Allan Measuresin hieno ura

LIIGA / Artikkeli
Vancouver Canucks varasi WHL:n Calgary Wranglersin puolustajan Allan Measuresin yhdeksännellä kierroksella kesällä 1983. Ura Pohjois-Amerikan ammattilaiskaukaloissa jäi kuitenkin yhden kauden mittaiseksi, ja tuokin kausi kului farmiliigoissa. NHL:ään liian pienenä pidetyn Measuresin tie vei Eurooppaan, Suomeen ja Rauman Lukkoon.

Hyvin luisteleva ja kaikkensa peliin laittava nuori kanadalainen pelasi itsensä nopeasti yleisön suosikiksi. Measures sai tittelikseen välihyökkääjä. Matti Keinonen on todennut pelänneensä aina, kun Measures oli kentällä. Mutta hän tiesi, että vastustajaa pelotti myös. Eri syistä vain.

Pieni maila ja suuri sydän olivat yhdistelmä, joka huomattiin. Kun Vasili Tihonov kokosi Lukko-joukkuetta kahden vuoden projektiinsa, Allan Measures isoine sydämineen oli ensimmäinen pelaaja, jonka hän halusi mukaan. Tuosta suuresta sydämestä ja kovasta kipukynnyksestä saatiin konkreettista näyttöä, kun Measures pelasi ensimmäisellä Suomen-kaudellaan pudotuspelejä jalkapöytä murtuneena. Ja hyvin pelasikin, tuloksena oli SM-hopeaa ja toistaiseksi Lukon ainut finaalipaikka SM-liigan historiassa.

Measuresin uran ensimmäinen Lukko-jakso päättyi todella ikävästi. Palattuaan kesällä Kanadasta hän sai lukea lehdestä tulleensa myydyksi Ilvekseen. Vasta teetetty Lukko-korvis kävi tarpeettomaksi. Lukko yritti kovasti tehdä Measuresista Suomen kansalaista, mutta kun päätöstä ei kuulunut puoleen eikä toiseen, se kyllästyi odottamaan ja hankki riveihinsä tshekki Kamil Kastakin. Kukaan ei viitsinyt kertoa siirtohankkeesta Measuresille itselleen. Jälkeenpäin kauppaa voi pitää täydellisen epäonnistuneena, sillä Kastak lähetettiin takaisin kotimaahansa jo ennen joulua. Measuresin paluu vanhaan kotikaukaloonsa oli sähköinen. Yleisö osoitti joukkueiden esittelyssä suosiotaan entiselle sankarilleen. Tuskin Lukon joukkueenjohto oikeastaan oli ymmärtänyt, kuinka suositun pelaajan myi muualle. Tapa, jolla kauppa tehtiin, synnytti paljon pahaa verta kannattajien keskuudessa. Itse ottelu päättyi Measuresin osalta ennen aikojaan hänen taklattuaan Harri Suvannon päin maalia pelirangaistuksen arvoisesti.

Ilveksessä Measures hankki toisen SM-hopean, pelasi EHL:ää sekä valittiin SM-liigan parhaaksi puolustajaksi ja All Stars -kentälliseen keväällä 1998. Hän teki myös Ilveksen seuraennätyksiä puolustajan pistemäärissä.

Vasili Tihonov hankki Measuresin takaisin kotiin. Viime kausi kuitenkin epäonnistui enemmän tai vähemmän loukkaantumisten takia. Kuluvalla kaudella Allu näytti epäilijöilleen, ettei ole vielä entinen kiekkoilija. Kimmo Lotvosen loukkaantumisen aikana hän otti Lukon puolustuksen johtajan roolin kokonaan harteilleen ja urakoi parhaimmillaan neljän minuutin vaihtoja. Tämä huomattiin myös SM-liigan ulkopuolella, siitä osoituksena valinta Kanadan Spengler Cup -joukkueeseen.

Kausi päättyi kuitenkin ikävästi. Ensin Jokereiden Tom Koivisto taklasi Measuresia selkään sillä seurauksella, että tämä lensi pää edellä laitaan. Niska vaurioitui tästä siinä määrin, että Allun vasen käsi osittain halvaantui väliaikaisesti. Lopullinen niitti tuli sitten Jyväskylässä, kun Tomi Hirvonen taklasi Measuresin jälleen pää edellä laitaan. Tuon taklauksen jälkeen Measures ei enää kaukaloon palannut.

Measures pelasi todella kunnioitettavan uran. 600 SM-liigaottelua 14 kauden aikana on merkittävä suoritus keneltä tahansa. Kun otetaan vielä huomioon, että kyse on ulkomaalaispelaajasta, saattaa suoritus jäädä suorastaan ainutlaatuiseksi.

Measures on kesäisin Kanadassa kouluttanut itseään valmentajan tehtäviin. Ilveksessä pelatessaan hän ilmaisi halunsa valmentaa seurassa pelaajauransa jälkeen. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että valmentajaura alkaa ensi kaudella, Rauman Lukon kakkosvalmentajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle