Amur Habarovsk: Kuusela, Metsola ja Ramstedt − avaimet pudotuspeleihin?

KHL / Artikkeli
Teemu Ramstedt taitaa näyttävien maalien teon.
Viime kaudella pienellä budjetilla tuttuun tapaan operoinut Amur ei onnistunut etenemään historiansa toista kertaa KHL:n pudotuspeleihin.

Itäisen konferenssin kolmanneksi viimeiseksi jääneen joukkueen eduksi on kuitenkin sanottava, että se pystyi pitämään pelit todella vähämaalisina - usein myös vieraskentillä koviakin joukkueita vastaan.

Habarovskilaiset aloittivat kauden todella pirteästi, mutta pitkässä juoksussa materiaalin kapeus ja rajallisuus tulivat yksinkertaisesti vastaan. Amur on aina lukeutunut KHL:n heikoimpaan kolmannekseen rahallisilta resursseiltaan, eikä siihen ole tullut muutosta.

Kertaalleen KHL:n pudotuspeleihin Hannu Jortikan komennossa edennyt seura tuli viime kaudella tunnetuksi todella tiiviisti viisikkona puolustaneena joukkueena, jonka pelit päättyivät usein jalkapallolukemiin. Amur puolusti tunnollisesti rajallisella materiaalilla, mutta maalinteko oli todellista tervanjuontia.

Amur teki 60 peliin vain 112 maalia, joka oli vähiten koko sarjassa. Toisaalta Amur päästi vähiten maaleja pudotuspelien ulkopuolelle jääneistä joukkueista.

Asukasluvultaan noin Helsingin kokoisen kaupunkin kiekkoseuralla on uskolliset kannattajat käytännössä menestyksestä riippumatta, jotka täyttävät todella usein 7100 katsojaa vetävän areenan. Kaukana idässä, lähes Kiinan rajalla kotiottelunsa pelaavan Amurin kotietukin kasvaa, sillä osa vastustajista saapuu raskaan Kaukoidän vieraskiertueen päätteeksi Habarovskiin, jolloin kotijoukkueen kotietu luonnollisesti kasvaa.

Amur ei ollut viime kaudella kuitenkaan vahva kotonaan, sillä se voitti kotipeleistään vain 43 prosenttia, joista 33 prosenttia varsinaisella peliajalla.

Maalivahdit:

Juha Metsola (FIN)

Aleksandr Petšurski

Amur sai pidettyä viime kaudella erinomaisesti onnistuneet maalivahtinsa. Juha Metsola, 27, oli varsinkin kauden ensimmäisellä puoliskolla melkoinen muuri Amurin maalilla. Loppukaudesta paljon vastuuta sai myös korkealla tasolla pelannut Aleksandr Petšurski, 26, joka oli vuosina 2012-15 Metallurg Magnitogorskin kakkos- tai kolmosvahti.

Keväällä 2014 Petšurski oli voittamassa Metallurgille seurahistorian ensimmäistä Gagarin Cupia. Tuolloin hän oli Vasili Košetškinin takana selkeä kakkosvahti ja sai pelata vain kourallisen otteluita.

Juha Metsolan avauskausi Amurissa oli erinomainen
Kuva © Anette Naroma - http://anskun.net

Pienelle seuralla on erityisen tärkeää saada haalittua kasaan laadukas maalivahtikaksikko, joka Amurilla onkin riveissään. Metsolaa ei tarvitse kuormittaa puhki, sillä Petšurskikin pystyy torjumaan korkealla tasolla. Joukkue puolustanee uudenkin päävalmentajan alaisuudessa edelleen kurinalaisesti, pyrkien pitämään vastustajat poissa vaarallisilta laukaisusektoreilta.

Materiaaliinsa nähden joukkue onnistui tuossa viime kaudella kiitettävästi.

