Analyysi: Käsien näppäryyttä vain halliremontissa

LIIGA / Artikkeli
Ässien pelaajiston tärkeimmillä paikoilla on ollut vaihtuvuutta.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Kotiluolaansa uudistava Ässät lähtee kauteen altavastaajana. Tavoite pysyvästä keskikastin seurasta on kova, vaikkakaan ei mahdoton saavutettava.

Porin Ässät pääsi kaudella 2014-2015 minimitavoitteeseensa, kun paikka pudotuspelien karsintakierroksella varmistui runkosarjan viime metreillä. SaiPa ohjaili patapaidat kesälaitumille suoraan kahdessa ottelussa, joten saavutettu hyvä jäi pienemmäksi kuin Porissa toivottiin.

Muutamien pelaajien vastuunkannosta huolimatta materiaalin kapeus kaatoi sittenkin hetkittäin hyvin taistelleen joukkueen. Hyvin toimineesta ykkösketjusta oli pahimmillaan paikalla vain sentteri Mika Niemi, kun muut kuntouttivat kroppaansa pitkillä sairauslomillaan.

Seuran taustat ja talous

Ässät on vuosien ajan pärjännyt taloudellisesti loistavasti, joten yksittäinen hieman yli 350 000 euron tappiollinen tulos ei keikuta venettä liikaa. Se kuitenkin vaikeuttaa toimintaa tilanteessa, jossa halliremontti aiheuttaa seurahistorian suurimman kuluerän.

Kun Porissa vihdoin pelataan Liigaa lokakuussa, halli pullistelee ihmisten paljoudesta muutaman ensimmäisen kotipelin ajan. Pääsy edes lähelle tavoiteltua 4500 katsojan keskiarvoa vaatisi kuitenkin säännöllistä voittamista ja maltillisia sirkushuveja.

Alkavan kauden pelaajabudjetikseen Ässät on ilmoittanut 2 050 000 euroa. Hankintapuolella hämminkiä on aiheuttanut joukkueen kalleimman pelaajan, Michael Ryanin epävarma tilanne. Hankinnoista vastaavan urheilujohtajan Mika Toivolan nykyinen sopimus päättyy kevääseen 2016.

Valmennus ja pelilliset asiat

Patapakan valmennuspuolella on pyritty jatkuvuuteen. Pekka Virran lyhyttä visiittiä lukuunottamatta siihen on myös päästy.

Pekka Rautakallion sopimuksen viimeinen kausi alkaa tuttujen apuvalmentajien kanssa. Pasi Kaukoranta, Jere Härkälä ja Jaakko Rosendahl muodostavat päävalmentajalle sopivan tiimin.

Harjoituskauden perusteella porilaisjoukkue pyrkii edelleen kääntämään pelin suunnan mahdollisimman nopeasti. Puolustuspeli ja alivoiman taisteleva uhrautuminen ovat edelleen Ässien vahvuutena, ongelmia aiheuttaa viime kaudestakin heikentynyt hyökkäyspään osaaminen.

Arvio

Huippukauden pelanneita yksilöitä ei pystytty korvaamaan vastaavan tason suorittajilla, liian moni lähtijä oli Liigan kärkitasoa. Sekä puolustuksesta että hyökkäyksestä puuttuu kiekollista taitoa.

Valmennus iskostaa kuitenkin pelaajiinsa ajatuksen siitä, että häviäminen ei ole hyväksyttävää. Materiaali ja olosuhteet huomioiden niin vain käy liian usein.

Jatkoaika arvioi Ässien päätyvän runkosarjassa sijalle 13.

» Lähetä palautetta toimitukselle