Analyysi: HPK:n ilme piristyy, mutta matka on vasta alussa

LIIGA / Artikkeli
HPK:n puolustus on esiintynyt harjoitusotteluissa positiivisesti.
Kuva © Timo Savela
Pelaajistoltaan uudistuneessa HPK:ssa mennään kohti osakeyhtiöaikaa. Valmennuksessa joukkue matkaa eteenpäin kolmatta kautta Pasi Arvosen johdolla.

HPK:n kausi 2014-15 alkoi loistavasti mutta päättyi pettymykseen. Kaikki mikä toimi syksyllä, ei toiminut keväällä – Juuse Sarosta ja yksittäisiä työhevosia lukuunottamatta.

Joukkueen sarjasijoitus, ylivoimapeli ja parhaat yksilöt kieppuivat vielä marraskuussa sarjan huipulla, mutta sen jälkeen sijoitus hiljalleen romahti, eikä pudotuspelipaikkaa tällä kertaa voinut jännittää viimeiselle sarjakierrokselle asti.

Kokonaisuutena putoaminen pudotuspeleistä ei ollut seuran resursseihin nähden suuri yllätys, mutta joukkueelle ja paikallisille se oli paha pettymys. Hämeenlinnassa on totuttu hyvään, eikä hyvä yritys aina riitä.

Seuran taustat ja talous

Pallokerhon kuumin aihe taustapuolella on seuran siirtyminen osakeyhtiöksi. Osakeannissa tavoitelluista 800 000 eurosta oli elokuun lopussa kasassa vasta 300 000 euroa, mutta tulossa ovat vielä syyskuun alussa alkaneet yleisömerkinnät osakkeille.

Taloudellista taakkaa riittää vielä menneiden vuosien tappioista. Asioita on tehty säästöliekillä, minkä ansiosta menestyminen vaatii aina useamman onnenpotkun.

HPK:n ympärillä odotetaankin tiiviisti sitä, millainen seuran syksyllä julkaistava strategia on. Sen tavoite on ainakin kova, viisi pudotuspelipaikkaa ja mestaruuden voittaminen seuraavien viiden vuoden aikana.

Valmennus ja pelilliset asiat

HPK lähtee Pasi Arvosen kolmanteen kauteen piristyneellä ilmeellä pelaajiston suhteen. Arvosella on valmentajana sekä ystäviä että vihollisia. Omistautumista jääkiekolle ja HPK:lle ei voida kyseenalaistaa, mutta vajaat kaksi kautta päävalmentajana eivät ole sujuneet aivan ristiriidoitta.

Arvosen apuvalmentajina jatkavat Vesa Viitakoski ja Kari Lehtonen. Maalivahtivalmentajana Lehtonen on yksi Suomen parhaista.

Harjoituspelien ja harjoitusten perusteella HPK pyrkii pelitavallisesti tiukkaan pystysuunnan pelaamiseen. Pelin rytmittäminen ei vaikuta järin monipuoliselta. Nähtäväksi jää se, kuinka nopeasti vastustajat oppivat pelaamaan HPK:n yksipuoliset hyökkäykset pois. Viime kaudella joukkueen ongelmana oli usein hyökkäysalueelle hidastunut peli, jossa viisikot venähtivät ja pelinopeus laski.

Arvio

Uusiutuminen vie aikansa. Hämeenlinnassa on tehty kesän aikana hyviä hankintoja ja seura on muutenkin kirkastanut tavoitteitaan, mutta niiden saavuttamiseksi vaaditaan vielä paljon kärsivällisyyttä ja kovaa työtä.

Tosiasia on, että seura operoi edelleen pienellä pelaajabudjetilla ja pienin resurssein. Pelkkä menestys ei riitä, vaan osakeyhtiöksi siirtymisen tavoin pitää muitakin toimintatapoja muuttaa. Etenkin markkinoinnin resurssit ovat jo tovin olleet kapeilla harteilla, vaikka kyseinen osa-alue sanelee koko seuran pyörittämistä.

Kaukalossa HPK on tulevalla kaudella nopeajalkainen sekä yritteliäs, eikä se todennäköisesti päästä paljon maaleja. Maalinteon suhteen sillä on odotettavissa enemmän vaikeuksia, sillä kärkitaitoa joukkueessa on vähän, eikä pelitapa lupaile isoa etua suurten resurssien joukkueita vastaan.

Jatkoaika arvioi HPK:n sijalle 12.

» Lähetä palautetta toimitukselle