Analyysi: HIFK:n hyökkäyspelaaminen monipuolistunut, puolustusalueen ongelmat kulmapeleissä

LIIGA / Artikkeli
Jarno Pikkarainen ja Ari-Pekka Selin ovat pystyneet kehittämään HIFK:n pelaamista.
HIFK:n laiva on seilaamassa oikeaan suuntaan. Se luo laadukkaampia maalipaikkoja kuin monet vastustajat. Tässä artikkelissa pureudutaankin HIFK:n maalipaikkojen luomiseen ja siihen, mistä helsinkiläiset tekevät maalinsa. Myös vastustajan vastaavat asiat käydään läpi.

HIFK on noussut kohisten sarjataulukossa vaikean alkukauden jälkeen. Syitä tähän on pelin kehittyminen ja ennen kaikkea hyökkäyspelaamisen kehittyminen. Edellisten neljän ottelun maaliero kertoo hyvin tämän: 17-8.

Jos alkukaudesta HIFK teki maalinsa ylivoimalla, eikä pystynyt tasaviisikoin rakentamaan laadukkaita maalipaikkoja tarpeeksi riittävää määrää, tällä hetkellä tämä asetelma on kääntynyt päälaelleen.

Suorahyökkäyspelaaminen kehittynyt

Kun vertaa esimerkiksi lokakuun puolivälissä pelattuihin otteluihin, tuolloin HIFK:lta puuttui suorahyökkäämisestä uhka. Tällä hetkellä HIFK rakentaa eniten maalipaikkoja juurikin suorista hyökkäyksistä.

Syy, miksi helsinkiläiset ovat tässä onnistuneet on se, että HIFK:n kiekollinen pelaaminen on laadukkaampaa. Se pääsee molempien - sekä puolustussiniviivan että hyökkäyssiniviivan - yli kiekollisena tarpeeksi usein, ja vielä sillä tavoin, että hyökkäyssiniviiva ylitetään mieluusti rintamana ja kolmea kaistaa pitkin.

Tällä tavoin koko viisikko on ollut viivan ylityksen aikana tasapainossa, ja HIFK on pystynyt aiempaa paremmin ottamaan myös toisesta aallosta nousseet puolustajat mukaan hyökkäykseen. Tämä on tuonut vaaran tuntua ja monipuolisuutta hyökkäyspelaamiseen.

Kun hyökkäyksen rakentaminen ja kiekollinen pelaaminen ovat kokonaisuudessaan monipuolistuneet, on se heijastunut myös hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiseen.

Ennen repertuaarissa oli "vain" kiekko päätyyn, riisto, kiekko viivaan, laukaus ja jatkopaine. Tällä hetkellä pelaajat vaihtavat paikkoja keskenään, kiekko liikkuu aiempaa nopeammin ja puolustajat nousevat kulmiin asti hakemaan kiekkoa.

HIFK on myös pyrkinyt laitahyökkääjien kiertoliikkeillä saamaan vauhtieroja alueen sisällä. Ei HIFK ole kuitenkaan unohtanut vahvaa pääty- ja kulmapeliään.

"Ei HIFK ole kuitenkaan unohtanut vahvaa pääty- ja kulmapeliään"

Paremman kenttätasapainon ansiosta HIFK on ollut paremmassa rytmissä päätykiekkoihin menemisessä. Helsinkiläisjoukkue on päässyt karvauspuuhiin aiempaa tasapainoisemmin, ja vahvan pääty- ja riistopelaamisen ansiosta se on pystynyt rakentaman laadukkaita maalipaikkoja myös maalin läheltä.

Edelleen HIFK:n hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen kulminoituukin hyvin pitkälti siihen, miten helsinkiläiset saavat kulmarallinsa pyörimään. 

Ennen kaikkea iso muutos on siinä, että HIFK on pystynyt monipuolistamaan maalipaikkojen rakentelua. Tämä on näkynyt maalien teossa tasaviisikoin neljässä edellisessä ottelussa: kolme tehtyä maalia suorista hyökkäyksistä ja päätypelaamisesta. Riistoista kaksi maalia, yhdet aloituksista ja pitkistä hyökkäyksistä.

Vielä lokakuun puolivälissä HIFK:ta vastaan oli varsin helppo puolustaa tasaviisikoin - mikäli heiltä otti päätypelaamisen pois, oli helsinkiläisjoukkue vaikeuksissa.

