Pohjoisen pojat pelasivat Yhdysvaltoja vastaan mallikkaasti.

Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Analyysi: Puolustamalla voitetaan mestaruuksia − Leijonat tyrmäsi Yhdysvallat peräpäällään

Leijonat eteni MM-kisoissa välieriin, kun joukkue piti nollan puolivälierässä Yhdysvaltoja vastaan. Analyysissa pureudutaan pelillisiin asioihin, jotka toivat Leijonille maukkaan voiton isosta ottelusta.

Suomi eteni MM-kisoissa välieriin kaatamalla Yhdysvallat 2−0. Välierässä lauantaina Leijonat kohtaa rakkaan vihollisensa Ruotsin. Länsinaapurilla on jalkeilla karmea nippu NHL-tähtiä, mutta kuten Leijonat jo osoitti, kaikki on mahdollista.

Analyysi pureutuu siihen, miten Leijonat voitti puolivälieräpelinsä.

Yhdysvaltojen ässät lohkovaiheessa olivat nopeat lähdöt, periksiantamattomuus, ja pikainen ylitys keskialueelta. Joukkue otti Kölnissä aloittaneet Ruotsin ja Venäjän kolmesti kiinni takaa-ajoasemasta nousten lopulta suoraan voittoon.

Lisäksi Latvia johti Yhdysvaltoja kahdesti kahdella maalilla, mutta ensimmäinen ottelu Saksaa vastaan jäi Yhdysvaltojen ainoaksi alle kolmen pisteen otteluksi.

Joukkueen kasvu jokaisen voiton myötä enteili Yhdysvalloille menestyksekkäitä jatkopelejä. Venäjä sai rokotettua Yhdysvaltoja heidän heikkouksistaan, joita olivat ajoitukset vaihdoissa ja liika itsevarmuus. Harhasyötöt ja liian vaikeat puolenvaihdot olivat joka kerralla maksaa joukkueelle kalliisti, ja samalta näytti myös erityisesti pakkien vaihdot.

Gaudreaun turnaustehot eivät riittäneet viemään amerikkalaisia mitalipeleihin.

Getty Images

Leijonat puolusti kurinalaisesti kurittomat amerikkalaiset kumoon

Ottelun alkuhetkillä Yhdysvallat tuli kepeällä jalalla yli keskialueen ja pääsi pyörittämään muutamaan otteeseen Leijonien puolustusalueella. Harri Säteri pelasi kuitenkin ensimmäisestä torjunnasta lähtien huippuottelun.

Säteriä auttoi nollapelissä kivenkova puolustuspeli, jossa jokainen kenttäpelaaja teki oman työnsä pitääkseen vastustajan poissa maalintekosektorilta. Yhdysvallat ei saanut kuin muutaman huipputontin koko ottelun aikana.

Avauserässä amerikkalaishyökkääjät saivat nopeudellaan Suomen puolustuksen varpailleen. Tilanne kuitenkin tasaantui ottelun edetessä, eikä Suomella lopulta ollut maalinsa edustalla suurta hätää.

Suomalaispuolustajat pelasivat läpi ottelun melko pohjoisamerikkalaista peliä, eli suoraviivaisesti omalta alueelta nopeasti edeten. Erikoistilanteista Suomi pääsi pelaamaan lähinnä ylivoimaa, mutta alivoimakin hoitui puolustuksellisesti mainiosti.

Lopulta Leijonat pelasi niin vahvaa peliä, ettei vastustajalle jäänyt muuta mahdollisuutta kuin pyöriä kulmissa ja laidoilla ja hakea sitä kautta viivakuteja. Maskipelaamisen Suomi sai hoidettua pois.

Hyökkäyspäässä löytyi tarvittavat kynnet

Leijonien hyökkäyspelaaminen ottelussa Yhdysvaltoja vastaan oli parempaa kuin kertaakaan koko turnauksessa. Vaikka tehtyjen maalien sarakkeessa numero on pieni, pelasi Suomi yksiselitteisesti turnauksen parhaan ottelunsa.

Suomi oli maalipaikoissa riittävän tehokas.

Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Kamppailuun altavaastajana lähtenyt Suomi sai Yhdysvaltain päähän hyviä myllyjä nerokkailla syötöillä. Esimerkiksi Sebastian Ahon nokkelista passeista näki sen, että supertähti vaikutti tietävän muutama sekunti etukäteen, mihin ketjukaveri on menossa.

Suomi jaksoi raastaa ja raapia hyökkäyspäässä, eikä se turhautunut, kun pitkä paine ei ihan joka kerta maaliin johtanut. Lupauksia herätti lisäksi hyvin pyörinyt ylivoima, vaikka se tilastojen valossa heikohkoksi jäikin.

Ainoa kysymysmerkki torstain jälkeen on avauspelaaminen. Suomi jäi turhan usein keskialueelle miinaan, tai vastaavasti se joutui kiskomaan pikkumustaa Yhdysvaltojen maalin taakse päätyplankkiin.

Kahdessa viimeisessä taistossa Leijonien on syytä keksiä, mikä avaamistapa edistää peliä ja hyökkäämistä parhaiten.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Siskokset päättivät Yhdysvaltain 20 vuoden olympiapiinan

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 14:59
Naisten jääkiekossa olympiakulta on viimeiset neljä kertaa mennyt Kanadaan. Lamoureux´n sisarukset pitivät kuitenkin huolta siitä, että tällä kertaa olympiavoittaja oli kuitenkin Yhdysvallat. lue lisää

Marjamäkihän höpöttelee ihan omiaan

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 8:05
Nollan tehdyn maalin jälkeen Marjamäki kehui joukkueensa tehokkuuden olympiaturnauksessa. Lisäksi peli on kuulemma hyvillä jäljillä, vaikka kolmeen arvoturnaukseen Suomella on vain yksi voitto jääkiekon suurmaita vastaan. lue lisää

Lepistö ihmetteli Leijonien otteita Kanadaa vastaan: "Pelasimme jotenkin oudosti"

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 7:52
Leijonat joutui olympiaturnauksesta aikaiselle kotimatkalle, kun Kanada oli parempi puolivälierässä. Sami Lepistö ihmetteli ottelun toista erää, jonka Leijonat pelasi hänestä oudosti. lue lisää

Marjamäki ei synkistellyt tappion jälkeen: "Olemme hyvillä jäljillä tuon pelin kanssa"

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 20:17
Lauri Marjamäen mukaan Leijonilla ei ollut muuta ongelmaa Kanadaa vastaan kuin aloitukset ja maalinteon tehokkuus. Päätään päävalmentaja ei pensaaseen työntänyt. lue lisää

Analyysi: Uusittu pelisuunnitelma tyssäsi keskialueelle - Kiekonmenetykset söivät hyökkäyspeliä

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 19:32
Lauri Marjamäki oli taikonut Leijonille jälleen uuden taktiikan, mutta ei siitäkään ollut apua. Suomi pelasi vauhtikiekkoa Kanadaa vastaan, mutta kiekko ei pysynyt enää keskialueella matkassa. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Luetuimmat

Julius Junttila

Kärpät #13 L lh Suomi #13 L lh
s. 1991 Oulu
179CM / 73KG
SOPIMUS: 2018