Budish on yksi Jukureiden vastuunkantajista.

Petri Lyytikäinen www.pietusphoto.fi

Analyysi: Jukurit lähtee huipputärkeään kauteen kapealla rungolla

Viime kaudella vahvan debyyttikauden Liigassa pelannut Jukurit lähtee tulevaan kauteen vähäisin muutoksin. Muutamien lähtijöiden tilalle joukkue on onnistunut hankkimaan hyviä paikkaajia, joten mikkeliläisryhmässä voidaan lähteä kirjoittamaan tarinaan uutta sivua luottavaisin mielin.

Viime kaudella niukasti pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Jukureiden kokoonpano ei ole kesän aikana suuria muutoksia kokenut. Joukkueessa jatkoi peräti 19 viime kauden pelaajaa, joten ryhmän runko on pysynyt samana ja sitä on vahvistettu viidellä uudella pelaajalla.

Isoimmat menetykset mikkeliläisryhmä koki puolustuspäässä, kun joukkueesta poistuivat viime kauden ykköspuolustaja Miika Koivisto sekä uransa päättänyt kapteeni Marko Kauppinen. Kärppiin siirtynyt Koivisto jättää erityisesti puolustuksen kiekolliseen osaamiseen ison aukon. Kauppisen mukana joukkueesta lähti puolestaan kiekollisen taidon lisäksi iso määrä kokemusta.

Kiekollista taitoa ja kokemusta mikkeliläispuolustukseen tuo Hannu Pikkarainen, joka kiekkoili kaksi edelliskautta Saksan DEL-liigassa. Urallaan yli 300 Liiga-ottelua pelannella 33-vuotiaalla puolustajalla on täytettävänään isot saappaat mikkeliläisryhmässä. Harjoituskaudella otteet ovatkin olleet varsin mukiinmeneviä.

Isoa vastuuta Jukureiden puolustuksessa kantavat Pikkaraisen lisäksi Teemu Suhonen, Valtteri Hietanen ja Antti Jaatinen. Suhoselle on Pikkaraisen ohella iso kiekollinen ruutu tarjolla, kun taas Hietasen ja Jaatisen vastuulla on enemmän oman pään luutiminen. Suhoselta voidaan odottaa hyviä tehoja, sillä hän saa paljon vastuuta erikoistilanteissa ja pelaa rohkeasti myös tasakentällisin.

Nelikon takana mikkeliläispakiston täydentävät Samuli Piipponen, Keni Karalahti, Henri Auvinen ja Ville Hyvärinen. Heidän lisäkseen peliajasta liigajoukkueessa kilvoittelevat nuoret Mikko Kokkonen ja Ville Räsänen, joka siirtyi sarvipäihin Jokipojista.

Vasta 16-vuotias Kokkonen sai runsaasti vastuuta harjoituskaudella ja esiintyi edukseen pelaten varmaa peliä molemmissa päissä. Suhosen puolustajaparina pelannut nuorukainen väläytteli varsinkin pelinavaustaitojaan muutamaan otteeseen.

Maalivahtiosasto pysyy myös tutuissa kantimissa, kun joukkueen viime kauden ykkösvahti Sami Rajaniemi jatkaa tolppien välissä. Uusvanhana kasvona joukkueeseen liittyi SaPKossa Mestis-mestaruuden voittanut Juhana Aho, joka torjui mikkeliläisryhmässä jo kaudella 2015-16. Molemmat ovat esiintyneet harjoituskaudella hyvin, joten tähän osa-alueeseen joukkue ei kaadu.

Pelaajakartta Jukureiden pelaajakartta

VLH

Miika Roine
Teemu Tallberg
Julius Vähätalo
Janne Kumpulainen
Nestori Lähde

KH

Turo Asplund
Henrik Koivisto
Markku Flinck
Teemu Henritius

OLH

Zach Budish
Jesper Piitulainen
Janne Ritamäki
Joonas Kalliola
Ville Leskinen

P

Hannu Pikkarainen
Teemu Suhonen
Antti Jaatinen
Valtteri Hietanen
Samuli Piipponen
Mikko Kokkonen
Keni Karalahti

MV

Sami Rajaniemi
Juhana Aho

Valmentaja

Risto Dufva

Hyökkäykseen lisää kokoa - keskikaistalla homma kunnossa

Mikkeliläisjoukkueen hyökkäys ei kokenut kovinkaan merkittäviä menetyksiä: joukkueen jättivät SaiPaan siirtynyt Topi Nättinen, uransa lopettanut Olli Sipiläinen ja Niko Laakkonen. Mikkeliläisryhmään puolestaan siirtyivät keskushyökkääjä Markku Flinck ja laitahyökkääjä Julius Vähätalo.

