Viime kausi ei jäänyt vaasalaisille mieleen positiivisesti.

Harri Bragge -www.hb-photography.fi-

Analyysi: Nuorennusleikkaus, uhka vai mahdollisuus?

Viime kauden alussa lähes suvereenisti suoriutunut Sport jäi vain hyväksi muistoksi ensimmäisen maajoukkuetauon jälkeen. Kotkalauma menetti kyntensä, ja tällä kaudella vaasalaisilla on edessään kynsien löytö ja teroitus. Joukkue on nuorentunut huomattavasti, ja harjoituskausi on osoittanut paljon hyviä enteitä kasvojen pesusta.

Vaikka Sport ei kevään ja kesän aikana ylittänyt uutiskynnyksiä pelaajahankinnoillaan, harjoituskauden ottelut ovat näyttäneet joukkueen vaarallisuuden. Erikoistilannepelaaminen oli kauniimpaa katseltavaa kuin edelliseen kolmeen kauteen yhteensä, mutta aika näyttää, miten koostumukset tuottavat tulosta tosipelien alettua.

Valmennuksessa muutosta tuli apuvalmentajien ja maalivahtivalmentajan tontilla, mutta Markku Kyllönen ja Mikko Tolvanen ovat lähtökohtaisesti täyttämässä edeltäjien Petri Karjalaisen ja Aki Näykin saappaat hyvin.

Pelaajakartta Sportin pelaajakartta

VLH

Markus Nenonen
Antti Kalapudas
Sam Povorozniouk
Tomi Körkkö
Verneri Vähäkangas

KH

Joonas Komulainen
Ville Viitaluoma
Aleksi Ainali
Filip Riska
Tommi Tikka

OLH

Michael Parks
Joel Kiviranta
Olavi Vauhkonen
Erik Riska
Jesse Rantamäki

P

Robin Salo
Joni Tuulola
Oskari Manninen
Niklas Nevalainen
Markus Kankaanperä
Ari Gröndahl
Ville Saukko
Tony Sund

MV

Mika Järvinen
Rasmus Rinne

Valmentaja

Tomek Valtonen

Joukkueen nuoruus niin vahvuus kuin heikkous

Sportin keski-ikä laski usealla vuodella erityisesti puolustuspäässä. Kokeneimmista pelaajista Markus Nordlund ja Mikko Pukka vaihtoivat maisemaa, ja vapaille paikoille saapui hämeenlinnalaiskaksikko Oskari Manninen ja Joni Tuulola. Hyökkäyspäässä tämä kaksikko tuo vankkuutta siniviivan tuntumaan, mutta oman alueen fyysisessä kamppailussa dynaaminen duo on alakynnessä.

Yliopistosarjasta saapunut Niklas Nevalainen on näyttänyt varmuutta kiekon tuomisessa ylöspäin, eikä USHL- sekä NCAA-mestaruuden napannut pakki lannistu omassa päässäkään.

Pakiston suurimmassa tarkkailussa ovat Sportin tehtaan omat luomukset Robin Salo ja Tony Sund. Tietenkin NHL-varauksesta johtuen Salo on suuremman valokeilan alla, mutta Sund on myös mielenkiintoinen seurattava. Pitsiturnauksessa Sund ei esiintynyt edukseen, mutta Kuparisaaressa pelatut harjoitusottelut toivat jo paljon positiivista nuoren pakin otteista.

Michael Parks - uusi Bertrand?

Uutta hyökkäyskoostumusta rakennettaessa Sport taisi oppia virheistään, ja uusia lupaavia pistenikkareita saapui kotkapaitaan puolin ja toisin. Antti Kalaputaalla on vielä paljon parannettavaa alkavalla kaudella, mutta rapakon takaa saapuneet Michael Parks ja Sam Povorozniouk enteilevät vahvoja kentällisiä.

Povorozniouk on heikohkon alun jälkeen näyttänyt potentiaaliaan hyvänä puolustavana hyökkääjänä, ja Parks puolestaan on suorastaan loistanut pistetilastoissa Ville Viitaluoman ja tervehtyneen Markus Nenosen kera.

Hyvin lihasmassaa hankkinut Joel Kiviranta alkaa muistuttaa entistä enemmän Sportin fyysistä ruumiillistumaa, ja pommikoneeksikin tituleerattu hyökkääjä pystyy jakamaan entistä enemmän kovia taklauksia.

Pystyykö tämä maalivahtikaksikko kantamaan Sportia?

KRISTIAN SALMINEN - KRISTIAN.SALMINEN@JATKOAIKA.COM

Onko Rinteelle sittenkin käyttöä?

Sportin suurimmat huolenaiheet ovat maalinsuulla. Leevi Laakson sopimusta ei jatkettu, eikä Mika Järvinen kykene täyteen suoritukseen joka ottelussa. Rasmus Rinne suoriutui harjoituskaudesta hieman kaksijakoisesti, eikä viime kausi poista faktaa, että Sportilta uupuu kunnollinen voittava kakkosveskari.

Tämä kausi olisi ollut oivallinen Laaksolle potentiaalin näyttöön, mutta alle 18-vuotiaiden maailmanmestari suuntasi täyspäiväisesti Kokkolan Hermeksen riveihin. Vaasalaiset voivat ainoastaan toivoa, että Rinne lyö epäilijöilleen jauhot suuhun, sillä parhaimpana päivänään ympäri Suomea reissannut maalivahti pystyy siihen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tapparan tehottomuus jatkuu, Turussa taotaan täysosumia

LIIGA | 17.10.2017 9:00
Tiistain Liiga-kierroksella maistuvia kertoimia tarjotaan muun muassa Tapparan nihkeän maalitehtailun jatkumiselle. Turussa puolestaan TPS:n ja Ässien odotetaan takovan osumia enemmänkin. lue lisää

Kotiinpaluun ei pitänyt jännittää Tuulolaa: ”Perkele, tämä kiekkohan pomppii”

LIIGA | 13.10.2017 21:34
Huippusyksyä pelaava Joni Tuulola palasi kotikaupunkiinsa Hämeenlinnaan. Alkujännitys iski vasta ensimmäisessä vaihdossa. lue lisää

Kankaanperä 12 ottelun pelikieltoon

LIIGA | 19.9.2017 9:53
Sportin Markus Kankaanperä on saanut 12 ottelun pelikiellon lauantaisesta taklauksestaan Ville Leskisen päähän. lue lisää

Royals-valmentaja Sportin yhteistyöstä: "Tässä vielä tutustutaan toisiimme"

LIIGA | 17.9.2017 16:40
Sport-Ilves-ottelussa Vaasan kotkapaidat kunnioittivat Royalsin menestyksekästä kautta amerikkalaisessa jalkapallossa, kun vaasalaiset kampesivat itsensä Vaahteramaljan finaaleihin. Samalla Sport tiedotti tulevasta yhteistyöstä Royalsin kanssa. lue lisää

Tomek Valtonen 8–1-tappion jälkeen: "Meiltä loppui bensa kesken"

LIIGA | 16.9.2017 20:30
Kärppien ja Sportin välinen ottelu alkoi tasaisesti. Ensimmäinen erä oli vielä maaliton, mutta lopulta vaasalaiset hävisivät Oulussa murskaavin lukemin. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Ari Gröndahl

Sport #81 R p
s. 1989 Helsinki
195CM / 95KG
SOPIMUS: 2018