Puolustus:

Jan Kolar (CZE) - Vitali Atjušov

Maksim Kondratjev - Dmitri Kosmatšev

Artjom Zub - Dmitri Molodtsov

Puolustus on kokenut jonkin verran uudistumista. Viime kaudelta tutut puolustuksen johtavat pelaajat Jan Kolar, 29, ja Vitali Atjušov, 37, muodostavat puolustuksen kivijalan tulevallakin kaudella.

Kaksinkertainen Tšekin Extraliigan mestari Kolar on ollut viime vuosina tuttu näky MM-kisoista. Hän on isokokoinen, fyysinen ja hyvä kiekollisena. Monipuolinen puolustaja on joukkueensa ahkerimpia taklaajia ja kiekon blokkaajia.

Atjušovilla on kasassa värisuora mitalien muodossa MM-kisoista, mutta nuo parhaat vuodet ovat jo kaukana takana päin, eikä pelaajauraa ole enää varmastikaan montaa vuotta jäljellä. KHL:n ensimmäisinä vuosina kolme kautta Metallurg Magnitogorskin kapteenina toiminut isokokoinen pakki on edelleen selkeä vahvistus näin pienelle seuralle.

Atjušov on hyvä kiekollisena, mutta ei yhtä fyysinen kuin Kolar. Molemmat pakit blokkaavat kiitettävästi vetoja.

Viime kaudella eniten peliaikaa saanut Rinat Ibragimov, Vitali Šulakov, Maksim Vervjovkin ja Lokomotiviin palannut lahjakas puolustaja Nikita Tšerepanov, 20, ovat mainittavia lähteneitä pelaajia.

Petšurskin kanssa Gagarin Cupin voittoa Magnitogorskissa keväällä 2014 juhlinut Ibragimov on laadukas puolustava puolustaja, joten hänen menetyksensä kirpaisee erityisesti. Šulakov sai pakeista neljänneksi eniten peliaikaa.

Heidän jättämiään aukkoja paikkaamaan hankittiin paikallisvastustaja Admiralista kivitalon kokoinen Dmitri Kosmatšev, 31, ja Torpedosta saapunut Maksim Kondratjev, 33. Pitkälti toista sataa kiloa painava ja yli 190-senttinen Kosmatšev voisi olla kokoonsa nähden fyysisempi. Hän ei saanut säännöllisesti vastuuta viime kaudella.

Kondratjev on erinomainen luistelija, kovaa laukova ja varsin taitava puolustaja. 

Vasta 20-vuotias Artjom Zub teki viime kaudella vaikutuksen ja häneltä on lupa odottaa nyt todellista läpimurtoa. Habarovskissa syntynyt nuorukainen on edustanut Venäjää alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Zubilta löytyy kokoa, luisteluvoimaa ja hyvää pelinlukutaitoa.

Viime hetken hankinnoista on mainittava Metallurg Novokuznetskista tullut Nikita Kamalov, 21, ja VHL:ssä menneen kauden pelannut isokokoinen Aleksei Grišin, 27. Kamalov pelasi Novokuznetskissa todella pienessä roolissa. Grišin on sahannut VHL:n ja KHL:n väliä viimeisen vuodet.

SKA:n farmiseurasta Amur sai hankittua 27-vuotiaat Dmitri Ljutovin ja Dmitri Molodtsovin. Kumpikaan heistä ei ole pelannut urallaan otteluakaan KHL:ssä. Molodtsov on kaksikosta selvästi isokokoisempi.

Lokomotivin organisaatiosta Amur hankki nuorempaa verta, kun 20-vuotias Aleksandr Jelesin saapui Lokomotivin MHL-joukkueesta. Heidän panostaan joukkueeseen on vaikea arvioida.

Amurin puolustus ei vaikuta vahvistuneen, mutta joukkueella on muutama tuntemattomampi nimi alemmilta sarjatasoilta, joiden panosta joukkueeseen on vaikea ennakoida. Kärki on hyvä, mutta muuten puolustus on hieman liian kevyt pudotuspelitaistelua ajatellen. Onko SKA:n farmipelaajista pelaamaan tällä tasolla?