Flinck vahvistaa tuntuvasti Jukureiden keskushyökkääjäosastoa ja tuo sinne erityisesti lisää kaksinkamppailuvoimaa. Keskikaista joukkueessa kokonaisuudessaan on hyvässä kuosissa, kun sen muodostavat Flinckin kanssa Turo Asplund, Henrik Koivisto ja Teemu Henritius. Heidän lisäkseen myös Vähätalo, Joonas Kalliola ja Zach Budish pystyvät tarvittaessa pelaamaan sentterin paikalla, joten tässä osastossa on syvyyttä.

Hyökkäyspään uudet tulokkaat Flinck ja Vähätalo tuovat mikkeliläisryhmään myös runsaasti kokoa ja vääntövoimaa, jota joukkueesta viime kaudella hieman uupui.

Laitahyökkääjäosastolla tehoja odotetaan Koiviston ja Budishin kanssa tehoketjun jo viime kaudella muodostaneelta Teemu Tallbergilta, joukkueen kapteeni Miika Roineelta, Jesper Piitulaiselta ja TPS:stä siirtyneeltä Vähätalolta. Viime kaudella jo ennen joulua loppukaudeksi loukkaantunut Janne Kumpulainen väläytteli jo viime syksynä osaamistaan ja harjoituskausikin on sujunut väkkärämäiseltä laiturilta hyvin. Hän voi olla yksi hyökkäyskaluston jokerikorteista.

Budish on yksi hyökkäyskaluston tärkeimmistä aseista. Yhdysvaltalaishyökkääjä tuo erityisesti mikkeliläisryhmän ylivoimapeliin hyvän laukauksensa ansiosta paljon vaarallisuutta ja kokonsa vuoksi hän on myös käyttökelpoinen maskipelaaja.

Rouhijaosastoa hyökkäyskalustossa edustavat Kalliola, Nestori Lähde sekä Janne Ritamäki, joka otti viime kaudella roolia myös pistetehtailussa ja iski uransa ennätyspisteet 8+12. Monikäyttöinen laitahyökkääjä aiheuttaa varsinkin vahvalla luistelullaan vastustajalle päänvaivaa ja on paha pideltävä maalinedusväännöissä.

Kapeus jälleen kysymysmerkkinä

Jukureiden kokoonpanossa pieni vaihtuvuus on selkeä vahvuus tulevaan kauteen lähdettäessä. Joukkueen viime kauden tehoketju Budish-Koivisto-Tallberg on toiminut harjoituskaudellakin ja viime kaudelta tutut nimet ovat antaneet hyvää taustatulta. Pelaajille pelitapa on jo tuttu ja se on varmasti hyöty ainakin alkukaudesta, kun muut vielä hakevat omia askelmerkkejään.

Puolustuspäässä kiekollista taitoa joukkueessa ei liikaa ole, mutta vastaavasti kaksinkamppailupelissä joukkue ei häviä yhtään.

Viime kaudella tökkinyt alivoimapeli on harjoituskauden perusteella kehittynyt selkeästi, mikä lupaa hyvää runkosarjaa ajatellen.

Viime kauden tapaan ongelmakohtana on kokoonpanon ja varsinkin hyökkäyskaluston kapeus. Puolustajia joukkueessa on määrällisesti riittävästi, mutta hyökkääjiä kokoonpanon ulkopuolella on vain kaksi. Viime kaudella joukkue välttyi pahemmilta loukkaantumisilta ja samaa mikkeliläisryhmän on toivottava myös tulevalla kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Pelicansilta odotetaan maaleja, Kärppien lataus purkautuu positiivisesti

LIIGA | 13.10.2017 8:15
Perjantain kierrokselta löytyy mielenkiintoisia kohteita pelattavaksi. Katseet kohdistuvat erityisesti Tampereelle, jossa Kärpät havittelee vierasvoittoa Tapparasta. lue lisää

Tallberg valaa uskoa tappioiden keskellä: "Me pelataan tällä hetkellä sillä tavalla, että taistellaan joka ilta voitosta"

LIIGA | 13.10.2017 7:00
Jukureiden hyökkääjä Teemu Tallbergin alkukausi ei ole ollut yhtä lennokas kuin vuosi sitten, mutta onnistumisia laitahyökkääjälle on kuitenkin tullut. Hyökkääjällä on myös vahva usko joukkueen tekemiseen, vaikka viime peleistä tilille onkin tullut tappioita. lue lisää

Pikatahdilla Jukureihin saapuneella Pitkäsellä takana erilainen kesä - "Kyllähän viimeinen kuukausi on ollut turhauttava"

LIIGA | 3.10.2017 9:00
Ilmari Pitkäselle mennyt kesä oli hyvin poikkeava, sillä seuraa ei ollut ja harjoitellessa sai mennä omin ehdoin. Paikka kuitenkin lopulta löytyi Jukureista ja hyökkääjä lähteekin odottavaisin tunnelmin uuteen joukkueeseen. lue lisää

