Borna Rendulicista on kaavailtu Pelicansin hyökkäyksen johtajaa.

Getty Images

Analyysi: Pelicansilla on yksi Liigan parhaista puolustuksista

Pelicans hyppää Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen johtaman projektin kolmanteen kauteen erittäin nuoren joukkueen voimin.

Pelaajakartta Pelicansin pelaajakartta

VLH

Aleksi Mustonen
Kimi Koivisto
Vadim Pereskokov
Aleksi Rekonen
Arttu Heikkinen

KH

Joel Mustonen
Miska Siikonen
Hannes Björninen
Roope Elimäki
Artturi Toivola

OLH

Borna Rendulic
Iikka Kangasniemi
Antti Tyrväinen
Joonas Alanne
Severi Lahtinen

P

Mikko Kousa
Libor Sulak
Juha Leimu
Stefan Lassen
Nico Manelius
Casimir Jürgens
Jordan Rowley
Roni Rukajärvi

MV

Janne Juvonen
Joona Voutilainen
Joonas Harald

Valmentaja

Petri Matikainen

Pelicans menetti alkavaksi kaudeksi hyökkäyksestään monia viime kausien kärkipelaajia. Viime kauden tehokkaimmista pelaajista muualle suuntasivat Vili Sopanen, parin viime kauden kapteeni Antti ErkinjunttiJustin Hodgman sekä viime kaudella lopullisen läpimurtonsa Liigan sentterien eliittiin tehnyt Juhani Tyrväinen. Alempien ketjujen pelaajista Henri Heino sai potkut kauden alla ja tanskalaishyökkääjä Morten Poulsen suuntasi takaisin Itävallan liigaan.

Menetyksiä paikkaamaan lahtelaiset hankkivat Ilveksessä viime kaudet tasaista tulosta tehneen Aleksi Mustosen, kahden Ruotsin kauden Pelicansiin paluun tekevän Joel Mustosen, sekä viime kaudet Pohjois-Amerikassa pelanneen, aiemmin HPK-faneja ilahduttaneen Borna Rendulicin. Lisäksi koeajan kautta paikkaa joukkuueeseen kärkkyvät viime kauden Mestiksen pistepörssin kolmonen Samuel Salonen, sekä venäläistaituri Vadim Pereskokov.

Neljä kiekollista ketjua

Nuorennusleikkauksen kokenut Pelicans-hyökkäys on kasattu niin, että varsinaista ykkös- tai nelosketjua ei ole, vaan kaikki ketjut pystyvät tarvittaessa ratkomaan pelejä.

Lähtökohtaisesti Aleksi Mustonen ja Rendulic korvaavat yksi yhteen viime kauden ykkösketjun hyökkääjät Erkinjuntin ja Sopasen, joten Tyrväisen menetyn IFK:hon on joukkueelle suurin menetys. Joel Mustonen on pelannut lupaavasti ykkösketjun keskellä toisen Mustosen ja Antti Tyrväisen kanssa, mutta on hävinnyt ottamistaan aloituksista peräti 60 prosenttia. Mustoset ja Tyrväinen ovat kuitenkin muodostaneet niin toimivan kokonaisuuden, että tätä ketju aloittanee kauden yhdessä.

Kakkosketjussa tulivoimaa antaa viime kaudella parrasvaloihin noussut nuorisoketju Kimi Koivisto Miska SiikonenIikka Kangasniemi, joka on myös tämän harjoituskauden pelannut yhdessä. Harjoituksissa kolmosketjun ovat muodostaneet venäläistaituri Pereskokov, vakuuttavasti harjoituskaudella esiintynyt Hannes Björninen, sekä hyökkäyksen ykköshankinta Rendulic.

Näin ollen nelosketjuun jää vielä tulivoimaa esimerkiksi viime kaudella 19 pistettä iskeneen Aleksi Rekosen muodossa. Muista pelipaikoista nelosketjussa taistelevat Joonas AlanneArttu HeikkinenTaavi Vartiainen sekä Roope Elimäki

Puolustuksessa riittää osaamista ja kysymysmerkkejä

Pelicansin puolustus on Liigan kärkitasoa. Mikko Kousa on puolustuksen kiekollinen johtaja ja koko Liigan taitavimpia kiekollisia puolustajia. Tulitukea antaa viime kausina hurjan määrän ylivoimamaaleja ampunut Juha Leimu. SaPKosta hankittu Casimir Jürgens on myös osoittanut olevansa hyökkäyspäähän vaarallinen tehden harjoituskaudella jo kaksi maalia. 