Hyökkäys:

Tomas Zohorna (CZE) - Teemu Ramstedt (FIN) - Kristian Kuusela (FIN)

Vladislav Ušenin - Vjatšeslav Ušenin - Nikolai Skladnitšenko

Aleksei Ugarov (BLR) - Kirill Kapustin - Aslan Raisov

Vjatšeslav Litovtšenko - Andrei Taratuhin - Vladimir Pervušin

Kenties tämän vuoden suomalaisen jääkiekon arvokisamenestyksen innoittamana Amurin hyökkäyksen ulkomaalaisosasto on vaihtunut ruotsalaisista suomalaisiin.

Niclas Bergfors ja Tom Wandell ovat vaihtaneet maisemaa, ja tilalle tulivat Liigamme ehdottomiin tähtipelaajiin kuuluneet Teemu Ramstedt, 28, ja Kristian Kuusela, 33. Heidän toivotaan pystyvän auttamaan kertaalleen KHL:n pudotuspeleissä nähtyä joukkuetta enemmän kuin ruotsalaiskaksikon.

Ramstedt ja Kuusela pelasivat keväällä Liigan hienossa finaalisarjassa vastakkain, tuolloin Kuuselan edustama Tappara veti pitemmän korren. Nyt Liigan tähdet yrittävät tehdä suuria tekoja Habarovskissa, joita joukkue tarvii pudotuspeleihin pääsemiseksi.

Jokereita nykyään valmentavan Jukka Jalosen alaisuudessa SKA Pietarissa kaudella 2012-13 pelannut Ramstedt tunnetaan pelaajana parhaiten erinomaisesta syöttö- ja pelinlukutaidostaan, mutta osaa taitava sentteri tehdä häikäiseviä maalejakin, joista yksi näyte nähtiin keväällä Liigan pudotuspeleissä.

SKA:ssa Ramstedt ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta toisaalta pelien otoskokokin jäi pieneksi, kun sentteri saapui Pietariin kesken kauden. Tuolloin oli kuitenkin nähtävissä, että hänellä on kaikki eväät tehdä kovaa tulosta KHL:ssä. Rennolle suomalaiselle on tarjolla ykkösentterin tontti.

Onko lääke Amuria vaivanneeseen maalinteko-ongelmaan Tapparan viime kauden tähtihyökkääjä Kuusela? Seinäjoelta lähtöisin olevan hyökkääjän toivotaan jatkavan maalitehtailuaan Habarovskissa. Amurilla ei ole juurikaan luontaisia maalintekijöitä Kuuselan lisäksi, joten suomalainen kantaa ison vastuun maalinteosta.

Voisi olettaa, että valmennus lähtökohtaisesti peluuttaa Ramstedtia ja Kuuselaa yhdessä, ja ainakin harjoituspeleissä he ovat pelanneet ykkösketjussa. Vuosikausia Liigan tähtipelaajiin lukeutunut monipuolinen hyökkäyspään täsmäase Kuusela joutuu aivan uudenlaiseen testiin KHL:n värikkäässä ja haastavassa maailmassa.

Kristian Kuusela nähdään ensimmäistä kertaa KHL:ssä
Kuva © Petteri Äikäs

Ruotsalaisten lisäksi runkohyökkääjistä poistuivat armoton taistelija Denis Tolpeko, viisi viimeisintä kautta joukkueen kapteenina toiminut Dmitri Tarasov, joka lopetti pelaajauransa, sekä kovaotteinen ja luisteluvoimainen Akim Aliu. Heidän myötään katosi johtajuutta, periksiantamattomuutta ja fyysisyyttä iso kasa. Korvaajat eivät noilla osa-alueilla pysty aukkoja paikkaamaan.

