Admiral Vladivostok - Melkoisia maalikarkeloita jälleen luvassa?

KHL / Artikkeli
Slovenian maajoukkuepelaaja Robert Sabolic yllätti varmasti monet huippuotteillaan KHL:ssä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Satamakaupunki Vladivostokin kiekkoylpeys on menestynyt nelivuotisen historiansa aikana huomattavasti paremmin kuin "paikallisvastustaja" Amur. Seura ylsi kolmannen kerran pudotuspeleihin sijoittumalla itäisen konferenssin seitsemänneksi kolme pistettä pudotuspeliviivan yläpuolelle.

Vladimir Tkatšjov - James Wright (CAN) - Robert Sabolic (SLO)
Maksim Kazakov - Dmitri Sajustov - Jevgeni Grigorenko
Damir Žafjarov - Pavel Makarenko - Aleksandr Gorškov
Kirill Voronin - Roman Krikunenko - Vladimir Butuzov

Jonathon Blum (USA) - Oskars Bartulis (LAT)
Shaone Morrisonn (CAN) - Anton Voltšenkov
Artjom Zemtšjonok - Samuel Mnatsjan

Igor Bobkov
Maksim Tretjak

Päävalmentaja: Aleksandr Andrijevski (BLR)

Admiral haastoi Avangardin pudotuspelien avauskierroksella, mutta joutui taipumaan voitoin 2-4. Admiral hakee edelleen seurahistorian ensimmäistä pudotuspelisarjan voittoa. Joukkue uskalsi painaa pudotuspeleissäkin rohkeasti päälle syvältä.

Valkovenäläisen päävalmentajan Aleksandr Andrijevskin Admiral on poikennut hyvän menestyksen lisäksi viime kausien Amurista selkeästi pelitavaltakin. Andrijevskin suojatit eivät usein vieraissakaan pelaa KHL:stä hyvin tuttua keskialueen trappia. Admiralin peli-identiteettiä voisi kuvailla näin: suoraviivainen, luisteluvoimainen, erittäin pelirohkea, rikkova, ennakkoluuloton, hyökkäysvoittoinen ja kovaa pelitempoa pitävä.

Seuran kotipelit ovat olleet lähes aina loppuunmyytyjä. Hallissa on livebändi soittamassa ja luomassa tunnelmaa ottelujen yhteydessä. Admiral on Ladan lisäksi ainut seura, joka pelaa kotiottelunsa NHL-mittaisessa kaukalossa. Seura pelaa usein vieraissakin rohkeasti sarjan suurseurojakin vastaan, mikä aiheuttaa välillä melkoisia maalikarkeloita. Rosteri on pitkälti sama kuin menneellä kaudella.

Seuran maalivahtinelikko on pysynyt muuttumattomana. Todella vahvan kauden (93.2%) pelannut lähes kaksimetrinen Igor Bobkov paransi otteitaan merkittävästi avauskaudestaan, joka oli vaatimaton. Hänen kahden kauden näytöt joukkueessa ovat kuin yö ja päivä. Kakkosvahdin paikalle on tyrkyllä kolme varsin tasavahvaa maalivahti. 20-vuotias Maksim Tretjakin isoisä Vladislav Tretjak muistetaan erityisesti 1970-luvulta Neuvostoliiton tähtimaalivahtina.

Puolustus on käytännössä sama kuin mikä se oli kauden päättyessä. Kiekollisen pelin liideri on kolmatta vuotta erinomaisesti luisteleva ja peliä lukeva Jonathon Blum, joka menetti lähes puolet kaudesta loukkaantumisen vuoksi. Hän on terveenä ollessaan sarjan kiekollisten puolustajien aatelia.

Blumin kanssa seuraan samana kesänä liittynyt Latvian maajoukkueen tähtipuolustaja ja joukkueensa kapteeni Oskars Bartulis on kaksikosta selvästi fyysisempi, isokokoisempi ja luotettavampi omassa päässä. Puolustuksen kolmas ulkomaalaisvahvistus on kesken kauden Medvescakista hankittu luotettava isokokoinen puolustava puolustaja Shaone Morrisonn.

Lähes 800 ottelua NHL:ssä pelannut Anton Voltšenkov, 35, ei pelannut toissa kaudella missään, mutta teki paluun Admiralin riveissä viime kaudella. Hurjista taklauksistaan ja todella uhraituvaisesta pelityylistään tunnetun kovaluonteisen konkarin merkitys on joukkueelle suuri, vaikka hän on nykyään selvästi heikompi kuin uransa huipulla ollessaan.

Voltšenkovin takana kovimmat venäläispakit ovat hyvä yleispuolustaja Artjom Zemtšjonok ja fyysisestä pelistä elävä lihanleikkaaja Samuel Mnatsjan

Admiralin seitsemästä parhaasta pistemiehestä jatkavat kaikki. Hyökkäyksen tähtikaksikkona tuikkivat fantastisen avauskauden KHL:ssä pelannut Robert Sabolic ja SKA:n organisaatiosta vuosi sitten hankittu Vladimir Tkatšjov, 21. Sabolic voitti joukkueensa maali- ja pistepörssin tehoilla 19+25=44. Varsin monipuolinen slovenialainen pelasi myös alivoimalla, eikä karttanut fyysistä peliä.

49 peliin tehot 14+25=39 tehnyt huipputaitava Tkatšjov herätti NHL-seuroissa kiinnostusta, mutta toistaiseksi hän jatkaa KHL:ssä. Hänet muistetaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoista vuodelta 2013, jolloin hän sijoittui NHL:n pistepörssin voittaneen Connor McDavidin jälkeen turnauksen pistepörssin jaetulle toiselle sijalle.

Hyökkäyksen merkittävimmät lähtijät olivat tulisieluinen, taitava ja fyysinen kärkisentteri Mihail Fisenko, joka pelasi ainakin jonkin verran Sabolic ja Tkatšjovin välissä ykkössentterinä. Lisäksi työteliäs luistelukone Andrei Sigarjov lähti. Loppukaudesta Lokomotiviin siirtynyt maaliahne Dmitri Lugin vei ratkaisuvoimaa mennessään.

Hankinnat ovat pääosin kovin nuoria ja pelaajia joiden näytöt ovat kovin vähäiset KHL:ssä. Ak Barsin riveistä saapunut Jevgeni Grigorenko, 25, on poikkeus. Hän takoi kovaa jälkeä toissa kaudella Neftehimikissä. Grigorenko on ollut laitahyökkääjä, mutta hän saattaa harjoituspelien perusteella pelata toisena kärkisentterinä.

Toissa kaudella pikkuseura Metallurg Novokuznetskissa 39 peliin hurjat tehot 14+12=26 takonut pienikokoinen taituri Maksim Kazakov on Grigorenkon tavoin nimiä, joiden pitää kantaa vastuuta ja ratkoa pelejä. Kaksikolla on alla selkeästi alakanttiin menneet kaudet. Kazakov ei pystynyt vastaamaan Admiralissa suuriin odotuksiin, mutta hänellä on potentiaalia parantaa otteitaan todella paljon.

Sentterikaluston kärkinimet ovat todennäköisesti Fisenkon poistuttua Winnipeg Jetsiä kaudella 2013-14 vielä edustanut James Wright ja Traktorin juniorimyllyn läpikäynyt Dmitri Sajustov. Isokokoinen ja tunnollisesti puolustava Wright oli sisäisen pistepörssin kolmas tehoilla 13+12=25. 29-vuotias Sajustov pelasi paljon KHL:n farmisarjan puolella ennen kuin siirtyi kaudeksi 2015-16 Admiraliin. Hänellä on allaan uran paras kausi.

Yhteenveto:

Joukkue on hyvin pitkälti samantasoinen kuin kauden päättyessä. Muutokset ovat olleet hyvin minimaalisia. Päävalmentaja Andrijevski on tehnyt erinomaista työtä seurassa, joten hänen jatkonsa oli merkittävä asia.

Admiral tuskin on usein Andrijevskin komennossa peruutteleva ja trappia keskikentälle isompiaan vastaan virittelevä joukkue. Viihdearvo Admiralin peleissä on ollut kohdallaan, jos pitää hyökkäysvoittoisesta ja vauhdikkaasta kiekosta.

Joukkue kaipaa Kazakovin ja Grigorenkon paluuta omalle tasolleen, sillä he pystyvät takomaan Sabolicin ja Tkatšjovin tavoin kovaa jälkeä tässä sarjassa. Molempien pitää petrata otteitaan merkittävästi.

Senttereiden kohdalle voidaan laittaa pientä kysymysmerkkiä, sillä monipuolinen Fisenko oli selkeä menetys. Admiralilla on hyökkäyksessä yllättävän paljon piilevää potentiaalia, mutta se pitäisi saada ulosmitattua.

Mikä on ykkösmaalivahti Bobkovin taso kahden täysin erilaisen kauden jälkeen? Hänen pitää pystyä jatkamaan vahvoja otteitaan, eikä palata toissa kauden tasolle. Nuoret maalivahdit kärkkyvät hänen paikkaansa ykkösvahtina.

NHL-mittainen kotikaukalo ja kaukainen sijainti tuovat etua kotona, mutta vieraissa joukkueen matkarasitteet ovat Amurin ja Kunlunin ohella selkeästi sarjan kovimmat. Rohkeasti vieraissa pelaava Admiral oli todella hyvä vierasjoukkue.

Arvio: Jäänee niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle