Anaheim Ducks – uusi vanha Carlyle

NHL / Artikkeli
Penkin takana on jälleen tuttu mies.
Kuva © Getty Images
Anaheim Ducks suuntaa kauteen uuden, mutta tutun valmentajan voimin. Randy Carlyle itse kertoo päivittäneensä näkemyksiään, miten se näkyy alkavalla kaudella? Carlylen edellinen Ducks-pesti oli komea, mutta päättyi liian moneen pettymykseen.

Ducksin viime kausi oli vahvasti kaksijakoinen. Vielä jouluna joukkueen pudotuspelimahdollisuudet näyttivät huonoilta ja Ducks hätyytteli ainoastaan liigan häntäpäätä. Tammikuussa alkanut kiri nosti kuitenkin Ankat pian takaisin pudotuspelikeskusteluihin ja joukkue päätti runkosarjansa neljänteen perättäiseen Tyynenmeren divisioonan voittoon.

Ducks pelasi liigan parasta yli- ja alivoimaa runkosarjassa ja joukkueen maalivahtikaksikko Frederik Andersen ja John Gibson palkittiin pienimmästä päästettyjen maalien keskiarvosta. Menestys vaihtui kuitenkin pettymykseen jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Nashville Predatorsia vastaan, kun Ducks hävisi ottelusarjan seitsemännessä ottelussa.

Kuten odotettua oli, joutui päävalmentaja Bruce Boudreau väistymään Ducksin peräsimestä pudotuspelien mahalaskun seurauksena.

Pelaajakartta Anaheim Ducksin pelaajakartta

VLH

Andrew Cogliano
Nick Ritchie
Mason Raymond
Ryan Garbutt
Nicolas Kerdiles

KH

Ryan Getzlaf
Ryan Kesler
Rickard Rakell
Antoine Vermette
Nate Thompson

OLH

Corery Perry
Jakob Silfverberg
Chris Wagner
Jared Boll
Stefan Noesen

P

Hampus Lindholm
Sami Vatanen
Cam Fowler
Kevin Bieksa
Simon Despres
Clayton Stoner
Josh Manson
Shea Theodore

MV

John Gibson
Jonathan Bernier
Dustin Tokarski

Valmentaja

Randy Carlyle

Penkin taakse vanha tuttu

Suurin muutos viime kauteen nähden on tapahtunut valmennusosastolla, kun Ducksin GM Bob Murray palkkasi lähtöpassit saaneen Boudreaun tilalle vanhan tutun Randy Carlylen. Odotettavissa on, että joukkueen pelitapa vaihtuu jälleen Carlylen tiukkaan puolustukseen ja niukkaan hyökkäykseen.

Myös maalivahtitilanne on muuttunut: Andersen kaupattiin Torontoon ja tilalle hankittiin Jonathan Bernier. Gibson lähtee muutoksen myötä kauteen ensimmäistä kertaa selkeänä ykkösvahtina.

Suurin hyökkäyspään hankinta on Antoine Vermette, jonka kanssa joukkue pääsi sopimukseen Arizona Coyotesin ostettua ulos hänen sopimuksensa. Vermette paikkaa hyvin Nate Thompsonin pitkäaikaisen poissaolon tuomaa aukkoa keskushyökkääjäosastolla. Thompson kärsii akillesjänteen repeämästä ja hänen odotetaan olevan käytettävissä vasta maaliskuussa.

Hyökkäyspään muutokset ovat muilta osin Ducksille miinusmerkkisiä. Lähtijöiden listaan lukeutuvat David Perron, Mike Santorelli, Chris Stewart, Shawn Horcoff ja Jamie McGinn. Ainoat uudet nimet Vermetten lisäksi ovat Calgary Flamesin ulos ostama Mason Raymond, jonka NHL-ura on tosin ollut viime vuodet laskusuunnassa, ja lähinnä kovanyrkkinä tunnettu Columbus Blue Jacketsista ulos ostettu Jared Boll.

Puolustajistoon saapui paluumuuttajana Nate Guenin ja lähinnä farmissa pelaava Jeff Schultz.

Kauden alun lähestyessä Ducks ei ole päässyt sopimuksiin viimekaudella lopullisen läpimurtonsa tehneen Rickard Rakellin ja kärkipuolustaja Hampus Lindholmin kanssa. Molemmat tulivat rajoitetuiksi vapaiksi agenteiksi kesällä. Joukkue ei haluaisi luopua kummastakaan, mutta palkkakatto alkaa olla ikävän lähellä. Viivästyneet ja kalliiksi koituvat sopimusneuvottelut ovat myös vaikeuttaneet Ducksin mahdollisuuksia hankintoihin.

Sami Vatanen on Ducksin nuoren ja lahjakkaan puolustuksen kulmakiviä.
Kuva © Getty Images

Puolustus edellä Stanley Cup –jahtiin

Boudreaun luotsaamina vuosina joukkueen vahvuus oli hyökkäyspäässä, mutta viime kaudella löytyi myös vahvuus puolustussuuntaan ja Ducksin päästettyjen maalien keskiarvo oli liigan pienin (2,29). Myös erikoistilanteista on paha lähteä parantamaan: joukkue päätti runkosarjan tehokkaimpana sekä yli- että alivoimassa.

Alkavalla kaudella Ducksin suurin vahvuus on nuori liikkuva puolustus, joka on parhaimmillaan tukiessaan hyökkäystä. Nähtäväksi jää, miten Carlylen erittäin puolustusvoittoinen ja vähämaalinen pelitapa istuu tähän joukkueeseen. Carlyle itse sanoo kyllä päivittäneensä pelikirjaansa.

Hyökkäyksen kovimman kolmikon Ryan Getzlaf, Corey Perry ja Ryan Kesler parasta ennen -päivämäärä alkaa lähestyä ja tahto menestyä on sen mukainen.

Ei odoteta ihmettä runkosarjassa

Carlyle tuskin kykenee kilpailemaan Boudreaun ilmiömäisten rukosarjojen kanssa, eikä sitä häneltä edes odoteta. Carlylen tehtävä on luotsata Ducks pudotuspeleihin ja Stanley Cup -voittoon.

Kärkiketjun kuormitus kasvaa merkittävästi, mikäli Carlyle siirtyy Boudreaun neljän ketjun pelistä tuttuun tapaansa jättää alimmat ketjut hyvin pienille minuuteille. Kuormitus voi näkyä väsähtämisenä loppukaudesta.

Ducksin hyökkäyskalusto on heikentynyt viime kaudesta ja etenkin vasempaan laitaan kaivattaisiin vahvistusta. Yhdessä puolustajien ylitarjonnan kanssa tilanne voi johtaa kaupoille jo alkukaudesta.

Toimituksen arvio:

Carlyle ei pysty jatkamaan divisioonavoittojen sarjaa ja Ducks päättää runkosarjansa Tyynenmeren divisioonan kolmantena.

» Lähetä palautetta toimitukselle