Hyökkäys on muuttunut melkoisesti, mutta Amurin 24-vuotiaat "Sedinit", eli Ušeninin kaksoset Vladislav ja Vjatšeslav jatkavat seurassa. Molemmilla on allaan uran paras kausi. Vjatšeslav on veljeksistä fyysisempi, kun puolestaan Vladislav on parempi maalintekijä.

He olivat joukkueensa viime kauden tehokkaimmat venäläishyökkääjät. Vladislav voitti joukkueen sisäisen pistepörssin tehoilla 14+11, Vjatšeslavin ollessa kolmas.

Joukkueen tärkeimpiä pelaajia menneellä kaudella oli Tomas Zohorna, 28, joka pelasi sentterinä, mutta häntä saatetaan koittaa suomalaisketjuun laitahyökkääjänä. Toinen vaihtoehto on, että Zohorna pelaa kakkosketjun sentterinä, mikä olisi hänelle luontaisempi paikka. 

Kuuteentoista peliin tehot 4+3 iskenyt taitava Nikolai Skladnitšenko, 22, on pelaaja, jolta voi odottaa murtautumista aina kärkiketjuihin asti. Hän väläytteli jo toissa kaudella Novokuznetskissa. Skladnitšenko on päässyt pelaamaan harjoituspeleissä suomalaiskaksikon kanssa samassa ketjussa. Näppärä Oleg Li, 25, tuo joukkueeseen nopeutta ja vahvaa työmoraalia. 

Admiralista saapui Valko-Venäjän maajoukkueesta tuttu Aleksei Ugarov, 31, joka on tunnettu melko hyvänä maalintekijänä, mutta hänellä on isoja puutteita muilla pelin osa-alueilla. Amurin kaltaisella hyvin kapealla pelaajamateriaalilla operoivalle seuralle olisi todella tärkeää, että Ugarovin ruuti olisi kuivaa.

Yksi mielenkiintoisimmista hankinnoista oli Aslan Raisov, 25, joka valittiin KHL:n farmisarja VHL:n parhaaksi pelaajaksi menneellä kaudella. Raisov voitti sarjan pistepörssin tehoilla 14+25. VHL:stä on iso hyppäys KHL:ään, mutta aikanaan alle 18-vuotiaden MM-kisoissa hopeaa voittanut pelaaja voi olla avuksi joukkueelle.

Kuusi kautta suurseura Avangard Omskia KHL:ssä edustanut Vladimir Pervušin, 30, on luisteluvoimainen puurtaja, joka tottui raatamaan Avangardissa paljon alivoimalla. Pisteitä häneltä on turha suuremmin odotella, mutta työmoraalia pitäisi löytyä kiitettävästi illasta toiseen.

Sentteriosastolle laajuutta tuovat uudet hankinnat Andrei Taratuhin, 33, ja Lokomotivissa hyvin pieneen rooliin jäänyt isokokoinen Daniil Romantsev, 23. 18- ja 20-vuotiaiden MM-kisoista aikanaan kultaa voittanut Taratuhin on edustanut lähes koko uransa Venäjän suurseuroja. Tarahunilla on alla heikko kausi Jugrassa.

Viime hetken hankintoihin kuului Lokomotivin riveissä vuosia pienessä roolissa pelannut Kirill Kapustin, 23, jolla riittää taitoa. Hänet voi laskea jokerikortiksi, sillä Kapustinilla on eväitä nousta aina kärkiketjuihin asti. Häntä voi peluuttaa laidalla tai sentterinä, mutta laitahyökkääjänä Kapustin on pelannut selvästi enemmän.

Amurilla on sama ongelma kuin viime kaudella: tehot lepäävät aivan liian pienen joukon varassa. Hyökkäyksessä on kyllä työteliäitä ja asenteeltaan kovia pelaajia, mutta se ei poista taitovajetta. Paljon lepää suomalaisten leveillä harteilla.

