Jokerien kausi päättyi tylyllä tavalla kotiareenalla helmikuun lopussa, kun joukkue lähti kohti kesälomia hävittyään kaikki neljä ottelua TsSKA:ta vastaan.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Analyysi: Jokerien pelitapa ei tukenut yksilöitä - tiivis viisikkopeli loisti poissaolollaan

Jukka Jalosen ensimmäinen kausi Helsingin Jokerien peräsimessä ei alkanut toivotulla tavalla. Runkosarja oli kehno, ja lopulta joukkue aloitti kesälomansa jo helmikuun puolella, kun Moskovan TsSKA jatkoi läntisen konferenssin välieriin otteluvoitoin 4–0. Nopea kiekkokontrollijääkiekko ei antanut Jokereille riittävää pelitapaetua suhteessa vastustajiin.

Jukka Jalonen on ollut koko valmentajauransa ajan hyökkäyspelin puolestapuhuja ja kokonaisvaltainen suomalaisen jääkiekon uudistaja. Meidän peli ja yhteistyön jääkiekon periaatteet ovat hyvin pitkälti Jalosen ajatuksia.

Ennen kauden alkua oli siis oletettavaa, että Jalosen noustessa Jokerien vaihtopenkin taakse Jokerien viisikkopelaaminen nousisi vielä uudelle tasolle Erkka Westerlundin ajoista. Toisin kuitenkin kävi, sillä koko kausi huomioiden Jokerien yhteispelaaminen oli kauttaaltaan heikkoa.

Jalonen on yksi muutamista suomalaisista valmentajista, jotka ovat lähteneet uudistamaan suomalaista pelitapaa kansainvälisten standardien mukaisesti. Yksi esimerkki modernista pelitavasta on ollut Kanadan maajoukkue muutamissa viimeisissä arvoturnauksissa.

Modernin pelitavan keskiössä ovat nopeus, suoraviivaisuus, aggressiivisuus ja tempo yhdistettynä kiekkokontrollipeliin. Puhutaan nopeasta kiekkokontrollijääkiekosta.

Railakas hyökkäyspeli vaihtui vuodessa nihilistilätkään

Jalonen valmensi viime kaudella Nuoria Leijonia. MM-turnauksessa Suomi esitti ennennäkemättömän hyökkäysilotulituksen. Silloin Jalosen pelitapa näytti parhaat puolensa etenkin hyökkäyspelin osalta. Jo tuolloin Jalonen puhui nopeasta kiekkokontrollilätkästä, mutta kun penkin takana olivat hänen lisäkseen Meidän pelin mestarit Timo Lehkonen ja Antti Pennanen, oli Nuorten Leijonien pelaaminen lopulta tuttua kiekkokontrollijääkiekkoa.

Jokereihin siirryttyä hyökkäysvoittoinen jääkiekko muuttui nopeasti jopa prosenttilätkäksi. Etenkin vastahyökkäyspeliin Jalonen oli panostanut paljon, ja kolmen kaistan nopeat hyökkäykset puolustajan tuella olivat harvoja onnistuneita pelillisiä asioita Jalosen ensimmäisella Jokerit-kaudella.

Hyvänä vertailukohtana Jalosen pelitavan kehityksessä voidaan pitää jääkiekon MM-kisoja 2011. Silloin esimerkiksi nimekästä Venäjää vastaan välierässä Suomi käytännössä kiekotteli punapaidat nurin rohkealla kiekollisella pelillä ja hyvällä rytmittämisellä. Pelin virtaus oli hyökkää-puolusta-hyökkää. Suomi oli täysin pelin ohjaksissa.

Se, mitä Jokerit teki muun muassa pudotuspeleissä TsSKA:ta vastaan, oli täysin päinvastaista. Jokereilla pelin virtaus oli puolusta-hyökkää-puolusta. Tuloksena oli vaisua hyökkäyspeliä alivoimaisena ja väsyneenä ilman viisikon tukea. TsSKA pyöritti pitkiä hyökkäyksiä, ja Jokerit roikkui perässä. Lopputulos oli ansaittu 4–0 TsSKA:lle.

Pelaajien taso ei ollut riittävä

Toki Jalosen toiveissa ei varmasti ollut se, että pelitapa menisi lopulta nihilistilätkäksi. Tavoitteena oli pelata vauhdikasta kiekonhallintalätkää, mutta Jokerien tasoisella pelaajamateriaalilla se ei ollut mahdollista. Varsinkin keskikaistan hyökkäyspelillinen osaaminen ei riittänyt vaativaan pelitapaan, sillä vain Peter Regin pystyi yksilötaidollaan luomaan laadukasta hyökkäyspeliä keskushyökkääjän paikalla. Kun hyökkäykset jäivät kerta toisensa jälkeen vajaiksi, pelin virtaus kääntyi armotta vastustajalle.

