Joonas Rask on yksi harvoista viime kaudelta tutuista ydinhyökkääjistä.

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Analyysi: HIFK:lla on vahva keskusta, laidoilla ja alakerrassa on kysymysmerkkejä

HIFK lähtee kauteen lukuisten muutoksien saattelemana. Viime kaudella runkosarjassa tuskailleesta, mutta pudotuspeleissä syttyneestä joukkueesta on jäljellä enää kourallinen. Valmennus on vaihtunut ja kentälle on tullut tukku uusia pelaajia.

HIFK:n pakka on uudistunut runsaasti viime kaudesta. Muutoksia on tapahtunut varsinkin hyökkäyspäässä. Ehdottomista eturivin hyökkääjistä vain Joonas Rask sekä Lennart Petrell jatkavat punapaidassa.

Keskushyökkääjistä Corey Elkins, Roope Hintz ja Mikael Johansson jättivät joukkueen. Tilalle urheilujohtaja Tom Nybondas onnistui hankkimaan laadukkaita pelaajia. Juhani Tyrväinen nosti viime kaudella erityisesti kiekollisen pelinsä tasoa ja on taistelemassa ykkössentterin viitasta.

Tyrväisen tapaan nöyrästi kahteen suuntaan pelaavia keskushyökkääjiä ovat myös Frölundasta saapunut Patrik Carlsson sekä sekä Ari-Pekka Selinille että HIFK:lle ennestään tuttu Jerry Ahtola. Kaksikosta kumpikin on tottunut pelaamaan myös laidalla, sama kohtalo saattaa odottaa toista myös tällä kaudella.

Tulijoiden lisäksi odotukset viime kaudella epäonnistunutta Jarkko Malista kohtaan ovat huomattavasti nähtyä korkeammalla. Parhaimmillaan 40 pisteen rajapyykin ylittänyt Malinen ehti pelaamaan siirtonsa jälkeen HIFK:ssa pudotuspelit mukaan lukien 23 ottelua, joissa kirjautti vaatimattomat kuusi tehopistettä.

Mikäli joku edellä mainitusta nelikosta siirtyy laidalle, käy taistelu viimeisestä keskushyökkääjän paikasta tiukkana. Thomas Nykopp on lähimpänä pelipaikkaa, mutta mies on kärsinyt viime kausina lukuisista loukkaantumisista. Nykoppin lisäksi Panu Mieho sekä Micke Åsten pystyvät pelaamaan keskellä.

Pelaajakartta HIFK:n pelaajakartta

VLH

Erik Thorell
Lennart Petrell
Jerry Ahtola
Micke Åsten
Niklas Nordgren

KH

Juhani Tyrväinen
Patrik Carlsson
Jarkko Malinen
Thomas Nykopp
Panu Mieho

OLH

Juha-Pekka Haataja
Joonas Rask
Mika Partanen
Juha Jääskä
Henri Tamminen

P

Miro Heiskanen
Teemu Laakso
Joe Finley
Teemu Eronen
Ville Varakas
Ryan O'Connor
Saku Salmela
Oliwer Kaski

MV

Atte Engren
Kevin Lankinen
Niklas Bäckström

Valmentaja

Ari-Pekka Selin

Laidalta kapea

HIFK:lla on keskustaan jopa ylitarjontaa, samaa ei voi sanoa laitahyökkääjistä. Kärki on terävä ja laadukas, mutta kapea. Varsinkaan edellisvuosien kaltaiseen loukkaantumissumaan ei ole varaa. Suurimpiin saappaisiin sommitellaan hankinnoista Juha-Pekka Haatajaa sekä Erik Thorellia, jotka rikkoivat viime kaudella 20 maalin rajapyykin. Samaa heiltä odotetaan myös tällä kaudella.

Suomen mestaruuden keväällä 2011 HIFK:ssa voittanut Haataja onkin saanut onnistumisia tililleen jo harjoituskaudella. Haataja on saanut rinnalleen KooKoosta tutun tutkaparin, kun Selin iski Haatajan rinnalle Malisen. Ketjun kolmantena lenkkinä on kokeiltu eri vaihtoehtoja, mutta tehokkaimmillaan ketju oli, kun toisessa laidassa viiletti Petrell.

Petrellin lisäksi viime kaudella pelanneista laitahyökkääjistä suurimmat odotukset kohdistuvat Raskiin. Liukasliikkeinen hyökkääjä on osoittanut kolmen HIFK-kautensa aikana kykyjään viisikkopeliin. Raskin pyyteetön työ pelin jokaisella osa-alueella tekee ketjukavereiden pelaamisesta helpompaa.