Juhani Tyrväisen ja Vili Sopasen johtama ketju on ollut HIFK:n isoin syömähammas viime aikoina.

Vastustajan maalipaikat

Mistä vastustajat sitten rakentavat HIFK:ta vastaan maalipaikkansa? Pääty- ja kulmapelin kautta sekä suorista hyökkäyksistä.

HIFK:lla on edelleen ongelmia vastustajan päätypelin puolustamisessa. Vastustajan pelaajat pääsevät liian helposti maalille kiekollisena. HIFK häviääkin välillä liian helposti kaksinkamppailuita kulmissa.

Suorissa hyökkäyksissä ongelmana HIFK:lla on liika valuminen oman maalinsa eteen. Varsinkin Kärpät käytti tätä varsinkin kolmannessa erässä härskisti hyväkseen, kun oululaiset pääsivät kiekollisena suuren vauhtieronsa ansiosta vauhdilla HIFK:n puolustussiniviivan yli. 

Viime viikolla Pelicans rakensi omat maalipaikkansa riistopelaamisen ansiosta. Lahtelaiset rakensivat myös suorista hyökkäyksistä laadukkaita maalipaikkoja, kun HIFK:n pelaajat tyytyivät kolmannessa erässä heittelemään vain siirtokiekkoja keskialueelle. Tämä aiheutti jälleen suuria vauhtieroja keski- ja puolustusalueella.

"Ajoittainen huolimattomuus kiekollisena on aiheuttanut harmaita hiuksia"

Ajoittainen huolimattomuus kiekollisena onkin aiheuttanut edelleen harmaita hiuksia HIFK:lle. Vastustajat eivät kuitenkaan enää pysty luomaan määrällisesti liikaa laadukkaita maalipaikkoja.

Kun HIFK on lisännyt kiekollisuutta hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiseen, on se pystynyt pysymään kiekossa paremmin. Näin helsinkiläisten hyökkäykset ovat pidentyneet, jolloin oma puolustuspelaaminen on saanut happea.

Vielä syyskuun lopussa Lahdessa Pelicansia vastaan Pelicans rakensi yli kymmenen A-luokan maalipaikkaa. Viime viikon tiistain ottelussa nämä maalipaikat melkein puolittuivat samaista joukkuetta vastaan.

Tämä on näkynyt myös vastustajan maaleissa tasaviisikoin. Edelliseen neljään otteluun vain yksi päästetty maali - muut maalit olivat erikoistilannemaaleja.

Maalipaikat laadukkaampia kuin alkukaudesta

Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä HIFK rakentaa määrällisesti enemmän laadukkaita maalipaikkoja kuin vastustaja. HIFK myös rakentaa laadukkaampia maalipaikkoja kuin mitä se teki vielä alkukaudesta - varsinkin kotiotteluissa.

Tämä on nostattanut heidän maaliodotusarvoaan. HIFK onkin useimmissa otteluissa onnistunut määrittämään pelin virtausta suotuisaksi itselleen.

HIFK:n pitää silti ratkaista vielä se, miten pelillinen jänne saadaan kestämään koko 60 minuuttia. Liigan kärkijoukkueita - Pelicansia ja Kärppiä vastaan - HIFK pelasi kaksi erää varsin mainiosti, mutta viimeinen erä oli molemmissa otteluissa hankala. 

Tämän takia molemmat joukkueet pystyivät luomaan liian helposti laadukkaita maalipaikkoja. Samasta syystä SaiPa tuli lauantaina vielä viimeisen erän viimeisellä kymmenminuuttisella kahden maalin takaa tasoihin. 

Näissä kaikissa otteluissa samaa oli se, että HIFK alkoi kolmannessa erässä liikaa viskelemään siirtokiekkoja keskialueelle, eikä omasta hyökkäyspelaamisesta oikein ollut tietoakaan. Näin ollen paine omiin kasvoi liian suureksi.

Nämä ovat kuitenkin asioita, jotka joukkue pystyy korjaamaan. Pelaamisen pitää olla samanlaista myös johtoasemassa kuin se on pelin ollessa tasan. 

HIFK on kuitenkin menossa oikeaan suuntaan pelillisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle