B-lohko etenee venäläiskomennossa - Norja kesti 39 sekuntia Ruotsin kyydissä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Venäjä marssii puhtaalla pelillä Bratislavan lohkon kärjessä.
Turnauksen hienosti aloittanut Tšekki ei saanut itsestään parasta irti Venäjää vastaan. Ruotsi jätti Norjan vaille mahdollisuuksia.

Venäjä jätti Tšekin nollille

Odotetussa alkuillan ottelussa turnauksen kahdella voitolla aloittaneet Venäjä ja Tšekki iskivät yhteen Bratislavan Ondrej Nepela Arenalla. Ottelu ei lopulta kasvanut niin suureksi tapahtumaksi mitä ehkä ennalta osasi odottaa.

Tšekki oli alussa varjo siitä joukkueesta, joka kaatoi pirteällä ennakkoluulottomalla jääkiekollaan Ruotsin kisojen avauspäivänä. Se hävisi aloitukset, avauspelaaminen oli epävarmaa ja edellisissä otteluissa näkynyt raikkaus sekä hyökkäyspelin mielikuvitus olivat kateissa. Venäjä siirtyi 13 minuutin pelin jälkeen johtoon Venäjän parhaana pelaajana palkitun Sergei Andronovin osumalla. Nikita Gusev lisäsi toisessa erässä Venäjän johdon kahteen maaliin.

Tšekillä oli parhaat hetkensä kolmannen erän alussa. Milos Rihan miehistö sai vietyä pitkiä hyökkäyksiä Venäjän päätyyn ja venäläiset joutuivat rikkomaan. Ylivoimat pyörivät mallikkaasti, mutta raudat kolisivat ja palkinto jäi puuttumaan. Erän edetessä Venäjä sai uudelleen keskikaistan tukkoon ja Tšekin hyökkäyspelin tyrehdytettyä. Nikita Zaitsev viimeisteli ottelun päätösnumerot 3–0 tyhjään maaliin pelin viimeisellä minuutilla.

Tšekin Filip Hronekin pelleily pelin päätöshetkillä ansaitsee tulla mainituksi. Detroit Red Wingsin puolustaja taklasi itse ensin vihellyshetkellä melko tarpeettomasti Ivan Telegenia. Telegin tönäisi tämän jälkeen Hronekia köykäisesti kypärästä, minkä jälkeen Hronek heitti sellaisen kaatumisen, jolla käveltäisiin suoraan sisään laajempiinkin kesäteatteriproduktioihin. Hyppynsä jälkeen tšekkiläinen takoi vielä mailallaan Telegia jalkoihin minkä vain ehti. Molemmat miehet lähtivät tilanteesta kahden minuutin istunnolle.

Kolmella voitolla aloittaneella Venäjällä on edessä nyt välipäivä, tämän jälkeen se iskee keskiviikkona Italian kimppuun. Tšekin seuraava peli on vasta torstaina, jolloin se kohtaa Latvian.

Tre Kronor täysin ylivoimainen iltapelissä

Ruotsi sai otteluun Norjaa vastaan vahvistuksen rapakon takaa, kun Columbus Blue Jacketsin Alexander Wennberg liittyi Tre Kronorin joukkueeseen. Päävalmentaja Rikard Grönborg istutti Wennbergin ykkösketjuun Patric Hornqvistin ja William Nylanderin väliin, ja tulosta alkoi tulla heti. Wennbergin kisojen ensimmäinen vaihto toi heti maalin, kun hän pääsi lähietäisyydeltä liruttamaan kiekon Henrik Haukelandin haaroista Norjan maaliin. Peli oli tässä vaiheessa ehtinyt vanhentua vain 39 sekuntia.

Maali oli alkusoittoa maanantai-illan täystyrmäykselle. Norjalla oli vielä ensimmäisessä erässä oma hetkensä, kun se pääsi pelaamaan lyhyen ajan sisään kolmesti ylivoimaa, mutta tuloksetta. Toisessa erässä peli repesi lopullisesti, minkä päätteeksi lukemat olivat jo karut 0–8 Tre Kronorille. Norjan valmentaja Petter Thoresen yritti herätellä 0–5-tilanteessa omiaan vaihtamalla maalille Henrik Holmin, mutta Holm ehti olla maalipuiden välissä vaivaiset 46 sekuntia, ennen kuin joutui ensi kertaa poimimaan mustaa selkänsä takaa. Kuvaavaa Ruotsin ylivoimaisuudesta oli, että se ehti seitsemän maalin johtoon ennen kuin Norja sai ensimmäisen jäähynsä. Kun Norjan jäähyovi aukesi ja Tre Kronor sai pakkopelinsä pyörimään, niin Loui Erikssonin 0–8-maali meni jo kauneudessaan erotiikan puolelle.

Kolmas erä oli muodollisuus, joka oli pakko pelailla pois. Norja sai pientä iloa iltaansa, kun Mathias Trettenes pääsi murtamaan Jacob Markströmin nollapelin. 1–9-murskajaisissa pääroolissa oli Ruotsin uusiksi laitettu ykkösketju, joka tehtaili yhteensä kymmenen tehopistettä. Kapellimestarina toimi yhden maalin ja neljän syötön William Nylander.

Norjan esitys oli siltä turnauksen heikoin tähän mennessä. Katastrofaalisen illan "kruunasi" ykkössentteri Mathis Olimbin liittyminen Norjan jo entuudestaan pitkälle sairaslistalle. Kisojen alkuohjelma on ollut Norjalle tyly. Se on hävinnyt nyt Venäjälle, Tšekille ja Ruotsille. Seuraava vastustaja on edellisten kisojen hopeajoukkue Sveitsi.