Materiaalin kapeutta määrittelee erityisesti Mika Partanen. Parhaimmillaan 24-vuotias hyökkääjä tuo kiekolliseen peliin tärkeän lisän, mutta huonoimmillaan pelin ulkopuolella kaartelu ja jatkuvat kiekonmenetykset ovat joukkueelle enemmän uhka kuin mahdollisuus. Mikäli Partanen ei vieläkään pysty vakiinnuttamaan suoritustasoaan, on HIFK:llä käsissään hyökkääjäpula.

Joukkueen santapaperipuolesta pitävät huolta Åsten sekä Henri Tamminen. Ylempiin ketjuihin kaksikkoa tuskin sovitellaan, mutta alemmissa ketjuissa fyysisesti pelaava kaksikko nousee arvoonsa. Paikkaa kokoonpanossa kärkkyy myös viime kaudella 13 runkosarjan ottelua sekä 8 pudotuspeliä pelannut Juha Jääskä.

Heiskasella on tulevalla kaudella suuret saappaat punapaitojen puolustuksessa.

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Puolustuksessa kysymysmerkkejä

Puolustuspäässä HIFK:n materiaali on selvästi hyökkäyspäätä leveämpi, mutta pakistossa on myös lukuisia kysymysmerkkejä. Tasonsa osoittanutta kiistatonta ykkösnimeä ei paletista löydy, mutta kesän varaustilaisuudessa kolmantena varattuun Miro Heiskaseen kohdistuu suuret odotukset pelin jokaisella osa-alueella. Heiskaselta voi odottaa nousua Liigan parhaiden puolustajien joukkoon, mutta toisaalta tason pitäminen pitkän kauden aikana on kysymysmerkki.

Heiskasen parina harjoituskaudella on pelannut paluumuuttaja Teemu Laakso. Yhdeksän kautta ulkomaan kaukaloita kiertänyt puolustaja on jo tasonsa todistanut, mutta terveystilanne jättää kysymysmerkkejä myös tulevan kauden ylle. Viime kaudella mies ehti pelaamaan vain kaksi ottelua, eivätkä pelimäärät ole aiemmillakaan kausilla olleet huomiota herättävän korkeita.

Puolustuksen kiekollisessa pelissä katseet kohdistuvat erityisesti Ryan O'Connoriin sekä Teemu Eroseen. Eronen oli viime kaudella HIFK:n puolustajista pistepörssissä korkeimmalla, mutta otteista puuttui tasaisuus. O'Connor puolestaan saapui siirtorajan kynnyksellä tuomaan lisää variaatioita ylivoimalle, mutta jenkki ei onnistunut vakuuttamaan joukkueen takalinjoilla. Molemmilta odotetaan tasonnostoa tulevalla kaudella, ylivoima-aikaa on varmasti tarjolla.

Laakson lisäksi paluun punapaitojen puolustukseen tekee Ville Varakas. O'Connorin ja Erosen kanssa peliajasta ja roolista taisteleva Varakas on kolmikosta fyysisin, mutta kiekollisessa osaamisessa asteen kaksikkoa perässä.

Oman alueen isännöinnistä vastaa kulttipelaajaksi noussut Joe Finley. Kolossimainen puolustaja ei ole takalinjojen isäntä vain fyysisessä merkityksessä, vaan toimii tarvittaessa nuoren polven pelaajien isoveljenä. Viime kaudella Heiskasen räjähdysmäinen nousu tapahtui juuri Finleyn luutiessa vierellä.

Seitsemännen puolustajan paikasta taistelee peräti viisi pelaajaa. Oliwer Kaski on joukosta kiekollisena muita edellä, mutta Juuso Salmi, Miihkali Teppo sekä Saku Salmela ovat huomattavasti Kaskea kokeneempia ja vakaampia omalla puolustusalueella. Salmela tosin saattaa löytää itsensä paikkaamasta kapeata hyökkäyskalustoa. Nuoriso-osastosta Elias Ulander on antanut harjoituskaudella vankkoja näyttöjä, joten 20-vuotias HIFK:n kasvatti saanee tällä kaudella näyttöpaikkansa myös runkosarjassa.

Maalivahdit

Punapaitojen maalivahtiosasto oli muurattuna jo hyvissä ajoin, mutta Kevin Lankisen loukkaantuminen pakotti Nybondaksen maalivahtikaupoille. Lopulta haaviin tarttui kiekkokiertolaisen elämää viime vuodet viettänyt Atte Engren. Kaksissa MM-kisoissakin mukana ollut Engren teki suoraan koko kauden kestävän sopimuksen. Lankinen puolestaan palaa peleihin alustavien arvioiden mukaan alkuvuodesta 2018.

Maalivahtitrion täydentää Niklas Bäckström. Kokenut maalivahti kärsi viime kaudella loukkaantumisongelmista, eikä HIFK:n johdossa haluttu laskea liian suurta kuormaa miehen harteille. Yksittäisissä otteluissa Bäckströmiin voi kuitenkin luottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Roope Hintz sopimukseen Dallas Starsin kanssa

LIIGA | NHL | 4.5.2017 23:06
Kaksi edelliskautta HIFK:ssa pelannut Roope Hintz on solminut kolmivuotisen tulokassopimuksen NHL-joukkue Dallas Starsin kanssa. lue lisää

Kolme syytä, miksi suurimman mestarisuosikin kausi päättyy pronssiotteluun

LIIGA | 13.4.2017 18:01
HIFK lähti kauteen suurin odotuksin suurimpana mestarisuosikkina. Viime kaudella finaaleihin asti marssinut runko oli pysynyt kasassa ja penkin takana seisoi tuttu valmentaja. Kausi oli kuitenkin kääntymässä jo totaaliseksi mahalaskuksi, mutta viimeisellä mahdollisella hetkellä joukkue heräsi raivaten tiensä mitalipeleihin. Finaaleihin se ei kuitenkaan riittänyt ja kokonaisuutena kausi oli pettymys. lue lisää

Helsingissä ratkaissut Partanen: ”En yllättynyt välieräpaikastamme yhtään”

LIIGA | 31.3.2017 22:05
Helsinkiläisjoukkueen leirissä tunnelmat olivat perjantaina iloiset, sillä HIFK varmisti 3-2-jatkoerävoitolla paikkansa välierissä. Ratkaisumaalin iskeneen Mika Partasen mukaan joukkue aikoo mennä aina torijuhliin asti. lue lisää

Petrell syttyi liekkeihin: "Tässä on vielä pitkä sarja tulossa"

LIIGA | 23.3.2017 21:39
Runkosarjassa Lennart Petrell oli joissain otteluissa näkymätön ja jopa passiivinen, mutta puolivälierien toinen osaottelu Helsingin jäähallissa laittoi vauhtia ikonilaituriin. Hurjalla liikkeellä ja energialla pelannut Petrell oli pisteettömästä illasta huolimatta jatkuvasti pelin sisällä. lue lisää

Kärpät tipauttanut Ikonen: "Toivottavasti niitä tulee vielä isompia"

LIIGA | 16.3.2017 23:02
Villi kortti kierros HIFK:n ja Kärppien välillä päättyi oululaisten kannalta murheellisesti. Miska Humaloja tasoitti ottelun lukemiksi 3-3 aivan kolmannen erän lopussa, mutta ilo oli lyhytaikainen. Jasse Ikonen toivotti Kärpille hyvää kesälomaa jo jatkoajan ensimmäisillä minuuteilla. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKTappara
"Kuumat yksilöt HPK:n etu"
Kauden alavireisesti pelannut HPK tuskaili viimeistelynsä kanssa, mutta viime otteluissa tehot ovat palanneet Hämeenlinnaan. Joukkue on intoutunut viiden ottelun voittoputkeen, jonka aikana on syntynyt 18 osumaa. Tapparalla on vastaavasti menossa vaisumpi jakso, jonka aikana viimeistely on ollut tehotonta. HPK:lla on kuumemmat yksilöt ja hurmostila päällä.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
PelicansJYP
"Reissaaminen painaa JYPin jaloissa"
JYP on tämän kauden aikana tottunut reissaamiseen, mutta matkustus vie aina veronsa, vaikka edellisen ottelun jälkeen joukkueella onkin ollut kaksi lepopäivää. Pelicans hävisi kaksikon edellisen kohtaamisen viime lauantaina, mutta marginaalit olivat pienet. Pelillisesti tasaisen kaksikon kohtaamisessa kotietu sekä pienikin lepoetu nousevat arvoonsa.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
SaiPaKalPa
"SaiPa roikkuu mukana"
SaiPa on ailahdellut viime aikoina, mutta kotiotteluissaan se on pystynyt venymään neljään peräkkäiseen voittoon. KalPalla on ollut vaikeuksia vieraspelaamisessaan. Joulutauon jälkeen kuopiolaiset ovat saaneet täyden pistepotin vain kertaalleen viidellä yrittämällä. Kokonaisuutena KalPa on astetta terävämmässä vireessä, mutta SaiPan kyky roikkua otteluissa mukana kannattaa ottaa huomioon.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3

Luetuimmat

Niilo Halonen

HIFK #31 L mv
s. 1998 Loppi
187CM / 75KG
SOPIMUS: 2018