle. Kärppienkin voittoputki katkesi lauantaina, mutta pelillisesti joukkue esiintyi kuitenkin hyvin. Kärppien ote muutenkin joukkueista selkeästi parempi ja varsinkin puolustus ja- maalivahtipelissä se on selvästi tamperelaisvierasta edellä. Hyökkäyskalustostakin sillä löytyy ratkaisuvoimaa riittävästi, joten Ilveksen tappioputki saa jatkoa.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2
LukkoKooKoo
"Lukko tyly isäntä"
Lukko pelannut nousujohteisesti ja sen puolustuspelaaminen on ollut todella vahvaa. Hyökkäyksessäkin sen kärkipelaajat ovat löytäneet hyvän vireen, mikä tuonut onnistumisia myös erikoistilanteissa. KooKoo onnistui nappaamaan taisteluvoiton TPS:stä ja Tapparaakin vastaan oli hyvällä pelipäällä, mutta karkeat virheet kostautuivat. Virhealttius maksaa pisteet myös Raumalla, kun Lukko rokottaa virheistä ja pitää oman päänsä puhtaana tylysti.
 • 3
 • 4
 • 0
 • 1
PelicansSport
"Pelicansin kärkimiehet Sportin turma"
Sportin viime aikojen piristynyt ilme ei ole näkynyt pistepussissa, sillä edelliset kahdeksan ottelua ovat tuoneet vain yhden voiton. Vaasalaisryhmä on pelannut tiukkoja otteluita, mutta pelit ovat kääntyneet tehokkaammin viimeistelleille vastustajille. Pelicansin sairastupa täyttyi jälleen viime viikon otteluista, mutta sen kärkipelaajat Iikka Kangasniemen johdolla ovat kuitenkin pelikuntoisina. Ne myös kääntävät ottelun lahtelaisryhmän eduksi ja Sport saa jälleen kerran jäädä nuolemaan näppejään.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2

Luetuimmat

Henry Maarnela

SaiPa #6 L p
s. 1996 Lappeenranta
174CM / 70KG
SOPIMUS: 2018