Yhteenveto:

Miten VHL:ssä kuusi viimeisintä kautta päävalmentajana toiminut Mishat Fahrutdinov onnistuu ensimmäisessä pestissään KHL:ssä? Kaudella 2010-11 hänet valittiin VHL:n parhaaksi valmentajaksi. Hän on kuitenkin tuntematon nimi KHL:ssä, joten hänen kykyjään on vielä vaikea arvioida suuntaan tai toiseen.

Vahva viisikkopuolustaminen ja erinomainen maalivahtipeli olivat se, millä joukkue pystyi pitämään pelit pääosin tasaisina isona altavastaajanakin otteluun lähtiessä. Toki on otettava huomioon, että kaikki sarjan kärkiseurat eivät aina näytä parastaan Amuria tai muita sarjan pikkuseuroja vastaan. Näihin hetkiin pienten seurojen on auttamatta iskettävä pistepussin kartuttamiseksi.

Ramstedt ja Kuusela olivat erinomaisia pelaajia Liigassa, mutta heidän harteilleen kasautuu todennäköisesti aivan liian suuri vastuu tehoista pitkässä juoksussa. Hyökkäys on viime kauden tapaan kovin kapea, ja ratkaisijat ovat vähissä. Kärkikalusto vaikuttaa kuitenkin olevan hieman parempi kuin menneellä kaudella.

Amurilla on ollut useamman kauden ajan Hannu Jortikan menestyskauden jälkeen suuria ongelmia juuri maalinteossa.

Matkarasitus Amurilla, Admiralilla ja uudella kiinalaisseura Red Star Kunlunilla on valtava, mikä vaikeuttaa väistämättä menestymismahdollisuuksia. Toisaalta vierasjoukkueille eivät ole myöskään aivan helppoja nämä Kaukoidän vieraskiertueet.

Admiralin tähtipakki Jonathon Blum kuvasi viime kaudella hyvin tuota rasitustilaa toteamalla, että välillä kroppa ei tiedä onko yö vai päivä, kun peli alkaa. Amur oli kuitenkin viime kaudella varsin hyvä vierasjoukkue, mutta kotona peli on tökkinyt viime vuosina.

Amur valui heikon lopun takia itäisen konferenssin kolmanneksi viimeiselle sijalle. Pudotuspeleihin pääseminen vaatisi kiinalaisseuran mukaantulon jäljeen seitsemän joukkueen jättämistä taakse itäisessä konferenssissa, mikä kuulostaa ennakkoon todella haastavalta tehtävältä. Mahdotonta se ei tietenkään ole, mutta todennäköisempää on, että Amuria ei pudotuspeleissä nähdä.

Hyvä flow päälle heti alkuun suomalaistrion johdolla voi silti poikia ihmeitä. Pienet seurat tarvitsevat mainion aloituksen kaudelle, sillä loppukaudesta pisteiden raapiminen vaikeutuu.

Arvio: Yrityksen puutteesta pudotuspelipaikka ei jää varmasti kiinni, mutta se vaatii silti kovaa venymistä ja tuntemattomien pelaajien osoittautumista pelimiehiksi. Historian toinen pudotuspelipaikka jää kovasta suomalaiskolmikosta huolimatta todennäköisesti haaveeksi. Itäisessä konferenssissa sijoille 10-13.

Perustettu: 1958
Kotikaupunki: Habarovsk
Kotihalli: Platinum Arena (7100)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 1/8
Menestys: Itäisen konferenssin puolivälierät 2012 (Hannu Jortikka).
Päävalmentaja: Mishat Fahruthdinov (1. kausi)
Suomalaispelaajat: Kristian Kuusela, Juha Metsola, Teemu Ramstedt
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Jan Kolar (CZE), Tomas Zohorna (CZE)
Viime kausi: Runkosarjassa 12. (itäinen konferenssi).

Hyökkäyksen tähti: Teemu Ramstedt, KH
Puolustuksen tähti: Jan Kolar
Tutkan alla: Nikolai Skladnitšenko, LH
Nuori talentti (U22): Artjom Zub, 20, P

» Lähetä palautetta toimitukselle