2A-divisioonan MM-ennakko: Isäntämaa Romania kohtaa viisi kovaa haastajaa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Isäntämaa Romania on turnauksen voittajasuosikki numero yksi.
Kuva © Jussi Siiriäinen
Kevään MM-kisat käynnistyvät 2A-divisioonalla. Jatkoaika ennakoi Romaniassa pelattavaa kuuden maan turnausta.

Jääkiekon MM-kisat alkavat 2A-divisioonan MM-kisoilla Romanian Galatissa. Divisioona on neljänneksi korkein sarjataso, jonka voittaja nousee ensi kevääksi 1B-divisioonaan. Viimeiseksi sijoittuneen kohtalona on pelata vuonna 2018 2B-divisioonassa.

Kisaisäntä Romania putosi täksi vuodeksi 1B-divisioonasta 2A:han. Australia palasi vuoden tauon jälkeen 2B-divisioonasta ylemmälle kakkosdivisioonatasolle. Viikon kestävä turnaus alkaa maanantaina, ja jokaisena pelipäivänä pelataan kolme ottelua.

1. Romania

Kisaisäntä Romania epäonnistui pahasti vuoden 2016 MM-kisoissa 1B-divisioonassa. Joukkueen tiedettiin taistelevan putoamista vastaan, mutta lopulta jumbosija tuli yllättävän heikolla esityksellä. Romania ei voittanut yhtään peliä, maalieroksi jäi −24 ja viimeistä edelliseksi sijoittunut Viro keräsi neljä pistettä enemmän.

Toissa vuonna Romania pelasi 2A-divisioonassa, mutta tuolloin maa osoitti, että sarjataso on sille väärä. Romania voitti kaikki pelit helpohkosti jatkoajalle edennyt Islanti-ottelu pois lukien. Isäntämaa on tälläkin kertaa selvä nousijasuosikki.

Joukkueen kannalta isoin takaisku on monivuotisen ykkösvahdin Adrian Catrinoin puuttuminen. Miercurea Ciucin maalivahti Otto Onodi on kuitenkin hyvä paikkaaja. Peleistä tuskin tulee yli viiden maalin murskajaisia, mutta Romanialla on hyökkäysvoimaa Roberto Gligan ja Ede Mihalyn johdolla.

2. Serbia

Muita askeleen edellä olevaa Romaniaa lukuun ottamatta divisioona on äärettömän tasainen. Tänä vuonna isäntämaan ykköshaastajana voi pitää Serbiaa, joka saa kisoihin suurimmalta osin parhaan miehistönsä. Vain Italian liigan Milano Rossoblussa pelaava puolustaja Stefan Ilic on paha menetys.

Serbian maalissa torjuu pari vuotta sitten divisioonan parhaaksi valittu Arsenije Rankovic. Rankovic on 25-vuotias torjuja, joka pelasi päättyneellä kaudella Unkarin ja Slovenian liigoissa. Hän lukeutuu tämän vuoden kisojen ehdottomaan veskariparhaimmistoon.

Hyvän maalivahdin lisäksi Serbia kestää vertailun kenttäpelaajissa. Hyökkäysarsenaali on vakuuttava, sillä vaikka viime kisojen paras pistemies Nenad Rakovic ei olekaan mukana, on avainhyökkääjiä iso liuta: Dimitrije Filipovic, Marko Milovanovic, Pavel Popravka, Marko Sretovic ja Nemanja Vucurevic muiden muassa takaavat iskukyvyn.

Serbian joukkueella on mahdollisuudet mihin vain.
Kuva © Jussi Siiriäinen

3. Islanti

Islannin kisat menivät vuosi sitten penkin alle, kun joukkue voitti vain yhden ottelun. Islanti ei ole divisioonan kärkimaita, mutta pienen saarivaltion joukkue oli mitaleilla vuosina 2013 ja 2014. Näiden vuosien jälkeen se on sijoittunut kahdesti viidenneksi.

Islanti saa jalkeille potentiaalisen ryhmän. Joukkueen tärkein kaksikko on jälleen veljespari Dennis Hedström ja Robin Hedström, joista ensimmäinen on joukkueen ykkösvahti ja jälkimmäinen ykköshyökkääjä. Johan Leifsson ja Yhdysvaltain kansalaisuuden omistava Robert Sigurdsson ovat hyökkäyksen kulmakiviä.

