NHL-suomalaisten topit ja flopit: Laineen marraskuu hakee vertaistaan, Lehterän vastuu kutistui olemattomiin

NHL / Artikkeli
Patrik Laine löysi marraskuussa maalijyvänsä, kun suomalaisen 54 laukauksesta peräti 18 löysi tiensä maaliin.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika otti kantaa suomalaispelaajien onnistumisiin ja epäonnistumisiin marraskuun aikana. Patrik Laine iski maaleja tahtiin, jollaista ei olla nähty NHL:ssä sitten 90-luvun alkupuolen. Jori Lehterän vastuu puolestaan jäi Philadelphia Flyersissä hyvin pieneen.

Topit

1) Patrik Laine, Winnipeg Jets

Helsingin Global Series -otteluissa kadonneen maalijyvänsä jälleen löytänyt Laine teki marraskuun 12 ottelussa peräti 18 maalia. Viimeksi enemmän maaleja yhden kalenterikuukauden aikana on tehty maaliskuussa 1994, jolloin Pavel Bure osui 19 kertaa. 20-vuotias Laine siirtyi huippukuukautensa ansiosta myös NHL:n maalipörssin kärkeen 21 osumallaan.

Laine teki kuukauden aikana hattutempun Helsingissä, Vancouverissa ja St. Louisissa eli kolmessa eri maassa. Laineesta tuli myös ensimmäinen viisi maalia yhdessä ottelussa tehnyt pelaaja sitten vuoden 2011, jolloin Johan Franzen teki viisi osumaa Detroit Red Wingsin paidassa.

Laine rikkoi marraskuussa myös sadan maalin rajapyykin historian neljänneksi nuorimpana pelaajana. Vain Wayne Gretzky, Jimmy Carson ja Brian Bellows saavuttivat uransa ensimmäiset sata maalia suomalaista nopeammin.

Päävalmentaja Paul Maurice siirsi Laineen marraskuun puolivälissä Adam Lowryn rinnalta kolmosketjusta Bryan Littlen johtamaan Jetsin toiseen hyökkäysketjuun. Toiseen laitaan Maurice laittoi Kyle Connorin, minkä jälkeen ketjun peli on kulkenut loistavasti.

Ilman loukkaantumisia Rantanen ylittää 100 tehopistettä tällä kaudella.

2) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Rantanen teki marraskuun 14 ottelussa 22 (6+16) tehopistettä ja ainoastaan ketjukaveri Nathan MacKinnon sekä Nikita Kutšerov tekivät kuun aikana yhden tehopisteen suomalaista enemmän. Avalanchen 22-vuotias hyökkääjä pelasi marraskuussa yhdeksän ottelua, joissa teki vähintään kaksi tehopistettä.

MacKinnonin, Rantasen ja Gabriel Landeskogin ketju on tällä hetkellä NHL:n vaarallisin ketjukoostumus ja elintärkeä Avalanchen menestymisen kannalta. Ketju on tehnyt joukkueen tämän kauden maaleista 45 prosenttia.

Rantanen johtaa marraskuun jälkeen NHL:n pistepörssiä (43), syöttötilastoa (32) ja tasakentällisin tehtyjä pisteitä (30). Ilman loukkaantumisia Rantanen ylittää 100 tehopistettä tällä kaudella.

3) Pekka Rinne, Nashville Predators

Rinne oli suorastaan maaginen marraskuussa ja torjui Predatorsin maalilla kiekkoja torjuntaprosentilla 93,8 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 1,74. Rinteen torjuntaprosentti oli toiseksi paras ja päästettyjen maalien keskiarvo paras koko NHL:ssä marraskuun aikana vähintään seitsemän ottelua pelanneista maalivahdeista. Suomalainen torjui kuun aikana yhden nollapelin ja voitti seitsemän ottelua.

Lokakuun loukkaantumisesta huolimatta 36-vuotiaalla konkarilla on koko NHL:n kauden toiseksi paras torjuntaprosentti ja paras päästettyjen maalien keskiarvo, kun mukaan lasketaan vähintään kahdeksan ottelua pelanneet maalivahdit. Voitettujen otteluiden listalla Rinne on jaetulla neljännellä sijalla kymmenellä voitollaan.

Rinne teki myös kuun aikana suomalaista NHL-historiaa siirtymällä kaikkien aikojen voittotilastossa ykköseksi ohi Miikka Kiprusoffin. Marraskuun alussa Rinne solmi kahden vuoden ja arvoltaan 10 miljoonan dollarin jatkosopimuksen Predatorsin GM David Poilen kanssa.

4) Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres

Ristolainen ja koko Sabres-joukkue pelasivat erittäin vahvan kuukauden. Marraskuun 15 ottelussa Ristolainen teki puolustajalle kovat 11 (2+9) tehopistettä ja oli Sabresin neljänneksi tehokkain pelaaja. Suomalainen jakoi myös taklauksia (52) eniten puolustajista koko NHL:ssä ja kaksi kertaa enemmän kuin Sabresin toiseksi eniten taklannut pelaaja.

Drew Doughtyn jälkeen Ristolainen oli eniten aikaa jäällä viettänyt pelaaja koko NHL:ssä. Jatkoaikamaalin Montreal Canadiensin verkkoon iskeneen Ristolaisen plusmiinus-saldo jäi myös marraskuussa pitkästä aikaa plusmerkkiseksi.

Sabresin erinomaisesta kuukaudesta puolestaan kertoo joukkueen ykköstilat voitoissa (11) ja pisteissä (23) koko NHL:ssä.

5) Miro Heiskanen, Dallas Stars

Heiskanen jatkoi vahvaa alkukauttaan ja oli marraskuussa Rasmus Dahlinin jälkeen toiseksi eniten tehopisteitä tehnyt tulokaspuolustaja. Starsin ykköspuolustajan John Klingbergin loukkaantuminen lisäsi Heiskasen vastuuta entisestään, ja Stars-pelaajista vain Esa Lindell pelasi 19-vuotiasta tulokasta enemmän.

Heiskasen peliaika ottelua kohden (24:13) oli tulokkaista eniten marraskuussa – lähes neljän minuutin erolla seuraavaan. Seitsemän tehopistettä kuun aikana tehneen Heiskasen kohokohta oli kahden maalin ampuminen Ottawa Senatorsin verkkoon Starsin kotihallissa.

Parhaan tulokkaan palkinnon eli Calder Trophyn saajaksi povattiin ennen kauden alkua Dahlinia ja alkukauden perusteella suosikiksi on puolestaan noussut Elias Petterson. Heiskanen saattaa kuitenkin sotkea ruotsalaisrintamaa, jos nuoren puolustajan otteet pysyvät alkukauden kaltaisina.

Koskinen on viemässä jo alkukaudesta ykköstorjujan asemaa Talbotilta.

Lähellä valintaa

Aleksander Barkov pelasi lähes 23 minuuttia ottelua kohden marraskuussa, mikä oli hyökkääjien osalta eniten koko NHL:ssä. Florida Panthersin kapteeni teki 15 ottelussa 14 (7+7) tehopistettä ja iski kaksi voittomaalia. Barkov oli kuitenkin vasta Panthersin kolmanneksi tehokkain pelaaja Jonathan Huberdeaun ja Mike Hoffmanin jälkeen, ja suomalaisen plusmiinus-saldo jäi kahdeksan astetta pakkaselle.

Barkovin johtama Panthersin ykkösketju koki uudistuksen marraskuun alussa, kun huippuvireinen Hoffman korvasi Nick Bjugstadin. Panthersin marraskuu oli huomattavasti lokakuuta parempi, mutta joukkue majailee silti Atlantin divisioonan pohjalla.

Mikko Koivu oli Minnesota Wildin tehokkain pelaaja marraskuussa kapteenin tehdessä 13 ottelussa peräti 15 (2+13) tehopistettä. Konkari pelasi kuun aikana neljä vähintään kahden tehopisteen ottelua ja jäi ilman pisteitä vain neljästi.

Wildin päävalmentaja Bruce Boudreau peluutti Koivua myös aiempaa säästeliäämmin. 35-vuotias suomalainen pelasi keskimäärin 18 minuuttia ottelua kohden, mikä oli puolitoista minuuttia lokakuuta vähemmän. Myös Koivun alivoimavastuu puolittui kauden alkuun verrattaessa.

Koivun pitkäaikaisen ketjukaverin Mikael Granlundin siirryttyä Eric Staalin ketjuun ovat joukkueen tehot sekä peliajat jakaantuneet tasaisemmin kahden kärkiketjun kesken.

Mikko Koskinen oli aloittavana maalivahtina kahdeksassa ja Cam Talbot viidessä Edmonton Oilersin marraskuun ottelussa. Koskinen voitti otteluistaan viisi ja hänen torjuntaprosenttinsa oli 92,6 sekä päästettyjen maalien keskiarvo 2,20. Talbot ei voittanut ainuttakaan ottelua ja hänen torjuntaprosenttinsa (85,5) sekä päästettyjen maalien keskiarvo (4,38) jäivät kauaksi Koskisen lukemista.