Jukureiden Lähteen kausi ohi - Pitkänen täydentämään hyökkäyskalustoa

LIIGA | 2.10.2017 13:18
Jukureiden sairastuvalle tuli täytettä, kun hyökkääjät Janne Ritamäki ja Nestori Lähde joutuvat sivuun peleistä. Mikkeliläisryhmä teki kokoonpanoonsa myös uuden hankinnan, kun Ilmari Pitkänen liittyy joukkueen hyökkäyskalustoon. lue lisää

Jukurikaksikon yritys palkittiin vihdoin - "Ollaan onnellisia kahdesta maalista ja kolmesta pisteestä"

LIIGA | 30.9.2017 22:06
Jukurit taisteli täyden pistepotin kotikaukalossaan Sportia vastaan monivaiheisessa ottelussa. Kamppailun hahmoiksi nousivat kauden ensimmäiset täysosumansa viimeistelleet Joonas Kalliola ja Julius Vähätalo. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKKalPa
"KalPan kuiva kausi jatkuu"
Sarjataulukossa molemmat taistelevat paikasta kymmenen joukkoon, mutta viime aikojen otteiden perusteella HPK on ennakkosuosikki. Hämeenlinnalaiset ovat ottaneet kahdesta viime ottelustaan täyden pistepotin, KalPan edellisestä kolmen pisteen voitosta on kulunut jo kuusi ottelua. Viimeisestä yhdestätoista ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden. Joukossa ei ole kuitenkaan juuri murskatappioita, joten vähämaalinen ottelu luvassa.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
JYPSaiPa
"SaiPa pistää JYPin suorittamaan"
SaiPa on voittanut viimeiset viisi otteluaan, samalla Sputnikit ovat kiivenneet sarjataulukossa jo kahdeksanneksi. Voitoista kolme on tosin tullut vasta varsinaisen peliajan jälkeen ja JYPiä heikompia joukkueita vastaan. Materiaalin puolesta etu on JYPillä, mutta ahkera lappeenrantalaisjoukkue pakottaa jyväskyläläiset suorittamaan parhaalla tasollaan. JYP pitää täyden pistepotin itsellään, mutta ei suurella marginaalilla.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
KooKooIlves
"Kouvolassa tasainen taisto"
Odotettavissa ei ole jalkapallolukemia. Vain Ässien ja Sportin peleissä on tehty enemmän maaleja, kuin Ilveksen otteluissa. KooKoo jää yhteismaaleissa vain yhden pykälän Ilveksestä. Selvää ennakkosuosikkia on vaikea löytää. KooKoo on sarjataulukossa edellä ja sen erikoistilannepelaaminen on kaksikosta parempaa. Toisaalta Ilves on hallinnut kaksikosta enemmän kiekkoa. Kotikenttä tuo KooKoolle edun.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansJukurit
"Pelicans ei jätä Jukureille mahdollisuuksia"
Pelicans on sarjassa viidentenä, Jukurit jumbona ja Pelicans on kerännyt 15 pistettä mikkeliläisiä enemmän. Jos eroa on sarjataulukossa, vielä enemmän sitä on kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa. Laukaisutilastossa Pelicans on piikkipaikalla, Jukurit siinäkin viimeisenä. Lahtelaiset ovat pystyneet iskemään suurempiakin maalimääriä, joten Jukureiden mahdollisuudet pisteiden viemiseen ovat marginaaliset. Myös erikoistilannepelaamisessa Pelicansilla on selvä etu.
 • 5
 • 6
 • 7
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Tappara niukasti parempi"
Tappara on neljän ottelun pisteputkessa, Sport neljän ottelun tappioputkessa. Lisäksi Sport kuluttaa liikaa rangaistuspenkkiä verrattuna alivoiman kestävyyteen. Sport on Liigan huonoin joukkue alivoimaisena. Myös ylivoimalla joukkue lukeutuu sarjan heikompaan kastiin. Kauden alussa toiminut viimeistely on viime otteluissa ontunut, sillä viimeisessä neljässä pelissä vaasalaiset ovat tehneet vain viisi maalia. Myöskään Tapparan maalimääriä ei kannata yliarvioida, sillä viimeisessä seitsemässä ottelussa Tappara on tehnyt enemmän kuin kaksi maalia vain kertaalleen.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TPSÄssät
"TPS edellä joka osa-alueella"
TPS jäi lauantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ilman pisteitä. Kyseessä ei ole kuitenkaan suurempi notkahdus, vaan turkulaiset palaavat voittojen tielle Ässiä vastaan. TPS on kaikilla mittareilla porilaisten edellä. TPS on tehnyt enemmän maaleja, päästänyt vähemmän ja erikoistilannepelaaminen sekä kiekonhallintatilastot ovat myös TPS:n eduksi. Porilaisten verkkoja on heiluteltu viime otteluissa paljon. HPK kuritti patapaitoja viidellä maalilla, Pelicans kuudella. TPS onkin otteluun suuri ennakkosuosikki.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2

Henri Auvinen

Jukurit #2 L p
s. 1993 Jyväskylä
188CM / 88KG
SOPIMUS: 2018