Oman pään luutina toimivat kaksi kautta tasaisesti suorittanut tuore kapteeni Stefan Lassen, sekä joka kausi isoja kehitysaskelia ottanut Nico Manelius, joka sai täksi kaudeksi varakapteenin natsat rintaansa. 

Suurimmat kysymysmerkit puolustuksessa kohdistuvatkin ulkomaalaiskaksikkoon Libor Sulak ja Jordan Rowley. Jos Sulak ei saa Detroitin NHL-miehistössä paikkaa ylhäältä, pelaa puolustaja ensi kauden Lahdessa. Rowley taas saapui Allsvenskanista koejalle lahtelaisryhmään ja pelaa ensimmäiset pelinsä vasta tulevana viikonloppuna Itävallan turnauksessa.

Jos Sulak pelaa ensi kauden Liigassa, ja Rowley osoittautuu sopimuksen arvoiseksi pelimieheksi, on Pelicansilla kokoonpanossaan seitsemän erittäin laadukasta puolustajaa. Jos taas Rowley osoittautuu tyhjäksi arvaksi ja Sulak jääkin rapakon taakse, on Pelicans kipeästi puolustajahankintojen edessä, sillä viime kausina runsaasti näytönpaikkoja saanut Roni Rukajärvi ei vieläkään ole Liiga-tasoa.

Maalivahtipeli suurin kysymysmerkki

Jo 2012 finaaleissa torjunut Janne Juvonen aloittaa tämänkin kauden ykkösmaalivahtina. Vuoden 2014 nuorten maailmanmestari on pelannut viime syyskaudet vahvasti, mutta hyytynyt kevään koittaessa. Tästä osoituksena Juvonen on menettänyt ykkösmaalivahdin paikan kauden viime metreillä kahtena vuotena peräkkäin.

Kakkosmaalivahtina jatkaa Joona Voutilainen, joka pääsi viime kaudella pelaamaan vain kourallisen pelejä, mutta esiintyi niissä lupauksia herättäävästi. Tällä kaudella vastuuta tullee viime kautta enemmän, mutta on arvoitus riittääkö taso vielä ykkösvahdiksi, jos Juvonen alkaa viime kausien tapaan haparoimaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Mikko Saarinen on poissa

LIIGA | 5.12.2017 16:12
Entinen kiekkovalmentaja Mikko Saarinen menehtyi pitkällisen sairauden jälkeen viime viikolla 47-vuotiaana. lue lisää

KalPan vire ei laannu, Ilvekseltä ja Lukolta odotetaan osumia

LIIGA | 5.12.2017 10:00
Itsenäisyyspäivän aaton Liiga-kierrokselta odotetaan KalPan ja Tapparan täysiä pistepotteja. Ilvekseltä ja Lukolta puolestaan kaivataan reilusti täysosumia. lue lisää

Pelicans unohti merkitä pelaajan kokoonpanoon - Koivisto komennettiin pukukoppiin

LIIGA | 28.11.2017 19:29
Pelicans-HPK-ottelussa nähtiin harvinainen tilanne, kun Pelicansin Kimi Koivistoa ei ollut merkitty kokoonpanoon, mutta hän oli siitä huolimatta joukkueen mukana. lue lisää

TPS:n aukoo maalihanojaan, SaiPa palaa voittokantaan

LIIGA | 21.11.2017 10:00
Tiistain Liiga-kierroksella maaleja odotetaan varsinkin Pelicansilta ja Sportilta. TPS:ltäkin toivotaan maalihanojen avautumista nihkeän vaiheen jälkeen. lue lisää

Oulussa mätkitään maaleja, Lukolla mahdollisuus yllättää

LIIGA | 17.11.2017 8:00
Perjantain liigakierros tarjoaa jälleen mielenkiintoisia otteluita ja pelattavia kohteita. Katseet kääntyvät erityisesti Ouluun, jossa kohtaavat tulikuumat Kärpät ja HIFK. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Roope Elimäki

Pelicans #37 L kh
s. 1993 Luumäki
177CM / 75KG
SOPIMUS: 2018