Lokakuussa Talbot torjui vielä yhtä ottelua lukuun ottamatta kaikki Oilersin pelit, mutta pelaamaan päästyään on kaksimetrinen, 30-vuotias suomalainen osoittanut kykynsä. Kaksi nollapeliä ja valinta kahdesti ottelun parhaaksi pelaajaksi olivat Koskisen marraskuun kohokohdat. Koskinen on viemässä jo alkukaudesta ykköstorjujan asemaa Talbotilta.

Jori Lehterän asema Philadelphia Flyersin joukkueessa kävi vaikeaksi marraskuun aikana.
Kuva © Getty Images

Flopit

1) Jori Lehterä, Philadelphia Flyers

Lehterän jo ennestään pieni vastuu Flyersin neljännessä hyökkäysketjussa kutistui marraskuussa lähes olemattomiin. Seitsemässä ottelussa Lehterä pelasi vain noin seitsemän ja puoli minuuttia ottelua kohden, josta alivoimalla vielä lähes kaksi minuuttia. Kuukauden kuudesta viimeisestä Flyersin ottelusta suomalainen pääsikin pelaamaan enää yhdessä.

Lehterän peliaika laski marraskuussa lokakuuhun verrattuna noin neljä minuuttia ottelua kohden ja viisi ottelua meni katsomon puolella. Suomalaisen tilanne alkaa muistuttaa paljolti viime kautta, jolloin Lehterä pelasi vain 62 ottelua runkosarjassa tehden vaatimattomat kahdeksan tehopistettä.

Lehterällä on menossa viimeinen kausi kolmen vuoden sopimuksestaan, joka rasittaa Flyersin palkkakattoa 4,7 miljoonan dollarin edestä.

2) Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers

Puljujärven vaikea alkukausi jatkui marraskuussa, ja suomalainen pelasi vain seitsemän ottelua Oilersin riveissä tehden ainoastaan yhden tehopisteen. Puljujärven peliaika jäi vaatimattomaan 11 minuuttiin ottelua kohden eikä ylivoimavastuutakaan enää tullut.

Taistelu peliajasta ja pelipaikasta Oilersin miehistössä päättyi lopulta marraskuun alkupuolella, kun Puljujärvi lähetettiin farmiin. Farmikomennus kesti kaksi viikkoa, ja Puljujärvi teki Bakersfield Condorsin riveissä neljässä ottelussa neljä tehopistettä.

Valonpilkahdus Puljujärven kauteen tapahtui kuitenkin marraskuun lopulla, kun päävalmentaja Todd McLellan korvattiin jo kertaalleen uransa lopettaneella Ken Hitchcockilla. Kokenut Hitchcock antoi lupaavia lausuntoja Puljujärvestä ja laittoi tämän Ryan Nugent-Hopkinsin ketjuun marraskuun kahteen viimeiseen otteluun.

Puljujärvi teki kauden toisen maalinsa Nugent-Hopkinsin rinnalla ja ketjussa pysyessään nuori suomalainen saa runsaasti enemmän jääaikaa kuin alkukaudesta.

Ykkösketjussa pysyäkseen on Donskoin kyettävä tekemään tulosta, tai pelipaikka löytyy nopeasti alkukauden tapaan Sharksin pohjaketjuista.

3) Joonas Donskoi, San Jose Sharks

Donskoi sai pelata suurimman osan marraskuuta Sharksin ykkösketjussa yhdessä Joe Pavelskin ja Evander Kanen kanssa. Kakkosylivoimassa myös vastuuta saaneen Donskoin tehot jäivät pelipaikasta huolimatta kuitenkin vaatimattomiin neljään tehopisteeseen. Suomalainen pelasi 11 ottelua kokonaan ilman tehomerkintöjä ja teki vain kaksi maalia.

26-vuotias suomalainen pelasi keskimäärin 14 ja puoli minuuttia ottelua kohden ja laukoi 22 kertaa kohti vastustajan maalia. Ykkösketjussa pysyäkseen on Donskoin kyettävä tekemään tulosta tai pelipaikka löytyy nopeasti alkukauden tapaan Sharksin pohjaketjuista.

4) Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens

Lehkonen teki Canadiensin kuukauden 14 ottelussa vain yhden maalin ja yhteensä viisi tehopistettä. Päävalmentaja Claude Julien leikkasikin Lehkosen peliajasta pois lokakuuhun verrattuna noin kaksi minuuttia ottelua kohden ja jätti suomalaisen kokonaan ilman ylivoimavastuuta.

Lehkosen pelipaikka vaihtui marraskuussa Max Domin ketjusta alaspäin Jesperi Kotkaniemen johtamaan Canadiensin kolmanteen hyökkäysketjuun.

Lehkonen, Kotkaniemi ja Joel Armia muodostivat kuun alussa, hyvin yhteen pelanneen suomalaisketjun, kunnes Armia loukkaantui. Lähinnä AHL-otteluita aiemmin urallaan pelannut Kenny Agostino ei pystynyt täyttämään ketjussa Armian suuria luistimia.

Kauden 25 ottelussa Lehkonen on tehnyt vain kaksi maalia laukaisuprosentin (3,7%) ollessa vähintään viisi ottelua pelanneista Canadiens-hyökkääjistä huonoin. Syöttöpisteitä 23-vuotiaalla suomalaisella on kuitenkin kasassa kymmenen.

5) Henri Jokiharju, Chicago Blackhawks

Jokiharjun erinomaisesti alkaneeseen tulokaskauteen tuli muutos marraskuun alkupuolella, kun Joel Quenneville vaihtui 33-vuotiaaseen Jeremy Collitoniin Blackhawksin penkin takana.

Colliton siirsi ensitöikseen Jokiharjun pois Duncan Keithin viereltä, ja suomalaisen jääaika putosi lähes kahdella minuutilla ottelua kohden. Marraskuun lopussa Jokiharjulla oli jo vaikeuksia mahtua Blackhawksin pelaavaan kokoonpanoon ja suomalainen istuikin kolme ottelua katsomon puolella.

Erik Gustafssonin pakkiparina pelannut Jokiharju on tehnyt Collitonin tulon jälkeen kaksi tehopistettä ja plusmiinus-lukema on painunut jo pakkasen puolelle. Blackhawksin kurssia Colliton ei kuitenkaan ole onnistunut kääntämään. Kolme Stanley Cup -mestaruutta 2010-luvulla voittanut Blackhawks oli vähiten pisteitä kerännyt joukkue marraskuun aikana koko NHL:ssä.

Raskin ykkösmaalivahdin asemaa Bruinsissa ei voida enää pitää itsestäänselvyytenä.

Lähellä valintaa

Markus Granlundilla ja koko Vancouver Canucksin joukkueella oli marraskuussa vaikeaa. Tappiosta toiseen tarponeessa joukkueessa Granlundin plusmiinus-saldo jäi peräti kymmenen astetta pakkaselle. Suomalaisen 18 minuutin keskimääräiseen peliaikaan ottelua kohden ja ylivoimavastuuseen nähden kuusi tehopistettä 14 ottelussa oli vaatimaton saavutus.

Tosin alemmissa ketjuissa pelaava Granlund ei lähtökohtaisesti ole se Canucks-pelaaja, jonka harteilla joukkueen tuloksenteko lepää. 25-vuotias suomalainen urakoi myös alivoimalla marraskuussa yli kolme minuuttia ottelua kohden.

Antti Suomela koki NHL-uransa ensimmäiset katsomokomennukset marraskuussa ja pelasi Sharksin kuukauden neljästä viimeisestä ottelusta vain kahdessa. Suomalainen teki pelaamissaan 11 ottelussa neljä (2+2) tehopistettä ja laukoi kohti vastustajan maalia vain kahdeksan kertaa.

Suomela pelasi myös suurimman osan kuukautta ilman alkukaudesta tuttua kejukaveria Donskoita, joka nostettiin Pavelskin johtamaan Sharksin ykkösketjuun. Liigan pistepörssin viime kaudella voittanut Suomela saa jatkossa taistella tiukasti pelipaikasta ja peliajasta Sharksin pohjaketjuissa.

Vaikka Tuukka Raskin tilastot torjuntaprosentin (93,3) ja päästettyjen maalien (1,96) osalta olivat hyvät marraskuun osalta, on suomalainen saanut Jaroslav Halakista kovan haastajan Boston Bruinsin maalilla.

Halak aloitti marraskuussa kahdeksan ottelua Bruinsin maalilla ja voitti näistä neljä. Raskin vastaavat lukemat olivat viisi aloitettua ottelua ja kolme voittoa. Tosin suomalainen oli kahden ottelun verran pois Bruinsin vahvuudesta henkilökohtaisten syiden takia.

Koko alkukautta tarkasteltaessa Halak on aloittanut Bruinsin maalilla huomattavasti Raskia paremmin. Halak komeilee koko NHL:n ykkösenä torjuntaprosenteissa ja päästettyjen maalien keskiarvossa slovakialainen on toisena Rinteen jälkeen. Halak on ollut myös Bruinsin aloittavana maalivahtina Raskia useammin. Raskin ykkösmaalivahdin asemaa Bruinsissa ei voida enää pitää itsestäänselvyytenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle