Borna Rendulicista on kaavailtu Pelicansin hyökkäyksen johtajaa.

Getty Images

Analyysi: Pelicansilla on yksi Liigan parhaista puolustuksista

Pelicans hyppää Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen johtaman projektin kolmanteen kauteen erittäin nuoren joukkueen voimin.

Pelaajakartta Pelicansin pelaajakartta

VLH

Aleksi Mustonen
Kimi Koivisto
Vadim Pereskokov
Aleksi Rekonen
Arttu Heikkinen

KH

Joel Mustonen
Miska Siikonen
Hannes Björninen
Roope Elimäki
Artturi Toivola

OLH

Borna Rendulic
Iikka Kangasniemi
Antti Tyrväinen
Joonas Alanne
Severi Lahtinen

P

Mikko Kousa
Libor Sulak
Juha Leimu
Stefan Lassen
Nico Manelius
Casimir Jürgens
Jordan Rowley
Roni Rukajärvi

MV

Janne Juvonen
Joona Voutilainen
Joonas Harald

Valmentaja

Petri Matikainen

Pelicans menetti alkavaksi kaudeksi hyökkäyksestään monia viime kausien kärkipelaajia. Viime kauden tehokkaimmista pelaajista muualle suuntasivat Vili Sopanen, parin viime kauden kapteeni Antti ErkinjunttiJustin Hodgman sekä viime kaudella lopullisen läpimurtonsa Liigan sentterien eliittiin tehnyt Juhani Tyrväinen. Alempien ketjujen pelaajista Henri Heino sai potkut kauden alla ja tanskalaishyökkääjä Morten Poulsen suuntasi takaisin Itävallan liigaan.

Menetyksiä paikkaamaan lahtelaiset hankkivat Ilveksessä viime kaudet tasaista tulosta tehneen Aleksi Mustosen, kahden Ruotsin kauden Pelicansiin paluun tekevän Joel Mustosen, sekä viime kaudet Pohjois-Amerikassa pelanneen, aiemmin HPK-faneja ilahduttaneen Borna Rendulicin. Lisäksi koeajan kautta paikkaa joukkuueeseen kärkkyvät viime kauden Mestiksen pistepörssin kolmonen Samuel Salonen, sekä venäläistaituri Vadim Pereskokov.

Neljä kiekollista ketjua

Nuorennusleikkauksen kokenut Pelicans-hyökkäys on kasattu niin, että varsinaista ykkös- tai nelosketjua ei ole, vaan kaikki ketjut pystyvät tarvittaessa ratkomaan pelejä.

Lähtökohtaisesti Aleksi Mustonen ja Rendulic korvaavat yksi yhteen viime kauden ykkösketjun hyökkääjät Erkinjuntin ja Sopasen, joten Tyrväisen menetyn IFK:hon on joukkueelle suurin menetys. Joel Mustonen on pelannut lupaavasti ykkösketjun keskellä toisen Mustosen ja Antti Tyrväisen kanssa, mutta on hävinnyt ottamistaan aloituksista peräti 60 prosenttia. Mustoset ja Tyrväinen ovat kuitenkin muodostaneet niin toimivan kokonaisuuden, että tätä ketju aloittanee kauden yhdessä.

Kakkosketjussa tulivoimaa antaa viime kaudella parrasvaloihin noussut nuorisoketju Kimi Koivisto Miska SiikonenIikka Kangasniemi, joka on myös tämän harjoituskauden pelannut yhdessä. Harjoituksissa kolmosketjun ovat muodostaneet venäläistaituri Pereskokov, vakuuttavasti harjoituskaudella esiintynyt Hannes Björninen, sekä hyökkäyksen ykköshankinta Rendulic.

Näin ollen nelosketjuun jää vielä tulivoimaa esimerkiksi viime kaudella 19 pistettä iskeneen Aleksi Rekosen muodossa. Muista pelipaikoista nelosketjussa taistelevat Joonas AlanneArttu HeikkinenTaavi Vartiainen sekä Roope Elimäki

Puolustuksessa riittää osaamista ja kysymysmerkkejä

Pelicansin puolustus on Liigan kärkitasoa. Mikko Kousa on puolustuksen kiekollinen johtaja ja koko Liigan taitavimpia kiekollisia puolustajia. Tulitukea antaa viime kausina hurjan määrän ylivoimamaaleja ampunut Juha Leimu. SaPKosta hankittu Casimir Jürgens on myös osoittanut olevansa hyökkäyspäähän vaarallinen tehden harjoituskaudella jo kaksi maalia. 

