Analyysi: JYP haistoi veren ja marssi voittoon: "Maali tuli liian nopeasti"

LIIGA / Artikkeli
JYP juhli Hippoksella.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

HPK pelasi reilut 20 minuuttia juuri sellaista kiekkoa, jota vastaan JYPiä vastaan kuuluukin pelata. Kova karvauspelaaminen, kamppailuvalmius ja Emil Larmin loistovire olivat kuvaavia tekijöitä, pelin nopeaa kääntämistä unohtamatta.

Vaikka JYP saikin enemmän maalipaikkoja, HPK johti peliä. Marko Virtanen on kauden mittaan puhunut joukkueen strategisten paikkojen pelaajien nuoruudesta, mikä näkyi karulla kädellä. Erityisesti ensimmäistä aikuisten pudotuspeliotteluaan pelannut Urho Vaakanainen oli jatkuvissa vaikeuksissa.

− Alku ei halutunlainen. Ylihidasta pelaamista kiekolla, Virtanen kertasi.

Hitaus johtui siitä että hyökkääjät ja puolustajat eivät olleet yhteisessä rytmissä. Hyökkääjien tarjonta avauspaikoille oli heikkoa, mikä toi puolustajien pelaamiseen viivettä.

Kaikki odottivat, että aktiivinen karvauspelaaminen on juuri JYPin ase, paitsi Antti Pennanen suojatteineen. Pennanen lähti hetkittäin rikkomaan JYPin riistopelaamista rohkeasti roikottamalla hyökkääjiä kärkkymässä punaviivan ja hyökkäyssiniviivan välissä.

Kun JYP ei saanut paikoista sisään, tasapaino ja kärsivällisyys horjui. Tämä näkyi toisessa erässä tulostaululla 0−2-lukemina.

Asetelmat päälaelleen

Tämän jälkeen tapahtui kuitenkin jotain kummallista. HPK:n pelaaminen näytti siltä, että pieni mukavoituminen iski puseroon, minkä JYP hyödynsi armotta. Michel Miklík näytti maalintekijän taitojaan iskemällä kiekon Larmin ohitse tilanteesta, jonka ei pitäisi päättyä maaliin.

− JYPin ensimmäinen maali tuli liian nopeasti. Olisi pitänyt pystyä puolustamaan laadukkaammin ennen osumaa, Antti Pennanen murehti.

Parhaan käsityksen tilanteesta saa katsomalla tilastoja. Toisen osumansa jälkeen HPK päästi yhden maalin lisäksi vastustajan kolme kertaa ylivoimalle kymmenen minuutin sisään.

HPK:n alivoima oli huomattavasti viimeistä joukkueiden runkosarjan kohtaamista järkevämpää, mutta se söi tukun energiaa.

Ensimmäinen maali kasvatti JYPin uskoa entisestään. Erityisesti päätöserässä hämeenlinnalaisten eväät näyttivät melko syödyiltä, kun JYP alkoi saada riistopelistään kiinni. Ensimmäisessä laatupaikassa maali siirtyi pois paikaltaan, mutta hetkeä myöhemmin lukemat olivat tasan.

− Meidän pitää pystyä pelaamaan jäähyttömästi. Kolmannessa erässä hyökkäyspelimme jäi vaisuksi, Pennanen kertasi.

Erän loppupuolella HPK kykeni lähinnä vain puskemaan alivoimaisena, ja edessä oli jatkoaika. Siellä joukkueen kapteeni Niko Kapanen sortui sallimattomaan huolimattomuuteen. Korkea maila aloitustilanteessa ratkaisi pelin, kun Antti Suomela onnistui JYPin illan kuudennella ylivoimalla iskemään hurrikaaniryhmän ensimmäisen ylivoimamaalin.

» Lähetä palautetta toimitukselle