Jokerien ja Jalosen tapauksessa nopeaa kiekkokontrollipeliä yritettiin väkisin saada toimimaan, mutta lopputulos jäi vaisuksi. Kentällä nähtiin repaleisia viisikoita aivan liian usein. Puolustajat jäivät kiekon kanssa täysin yksin, kun hyökkääjät kaartelivat jo vastustajan siniviivan kohdalla. Avauspelaaminen jäi usein vajaaksi, ja siten myös hyökkäyalueelle pääseminen tuotti vaikeuksia.

Meidän pelissä ideana on paikata materiaalivajetta eri tavoin, kuten luomalla keskialueella hetkittäisiä kaksi vastaan yksi -tilanteita. Jokerien pelitavassa kyseisiä elementtejä sen sijaan ei näkynyt, vaan hyökkäyspelissä oltiin vahvasti yksilösuoritusten varassa.

Pelin rytmittäminen ei tukenut pelaajamateriaalivajetta, mikä näkyi armotta pudotuspeleissä. Jokerit puski liikaa väsyneitä ja alivoimaisia hyökkäyksiä sekavalla pelin rakenteella. Tuloksena oli Jokerien tasoisella pelaajamateriaalilla äärimmäisen paljon yksilövirheitä, kuten heikkoja syöttöjä. Sitä ei voi laittaa pelaajien syyksi, koska pelitapa ei tukenut riittävästi yksilöä.

Jokerit ei hyökännyt tiiviinä viisikkona rintamahyökkäyksin, ja siten myös tiiviin puolustuspelin kasaaminen oli vaikeaa. Peli on jatkumoa, ja jos hyökätään jatkuvasti huonolla rakenteella, myös puolustuspeli kärsii väistämättä.

Koska samat pelilliset heikkoudet korostuivat Jokerien otteissa koko kauden ajan, ei voi enää syyttää pelitavan toteutusta, vaan on käännettävä katseet itse pelitapaan. Näin jälkikäteen on helppo todeta, että pelitapa oli menestymisen kannalta väärä, eikä se tukenut yksilöitä riittävästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

KHL:n suomalaiset vko 37: Voiko Sakari Salminen vielä onnistua KHL:ssä?

KHL | 18.9.2017 18:00
KHL:n oli suomalaisten osalta hieman hiljaisempi viikko ja muun muassa Jarno Koskiranta päätyi katsomaan SKA:n pelejä katsomosta käsin ja Olli Palolan maalittomuus jatkuu yhä. Sarjaan saatiin myös uusi suomalainen tälle kaudelle, kun Jokereissa viime kaudella flopannut Sakari Salminen teki sopimuksen Dynamo Moskovan kanssa. Jatkoajan KHL-toimittajat Sami Salminen ja Ville Korhonen perkaavat kuluneen viiikon tapahtumia. lue lisää

Tommi Kivistö: "Hienoa olla kotona, vaikka jätkiä taisi kyllä jännittää"

KHL | 16.9.2017 19:45
Monta kautta Jokereiden junioreissa ja miesten liigajoukkueessa pelannut Tommi Kivistö vaihtoi Avtomobislistin täksi kaudeksi tuttuun punakeltaiseen logoon. Lauantain Riika-ottelu oli Kivistölle ensimmäinen Helsingin Areenassa yli viiteen vuoteen. lue lisää

Jokerien uusi juuttitähti joukkueensa Tanska-mafiasta - ”Tämä on ainutlaatuista!”

KHL | 16.9.2017 19:37
Jokerit jatkaa kuluvalla kaudellakin vahvassa tanskalaiskomennossa. Kapteeni Peter Regin on ollut kahdella edellisellä kaudella joukkueensa tärkein pelaaja, mutta alkukauden perusteella valta on siirtymässä maamies Nicklas Jensenille. lue lisää

Tuomas Tuokkola, pelaako joukkueesi aktiivisemmin kuin viime kaudella?

LIIGA | 5.9.2017 17:00
Tuomas Tuokkola aloittaa ensimmäisen kokonaisen kautensa KooKoon peräsimessä. Päävalmentaja ei peruuttelusta välitä - keskiössä ovat sen sijaan pelaajien kehitys ja maalin eteen murtautuminen. lue lisää

Tulivoimainen Gilroy: "Toivottavasti voin olla avuksi hyökkäyspäässä"

KHL | 23.8.2017 9:00
Jokerit saa takalinjoilleen KHL-tasolla meritoituneen vahvistuksen, kun kokenut puolustaja Matt Gilroy liittyy joukkueeseen. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

