Mikko Rantasen huippukausi haastaa jopa Sakicin ja Forsbergin kaltaisten supertähtien tehot

NHL / Artikkeli
Mikko Rantanen pääsi ensimmäistä kertaa NHL:n tähdistöotteluun.
Kuva © Getty Images
Vuoden jääkiekkopersoonaksi valittu Mikko Rantanen on tällä kaudella pelannut yhtä tehokkaasti kuin Joe Sakic ja Peter Forsberg aikoinaan.

Vaikka Colorado Avalanche on tammikuun kymmenestä pelistä kerännyt vain kuusi sarjapistettä ja pudonnut taistelemaan villi kortti -paikoista, on joukkueen suomalaistähti Mikko Rantanen edelleen historiallisen hurjassa pistetahdissa.

Rantanen on pistepörssin kakkosena edellään vain Tampa Bay Lightningin Nikita Kutšerov. Ottelumäärään suhteutettuna lisäksi Edmonton Oilersin Connor McDavid on pelannut Rantasta tehokkaammin. Nuoren suomalaisen pistetahti kestää kuitenkin vertailun Avalanchen ja sen edeltäjän Quebec Nordiquesin legendoihin.

Pisteahne suomalainen ylsi Avalanche-pelaajista nopeimmin 70 tehopisteeseen kerättyään kauden 47 ensimmäisessä pelissä tehot 21+50. Joukkueen nykyinen GM Joe Sakic onnistui kaudella 2000-01 49 pelissä kokoamaan 70 tehopistettä. Rantasen ketjukaveri Nathan MacKinnon ylsi kauden 48. pelissään 70 tehopisteeseen.

Rantanen ja MacKinnon ovatkin ensimmäiset joukkuetoverit sitten kauden 1996-97 ja Mario Lemieuxn sekä Jaromír Jágrin, jotka ovat keränneet vähintään 70 tehopistettä ennen tähdistöotteluviikonloppua.

Lisäksi Rantasesta tuli vasta kolmas Avalanchen tai Nordiquesin pelaaja, joka on saanut vähintään 50 syöttöpistettä alle 50 pelissä. Peter Šťastný tarvitsi kaudella 1981-82 Nordiques-paidassa vain 46 peliä 50 syöttöpisteeseen, Rantaselta suoritus vaati yhden pelin enemmän. Peter Forsberg ylsi kaudella 1995-96 niin ikään 47 ottelussa 50 syöttöpisteeseen, samoin Stastny uudelleen kaudella 1983-84.

Rantanen on myös yksi vain kolmesta pelaajasta, jotka ovat jääneet pisteittä korkeintaan kymmenessä pelissä. McDavid on pelaamissaan 49 ottelussa jäänyt ilman tehoja vain seitsemässä pelissä. Chicago Blackhawksin Patrick Kanelle sama on tapahtunut yhdeksässä pelissä ja Rantaselle kymmenessä.

Rantasta pidempään pisteputkeen tällä kaudella on yltänyt vain Florida Panthersin Mike Hoffman, joka pääsi pisteille 17 peräkkäisessä pelissä. Rantanen, Aleksandr Ovetškin ja Dylan Larkin onnistuivat tehoilemaan 14 pelissä peräkkäin.

Vuosikymmenen tehokkainta peliä

Kuluva kausi on kokonaisuutena ollut harvinaisen tehokas. Tähdistöotteluun mennessä on tehty yhteensä 4713 maaleja. Enemmän (4787) on tehty vain kaudella 2005-06, joka on NHL-historian runsasmaalisin kausi. 64 pelissä on syntynyt yhteensä vähintään kymmenen maalia ja 55 kertaa joukkue on tehnyt vähintään seitsemän maalia. Kyseiset lukemat on ylitetty edellisen kerran kaudella 1995-96.

Yksilötasolla neljä pelaajaa on saavuttanut 30 maalin rajapyykin, mikä on tähdistöotteluun mennessä kovin lukema sitten kauden 2009-10, jolloin kahdeksan pelaajaa ylsi samaa. Vähintään 20 maalia tehneitä on tällä kaudella 40 kappaletta, samaan saavutukseen on kyetty viimeksi kaudella 2006-07.

50 tehopisteeseen yltäneitä pelaajia on 33. Parempaan on viimeksi pystytty kaudella 1996-97, kun 36 pelaajaa keräsi vähintään 50 pistettä tähdistöotteluun mennessä. Vähintään piste per peli -tahdilla pelanneita on 41, joista 19 on 25-vuotiaita tai nuorempia. Edellisen kerran vastaava lukema nähtiin kaudella 1995-96, jolloin yhtä moni pelasi tähdistöotteluun asti vähintään piste per peli -tahdilla.

Kaudella 1995-96 on myös viimeksi tehty enemmän hattutemppuja tähdistöotteluun mennessä kuin tällä kaudella. Tuolloin hattutemppuja nähtiin 62 kappaletta, tällä kaudella vain yksi vähemmän. Yhteensä 664 pelaajaa on tällä kaudella onnistunut maalinteossa, mikä on NHL-historian ennätys tähdistöotteluun mennessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle