Analyysi: JYPin missiona välivuoden välttäminen

LIIGA / Artikkeli
JYPin viime kausi päättyi pronssijuhliin.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYP lähtee alkavaan kauteen viime kautta nimettömämmällä, mutta tasaisemmalla joukkueella. Joukkueen perustat ovat kuitenkin vahvat, sillä pukukopissa ei koettu valtavaa myllerrystä. Lisäksi sama valmennus jatkaa jo kolmatta kauttaan.

JYPin viime kauden runkosarja oli yhtä vauhtileikittelyä vuoristoradalla. Välillä joukkue ehti kivuta jopa haastamaan Kärppiä runkosarjan voitosta, mutta lopulta se valahti pari sijaa alaspäin. Runkosarjan jälkeen käteen jäi neljäs sija.

Jyväskyläläiset hakkasivat Bluesin jäähän suoraan neljässä ottelussa, jonka jälkeen välierissä vastaan asettui juuri Kärpät. JYP onnistui haastamaan tulevaa mestaria varsin vahvasti, mutta lopulta sarja kääntyi oululaisille seitsemännessä ottelussa.

JYPin kausi päättyi juhlahumuun, kun Lukko kaatui pronssiottelussa Raumalla. JYPin kausi päättyikin melko iloisissa merkeissä, sillä hurrikaaniryhmän ilme koheni selkeästi edellisestä. Lisäksi yksilötasolla esimerkiksi Tuomas Pihlmanin ja Markus Hännikäisen onnistumiset toivat mukanaan riemukkaan säväyksen.

Seuran taustat ja talous

JYP onnistui korjaamaan talouspuoltaan selvästi, sillä joukkueen tilinpäätös kipusi jo nollatuloksen tuntumaan. Edeltävän tilipäätöksen yli puolen miljoonan euron tappiot painavat edelleen joukkueen kassaa, joten tiettyjä leikkausia on täytynyt tehdä − näkyvimpänä pelaajabudjetiin.

Kesän aikana suurimman muutoksen seuran panostuksissa on voinut huomata markkinoinnissa. Hurrikaani on esillä kaupungissa huomattavasti aiempaa näkyvämmin, mikä on omiaan kasvattamaan positiivista pöhinää joukkueen ympärillä.

Jyväskyläläiset eivät tehneet kesän aikana kovin suuria henkilöstömuutoksia. Niistä tärkein oli Jukka Holtarin tittelin muuttaminen pelaajatarkkailijasta urheilutoimenjohtajaksi. Holtari on yksi Suomen parhaita omassa työssään, ja tällä vaihdoksella velhon vapaudet kokoonpanon muotoilussa kasvavat.

Valmennus ja pelilliset asiat

JYPin päävalmentajana jatkaa kolmatta kauttaan Marko Virtanen. Kasvukivut Virtasen tuomiin uudistuksiin tuntuvat olevan taaksejäänyttä elämää, ja yhteisen sävelen löytäminen heti kauden alussa pitäisi olla aiempaa helpompaa.

Hurrikaaninuttujen pelitavalle on annettu useita nimityksiä, mutta osuvin nimitys on lienee pystysuunnan kiekkokontrolli. JYP pyrkii tuttuun tapaansa rakentamaan nopeita hyökkäyksiä, mutta pysyen itse enemmän kiekossa verrattuna esimerkiksi "robottikiekoksi" nimettyyn Risto Dufvan aikakauteen.

Kiekollisen taidon vähentyminen luo kuitenkin omat haasteensa. Joukkueen runko on huomattavasti fyysisempi ja työteliäämpi. Yksi yhteen toisiaan korvaavia pelaajia ei ole hankittu, mutta käytännössä Eric Perrin korvattiin Joonas Nättisellä ja Mikko Mäenpää Nolan Yonkmanilla.

Arvio

Turuilla ja toreilla on puhuttu tästä kaudesta useaan otteeseen välikautena. Tähän yhtenä syynä on se, että pitkään julkisena salaisuutena pidetty Juha-Pekka Hytösen kaltaisten paluumuttajien kotiinpaluu kolkuttaa yhä lähempänä. Varsinaista välikautta ei kuitenkaan ole luvassa.

JYP on onnistunut kasaamaan kohtalaisen kilpailukykyisen joukkueen, josta kuitenkin on helppo nostaa yksi ongelma esiin. Viime kaudella Virtasen joukot onnistuivat hakkaamaan toiseksi eniten tehtyjä maaleja, mutta tällä kaudella kiekollinen taituruus on vähäisempää.

Pelaajamateriaali on viime kautta huomattavasti puolustusvoittoisempi, joten joukkuetta on rakennettu kohti pitkää kevättä. Tätä on kuitenkin vaikea pitää itsestäänselvyytenä vähäisen kärkitaidon vuoksi.

Jatkoaika arvioi JYPin sijoittuvan kuluvalla kaudella kuudenneksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle