Joonas Rask on yksi harvoista viime kaudelta tutuista ydinhyökkääjistä.

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Analyysi: HIFK:lla on vahva keskusta, laidoilla ja alakerrassa on kysymysmerkkejä

HIFK lähtee kauteen lukuisten muutoksien saattelemana. Viime kaudella runkosarjassa tuskailleesta, mutta pudotuspeleissä syttyneestä joukkueesta on jäljellä enää kourallinen. Valmennus on vaihtunut ja kentälle on tullut tukku uusia pelaajia.

HIFK:n pakka on uudistunut runsaasti viime kaudesta. Muutoksia on tapahtunut varsinkin hyökkäyspäässä. Ehdottomista eturivin hyökkääjistä vain Joonas Rask sekä Lennart Petrell jatkavat punapaidassa.

Keskushyökkääjistä Corey Elkins, Roope Hintz ja Mikael Johansson jättivät joukkueen. Tilalle urheilujohtaja Tom Nybondas onnistui hankkimaan laadukkaita pelaajia. Juhani Tyrväinen nosti viime kaudella erityisesti kiekollisen pelinsä tasoa ja on taistelemassa ykkössentterin viitasta.

Tyrväisen tapaan nöyrästi kahteen suuntaan pelaavia keskushyökkääjiä ovat myös Frölundasta saapunut Patrik Carlsson sekä sekä Ari-Pekka Selinille että HIFK:lle ennestään tuttu Jerry Ahtola. Kaksikosta kumpikin on tottunut pelaamaan myös laidalla, sama kohtalo saattaa odottaa toista myös tällä kaudella.

Tulijoiden lisäksi odotukset viime kaudella epäonnistunutta Jarkko Malista kohtaan ovat huomattavasti nähtyä korkeammalla. Parhaimmillaan 40 pisteen rajapyykin ylittänyt Malinen ehti pelaamaan siirtonsa jälkeen HIFK:ssa pudotuspelit mukaan lukien 23 ottelua, joissa kirjautti vaatimattomat kuusi tehopistettä.

Mikäli joku edellä mainitusta nelikosta siirtyy laidalle, käy taistelu viimeisestä keskushyökkääjän paikasta tiukkana. Thomas Nykopp on lähimpänä pelipaikkaa, mutta mies on kärsinyt viime kausina lukuisista loukkaantumisista. Nykoppin lisäksi Panu Mieho sekä Micke Åsten pystyvät pelaamaan keskellä.

Pelaajakartta HIFK:n pelaajakartta

VLH

Erik Thorell
Lennart Petrell
Jerry Ahtola
Micke Åsten
Niklas Nordgren

KH

Juhani Tyrväinen
Patrik Carlsson
Jarkko Malinen
Thomas Nykopp
Panu Mieho

OLH

Juha-Pekka Haataja
Joonas Rask
Mika Partanen
Juha Jääskä
Henri Tamminen

P

Miro Heiskanen
Teemu Laakso
Joe Finley
Teemu Eronen
Ville Varakas
Ryan O'Connor
Saku Salmela
Oliwer Kaski

MV

Atte Engren
Kevin Lankinen
Niklas Bäckström

Valmentaja

Ari-Pekka Selin

Laidalta kapea

HIFK:lla on keskustaan jopa ylitarjontaa, samaa ei voi sanoa laitahyökkääjistä. Kärki on terävä ja laadukas, mutta kapea. Varsinkaan edellisvuosien kaltaiseen loukkaantumissumaan ei ole varaa. Suurimpiin saappaisiin sommitellaan hankinnoista Juha-Pekka Haatajaa sekä Erik Thorellia, jotka rikkoivat viime kaudella 20 maalin rajapyykin. Samaa heiltä odotetaan myös tällä kaudella.

Suomen mestaruuden keväällä 2011 HIFK:ssa voittanut Haataja onkin saanut onnistumisia tililleen jo harjoituskaudella. Haataja on saanut rinnalleen KooKoosta tutun tutkaparin, kun Selin iski Haatajan rinnalle Malisen. Ketjun kolmantena lenkkinä on kokeiltu eri vaihtoehtoja, mutta tehokkaimmillaan ketju oli, kun toisessa laidassa viiletti Petrell.

Petrellin lisäksi viime kaudella pelanneista laitahyökkääjistä suurimmat odotukset kohdistuvat Raskiin. Liukasliikkeinen hyökkääjä on osoittanut kolmen HIFK-kautensa aikana kykyjään viisikkopeliin. Raskin pyyteetön työ pelin jokaisella osa-alueella tekee ketjukavereiden pelaamisesta helpompaa.

Materiaalin kapeutta määrittelee erityisesti Mika Partanen. Parhaimmillaan 24-vuotias hyökkääjä tuo kiekolliseen peliin tärkeän lisän, mutta huonoimmillaan pelin ulkopuolella kaartelu ja jatkuvat kiekonmenetykset ovat joukkueelle enemmän uhka kuin mahdollisuus. Mikäli Partanen ei vieläkään pysty vakiinnuttamaan suoritustasoaan, on HIFK:llä käsissään hyökkääjäpula.

Joukkueen santapaperipuolesta pitävät huolta Åsten sekä Henri Tamminen. Ylempiin ketjuihin kaksikkoa tuskin sovitellaan, mutta alemmissa ketjuissa fyysisesti pelaava kaksikko nousee arvoonsa. Paikkaa kokoonpanossa kärkkyy myös viime kaudella 13 runkosarjan ottelua sekä 8 pudotuspeliä pelannut Juha Jääskä.

Heiskasella on tulevalla kaudella suuret saappaat punapaitojen puolustuksessa.

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Puolustuksessa kysymysmerkkejä

Puolustuspäässä HIFK:n materiaali on selvästi hyökkäyspäätä leveämpi, mutta pakistossa on myös lukuisia kysymysmerkkejä. Tasonsa osoittanutta kiistatonta ykkösnimeä ei paletista löydy, mutta kesän varaustilaisuudessa kolmantena varattuun Miro Heiskaseen kohdistuu suuret odotukset pelin jokaisella osa-alueella. Heiskaselta voi odottaa nousua Liigan parhaiden puolustajien joukkoon, mutta toisaalta tason pitäminen pitkän kauden aikana on kysymysmerkki.

Heiskasen parina harjoituskaudella on pelannut paluumuuttaja Teemu Laakso. Yhdeksän kautta ulkomaan kaukaloita kiertänyt puolustaja on jo tasonsa todistanut, mutta terveystilanne jättää kysymysmerkkejä myös tulevan kauden ylle. Viime kaudella mies ehti pelaamaan vain kaksi ottelua, eivätkä pelimäärät ole aiemmillakaan kausilla olleet huomiota herättävän korkeita.

Puolustuksen kiekollisessa pelissä katseet kohdistuvat erityisesti Ryan O'Connoriin sekä Teemu Eroseen. Eronen oli viime kaudella HIFK:n puolustajista pistepörssissä korkeimmalla, mutta otteista puuttui tasaisuus. O'Connor puolestaan saapui siirtorajan kynnyksellä tuomaan lisää variaatioita ylivoimalle, mutta jenkki ei onnistunut vakuuttamaan joukkueen takalinjoilla. Molemmilta odotetaan tasonnostoa tulevalla kaudella, ylivoima-aikaa on varmasti tarjolla.

Laakson lisäksi paluun punapaitojen puolustukseen tekee Ville Varakas. O'Connorin ja Erosen kanssa peliajasta ja roolista taisteleva Varakas on kolmikosta fyysisin, mutta kiekollisessa osaamisessa asteen kaksikkoa perässä.

Oman alueen isännöinnistä vastaa kulttipelaajaksi noussut Joe Finley. Kolossimainen puolustaja ei ole takalinjojen isäntä vain fyysisessä merkityksessä, vaan toimii tarvittaessa nuoren polven pelaajien isoveljenä. Viime kaudella Heiskasen räjähdysmäinen nousu tapahtui juuri Finleyn luutiessa vierellä.

Seitsemännen puolustajan paikasta taistelee peräti viisi pelaajaa. Oliwer Kaski on joukosta kiekollisena muita edellä, mutta Juuso Salmi, Miihkali Teppo sekä Saku Salmela ovat huomattavasti Kaskea kokeneempia ja vakaampia omalla puolustusalueella. Salmela tosin saattaa löytää itsensä paikkaamasta kapeata hyökkäyskalustoa. Nuoriso-osastosta Elias Ulander on antanut harjoituskaudella vankkoja näyttöjä, joten 20-vuotias HIFK:n kasvatti saanee tällä kaudella näyttöpaikkansa myös runkosarjassa.

Maalivahdit

Punapaitojen maalivahtiosasto oli muurattuna jo hyvissä ajoin, mutta Kevin Lankisen loukkaantuminen pakotti Nybondaksen maalivahtikaupoille. Lopulta haaviin tarttui kiekkokiertolaisen elämää viime vuodet viettänyt Atte Engren. Kaksissa MM-kisoissakin mukana ollut Engren teki suoraan koko kauden kestävän sopimuksen. Lankinen puolestaan palaa peleihin alustavien arvioiden mukaan alkuvuodesta 2018.

Maalivahtitrion täydentää Niklas Bäckström. Kokenut maalivahti kärsi viime kaudella loukkaantumisongelmista, eikä HIFK:n johdossa haluttu laskea liian suurta kuormaa miehen harteille. Yksittäisissä otteluissa Bäckströmiin voi kuitenkin luottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

HIFK:n kanssa riidellyt tähtimaalivahti Niklas Bäckström lähtee seurasta, mutta saattaa jatkaa uraansa – saanut jo tarjouksia

LIIGA | 20.4.2018 22:47
Niklas Bäckström saattaa jatkaa pelaajauraansa, mutta ei kasvattajaseurassaan HIFK:ssa, jonka kanssa hänelle syttyi riita kesken kauden. lue lisää

Kuumasta pelistä syttynyt Junttila: "Jos jotain sanottavaa on, jälkitilanteisiin voi mennä"

LIIGA | 5.4.2018 22:22
Kärppien kolmannen erän kiri riitti lopulta jatkoerään ja voittoon saakka. 3-3-tasoitusosumasta vastasi Julius Junttila, joka nähtiin kuumassa ottelussa jopa jälkihöyryissä. lue lisää

Kolumni: HIFK on jo paljastanut sikamaiset kasvonsa tällä kaudella Kärppiä vastaan – varsinkin Juhani Tyrväinen

LIIGA | 3.4.2018 15:36
HIFK on rottailut Kärppien pelaajia kohtaan tällä kaudella niin paljon, että pelkkään sattumaan uskominen on kuin lapsen uskoa Joulupukkiin. Erityisesti HIFK:n Juhani Tyrväinen on näyttänyt, miten vähän hän kunnioittaa vastustajiensa terveyttä. lue lisää

Pelaajayhdistyksen Wallinheimo asettui aiemmin julkisesti Jokerien Semir Ben-Amorin puolelle, nyt HIFK:n Tyrväistä vastaan – puhui aiemminkin "kiekkoyhteisöstä"

LIIGA | 8.3.2018 12:07
Jääkiekon Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo tuomitsi HIFK:n Juhani Tyrväisen poikittaisen mailan. Muutama vuosi sitten hän puolusti Jokerien Semir Ben-Amoria julkisesti. lue lisää

Roope Hintz sopimukseen Dallas Starsin kanssa

LIIGA | NHL | 4.5.2017 23:06
Kaksi edelliskautta HIFK:ssa pelannut Roope Hintz on solminut kolmivuotisen tulokassopimuksen NHL-joukkue Dallas Starsin kanssa. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

TapparaKärpät
"Tappara venyttää ratkaisun loppuun saakka"
Tappara on löytänyt keinot Kärppien kaatamiseen ja osoitti vahvaa henkistä kanttia tiistaina kääntämällä pelin lopulta voitokseen, vaikka menettikin neljän maalin johtonsa. Aiempien kohtaamisten tapaan tasaisissa merkeissä taistellaan myös Tampereella. Kärpät kärsii loukkaantumisista ja se tuo omat haasteensa oululaisryhmälle. Tapparalle viime pelien voitot ovat tuoneet hyvän latauksen ja se johdattaa joukkuetta myös kotikaukalossa, jossa se onnistuu pelin kääntämään jälleen edukseen.
  • 3
  • 4
  • 2
  • 3

Luetuimmat

Joonas Rask

HIFK #88 R lh
s. 1990 Savonlinna
180CM / 86KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2010 Nashville Predators 7. kierros #198