Pohjoismaan pelaajilla on paljon kokemusta. Puolustajaikoni Ingvar Jonsson ja Islannin oma jarkkoruutu Jonas Magnusson ovat olleet MM-kisoissa vuosituhannen vaihteesta saakka. Merkittävin poissaolija on viime kaudella Imatran Ketterää edustanut Björn Sigurdarson, mutta Islannilla on tästä huolimatta edellytyksiä mitaleille.

4. Belgia

Kaksi viime turnausta mitaleilla ollut Belgia olisi mitä luultavimmin Romanian ykköshaastaja, jos sillä ei olisi maalivahtiosastolla pienoisia ongelmia. Jean Cornelis ja Artur Legrand eivät ole maan parhaita molareita, ja Belgian viime vuonna pronssille torjuneet Mike Jansen ja Tom Prodi puuttuvat molemmat.

NHL-varauksen saanut ja Jokerien junioreita tällä kaudella edustanut 18-vuotias Wouter Peeters olisi loistava vahti Belgian maalille. Myös puolustuksessa on kosolti huolenaiheita. Belgian tärkeimmät pakit Jens Engelen ja Vadim Gyesbreghs eivät osallistu turnaukseen, joten muiden on noustava esiin.

Belgialaisten hyökkäysosasto on kunnossa. Veljespari Mitch Morgan ja Vincent Morgan kylvänee tuhoa, ja taustatukea on luvassa Bryan Kolodziejczykiltä sekä pienikokoiselta Maxime Pellegrimsiltä. Belgia kuitenkin joutunee alakertansa takia maalintekokilpailuihin, ja tällöin näiden hyökkääjien on onnistuttava joka pelissä.

5. Australia

Oseanian ykkösmaa Australia oli viime keväänä täysin väärällä sarjatasolla. Kengurupaidat voittivat 2B-divisioonan näytöstyyliin, eikä viiden ottelun maaliero +48 jättänyt mitään epäselvyyksiä nousijan suhteen. Australia palasi 2A-divisioonaan, johon se eittämättä kuuluu.

Australian kriittisin poisjäänti on tietenkin maan ylivoimainen ykköstähti Nathan Walker, joka tavoittelee australialaista NHL-unelmaa Washington Capitalsin farmissa Hershey Bearsissa. Maa on kuitenkin tottunut pelaamaan ilman jalokiveään.

Wehebe Dargen uupuminen hyökkäyksestä on toinen takaisku. Darge voitti 2B-divisioonan pistepörssin viime vuonna tehoin 11+13=24. Hän muodosti piinkovan ykkösketjun yhdessä kisajoukkueessa mukana olevien Cameron Toddin ja Lliam Websterin kanssa.

Ykköspakkiparissa luutivat Paul Baranzelli ja Robert Malloy ovat Australialle tärkeitä. Vastuuvahti on itseoikeutetusti Anthony Kimlin.

Espanja joutuu tulemaan toimeen ilman tähtivahtiaan Ander Alcainea.
Kuva © Jussi Siiriäinen

6. Espanja

Espanjan ennakoiminen 2A-divisioonan viimeiseksi voi hyvin olla alasarjojen maajoukkuekiekkoilua seuraaville yllätys. Viime vuoden turnausta isännöinyt Espanja sijoittui hopealle vain kahden pisteen päähän kultaa voittaneesta Hollannista.

Espanja kuitenkin pelasi vain kolme vuotta sitten 2B-divisioonassa, joten putoaminen ei olisi mikään jättiyllätys. Iso pettymys se toki olisi, mutta NHL:n harjoitusleirilläkin kykyjään näyttämässä käyneen maalivahdin Ander Alcainen puuttuminen ei voi olla näkymättä. Hän on Espanjalle kaikki kaikessa.

Kuten viime keväänä, Alcaine on valittu useasti MM-kisojen parhaaksi vahdiksi. Suomessakin pelanneen Carlos Quevedon johtamassa hyökkäyksessä on potentiaalia, mutta parin kärkiketjun takana tuskin on liikaa ratkaisijoita. Esimerkiksi edelliskisojen pistepörssin voittanut Oriol Boronat on kuitenkin mainio pelimies. Espanjan kohdalla lähes mikä tahansa on turnauksessa mahdollista.

» Lähetä palautetta toimitukselle