Oman pään luutina toimivat kaksi kautta tasaisesti suorittanut tuore kapteeni Stefan Lassen, sekä joka kausi isoja kehitysaskelia ottanut Nico Manelius, joka sai täksi kaudeksi varakapteenin natsat rintaansa. 

Suurimmat kysymysmerkit puolustuksessa kohdistuvatkin ulkomaalaiskaksikkoon Libor Sulak ja Jordan Rowley. Jos Sulak ei saa Detroitin NHL-miehistössä paikkaa ylhäältä, pelaa puolustaja ensi kauden Lahdessa. Rowley taas saapui Allsvenskanista koejalle lahtelaisryhmään ja pelaa ensimmäiset pelinsä vasta tulevana viikonloppuna Itävallan turnauksessa.

Jos Sulak pelaa ensi kauden Liigassa, ja Rowley osoittautuu sopimuksen arvoiseksi pelimieheksi, on Pelicansilla kokoonpanossaan seitsemän erittäin laadukasta puolustajaa. Jos taas Rowley osoittautuu tyhjäksi arvaksi ja Sulak jääkin rapakon taakse, on Pelicans kipeästi puolustajahankintojen edessä, sillä viime kausina runsaasti näytönpaikkoja saanut Roni Rukajärvi ei vieläkään ole Liiga-tasoa.

Maalivahtipeli suurin kysymysmerkki

Jo 2012 finaaleissa torjunut Janne Juvonen aloittaa tämänkin kauden ykkösmaalivahtina. Vuoden 2014 nuorten maailmanmestari on pelannut viime syyskaudet vahvasti, mutta hyytynyt kevään koittaessa. Tästä osoituksena Juvonen on menettänyt ykkösmaalivahdin paikan kauden viime metreillä kahtena vuotena peräkkäin.

Kakkosmaalivahtina jatkaa Joona Voutilainen, joka pääsi viime kaudella pelaamaan vain kourallisen pelejä, mutta esiintyi niissä lupauksia herättäävästi. Tällä kaudella vastuuta tullee viime kautta enemmän, mutta on arvoitus riittääkö taso vielä ykkösvahdiksi, jos Juvonen alkaa viime kausien tapaan haparoimaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

KHL vie, ja liigaseura vikisee

LIIGA | KHL | 17.10.2017 17:32
Pelicansin kroatialaishyökkääjä Borna Rendulic on viimeisin Liigasta KHL:ään kesken kauden siirtynyt pelaaja. KHL-siirrot tuovat joukkueille lisää tuloja, mutta mitätöivät samalla pitkäjänteisen joukkueen rakentamisen. lue lisää

Rendulic ei jatka Pelicansissa − kausi jatkuu KHL:ssä

LIIGA | 16.10.2017 17:28
Alkukauden Pelicansissa pelannut Borna Rendulic jatkaa kauttaan KHL:ssä. Kroatialaishyökkääjälle Lahti oli vain välietappi. lue lisää

Pelicans-tähti Kangasniemen pitkä kuiva kausi päättyi: "Paikkoja on ollut ihan tarpeeksi"

LIIGA | 14.10.2017 20:45
Pelicansin kultakypärä Iikka Kangasniemi päätti Ilves-ottelussa seitsemän ottelun maalittoman putkensa. Maali syntyi erikoisella tavalla. lue lisää

Pelicansilta odotetaan maaleja, Kärppien lataus purkautuu positiivisesti

LIIGA | 13.10.2017 8:15
Perjantain kierrokselta löytyy mielenkiintoisia kohteita pelattavaksi. Katseet kohdistuvat erityisesti Tampereelle, jossa Kärpät havittelee vierasvoittoa Tapparasta. lue lisää

Jesse Saarinen loppukaudeksi Lahteen

LIIGA | 10.10.2017 16:38
Jesse Saarinen siirtyy loppukauden mittaisella sopimuksella Lahden Pelicansiin. Viime kaudella Kärpissä kiekkoillut hyökkääjä oli alkukauden ilman seuraa. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Iikka Kangasniemi

Pelicans #4 L lh
s. 1995 Oulu
170CM / 66KG
SOPIMUS: 2018