JukuritKooKoo
"Jukurien pistetili auki"
KooKoo on sarjataulukossa kaksikosta selvästi paremmin sijoittunut. Jukureilla on pistetili vielä avaamatta, kun kouvolalaiset ovat sarjataulukossa viidentenä kymmenellä pisteellään. Jukureilla suurimmat ongelmat ovat olleet otteluiden alussa, joten starttiin kiinnitetään varmasti Mikkelissä huomiota. Vaikka tuloksissa ja varsinkin tehdyissä maaleissa joukkueiden välillä on suuri ero, kiekonhallinnassa joukkueet pitävät perää.
 • 2
 • 1
 • 2
JYPLukko
"Kärkikamppailu kierroksen tasaisin"
JYP on ollut kauden alussa odotetun vahva hyökkäyssuuntaan. Jyväskyläläisillä ratkaisuleveyttä löytyy vielä neljännestäkin kentästä. Lukon materiaali ei ole yhtä leveä, mutta se on onnistunut iskemään kiitettävän määrän maaleja, viimeisimpänä tulivoiman sai kokea paikallisvastustaja Ässät, joka joutui nöyrtymään seitsemän kertaa. Puolustussuuntaan Lukko on ollut yllättävänkin hyvä, sillä joukkue on päästänyt vähiten maaleja. Tasaisten joukkueiden taistosta on lupa odottaa tiukkaa, jopa jatkoajalle venyvää ottelua.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3
KalPaKärpät
"Kärpät jatkaa voittojen tiellä"
Viime kaudella pettänyt Kärpät on raivaamassa tietään takaisin sarjan kärkikastiin, viime kaudella finaaleihin asti yltänyt KalPa puolestaan on hakenut peliään. Erityisesti kiekonhallinta ja murtautuminen parhaalle maalintekosektorille on ollut vaikeaa. Kärpät on vastaavasti löytänyt jyvän, sillä oululaiset ovat iskeneet eniten maaleja. Pistepörssin kymmenen kärjestä löytyy peräti viisi Kärppien pelaajaa. Oululaisten rutiini riittää KalPan kaatamiseen.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
SaiPaHPK
"Tuskailu tehottomuuden kanssa jatkuu"
Viimeistelyn osalta sekä SaiPa että HPK kuuluvat alkukauden epäonnistujiin. Kumpikin joukkueista on kiekonhallintatilastoissa kärkipäätä, mutta pelillisiä otteita tarkastellessa kummallakin joukkueella on suuria ongelmia laadukkaille maalintekopaikoille pääsemisessä ja valtaosa laukauksista tulee pienistä kulmista tai viivalta. Ensimmäisillä kierroksilla SaiPalla oli vaikeuksia myös oman pään pitämisessä, mutta kehitysaskeleesta kertoo nolla päästettyä maalia TPS:ää vastaan. HPK:lla on kuitenkin materiaalissa niukka etu, joten tasainen ottelu kääntyy vierailijoille.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
TPSPelicans
"Turussa kierroksen suurimaalisin ottelu"
TPS on aloittanut kauden ailahtelevasti. Kun viisi ottelua on takana, joukkue on jäänyt kahdesti nollille ja lopuissa kolmessa ottelussa iskenyt yhteensä 17 maalia. Tasaisemmin hyökänneellä Pelicansilla ailahtelu on tapahtunut puolustussuuntaan. Kokonaisuutena TPS on kuitenkin kokeneen osastonsa ansiosta ennakkosuosikki. Tomi Kallio, Eric Perrin ja Ilari Filppula ovat pitäneet tasonsa Liigan kärkipelaajina. Pelicans on puolestaan ollut enemmän Iikka Kangasniemen sekä yksittäisten oivallusten varassa.
 • 4
 • 5
 • 2
 • 3
ÄssätTappara
"Tapparalle helpotusta viimeistelyn tuskaan"
Tapparalla on ollut vaikeuksia viimeistelynsä kanssa. Neljässä ottelussa hallitseva mestari on iskenyt vain kahdeksan maalia ja nimekkäistä pelaajista Tomas Zaborsky, Kristian Kuusela, Niko Ojamäki ja Tyler Redenbach eivät ole avanneet edes pistetiliään. Kiekon hallinnassa ja lauakusmäärissä tamperelaiset kyllä kestävät vertailun. Ässät oli kauden alussa nosteessa, mutta lauantain kierroksella sattui paikallisvastustajaa vastaan ulospuhallus ja Lukko voitti kamppailun peräti 7-2. Suuremmasta kriisistä ei Porissa ole kysymys, mutta silti Tappara on ottelussa ennakkosuosikki.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Mike Lundin

Jokerit #10 L p
s. 1984 Burnsville, MN, USA
185CM / 88KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2004 Tampa Bay Lightning 4. kierros #102