Girardille perjantain ottelu oli vasta kuudes NHL:ssä.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

19-vuotias Girard säväytti Avalanche-debyytissään - ei merkkiäkään alokasmaisuudesta

Jatkoaika tarkkaili perjantain ottelussa 19-vuotiasta Samuel Girardia, joka pääsi heti siirtonsa jälkeen uuden organisaation kokoonpanoon. Girard pelasi ottelussa Tyson Barrien kanssa ja suoriutui lähes 22 minuutin iltapuhteestaan erinomaisesti. Taitavan ja sulavaliikkeisen kanadalaisen otteissa ei näkynyt merkkejä varovaisuudesta.

19-vuotias Samuel Girard oli osa Matt Ducheneen liittynyttä vaihtokauppaa, ja puolustaja teki debyyttinsä Colorado Avalanchen paidassa perjantaina Tukholmassa. Girard huhki ottelussa yhteensä 21 minuuttia ja 55 sekuntia. Tasaviisikoin kellotettua peliaikaa kerääntyi peräti lähes 20 minuutin verran.

Girardin puolustajapari, Avalanchen ykköspuolustaja, Tyson Barrie kellotti peliaikaa lähes 23 minuutin verran. Nuoren puolustajan ensimmäinen ottelu Nashville Predatorsista uuteen organisaatioon siirtymisen jälkeen olikin vakuuttava.

Hänen pelaamisensa kulmakivinä toimivat riskittömät mutta peliä rakentavat avaussyötöt. 19-vuotias puolustaja pelasi vasta kuudennetta NHL-otteluaan, mutta merkkejä epävarmuudesta tai varovaisuudesta ei hyökkäys- ja puolustusalueen syöttötyöskentelyssä ei näkynyt laisinkaan.

19-vuotias puolustaja pelasi vasta kuudennetta NHL-otteluaan.

Girard sai välittömästi vastuuta myös joukkueen ykkösylivoimassa. Omalla puolustusalueella hän jäi kamppailutilanteissa hieman alakynteen, mutta osoitti selkeästi vahvuuksiensa olevan kiekollisessa pelaamisessa. Girard pyrki järjestäen tuomaan liikkeellään pelivälinettä puolustusalueelta keskialueelle ja kohti hyökkäyssiniviivaa.

Girard alusti joukkueensa 2−2-tasoituksen toisessa erässä ja avasi heti pistetilinsä uudessa organisaatiossa. Kanadalaispuolustaja käytti hyödyksi sulavaa liikettään saadakseen Senatorsin kärkikarvaajat sivuttaisliikkeeseen ja pedattua siniviivalla olleelle Blake Comeaulle laukaisulinjan maalille. Girardin syötön hetkeä myöhemmin vastaanottanut Comeau lähettikin pelivälineen maalille, ja laukauksen väliin ehti mailallaan Alexander Kerfoot.

Kanadalaispuolustajan ensimmäinen, ja lopulta ainoa, henkilökohtainen virhe syntyi päätöserän puolessa välissä. Hän menetti kiekon keskialueella Jean-Gabriel Pageaulle, joka luisteli läpiajoon, Avalanchen onneksi kuitenkin tuloksetta. Girard oli jäällä 1−2-takaiskumaalin aikana, mutta kokonaisuudessaan nuorukainen ei antanut sijaa muun muassa virhesijoittumisille.

Puolustajan vahvuuksien kannalta pelin painopiste oli toisen ja kolmannen erän aikana liikaa väärässä päädyssä. 2−3-takaa-ajoasemassa saatu runsas vastuu päätöserässä johti lopulta palkintoon 3−3-tasoituksen muodossa.

Nathan MacKinnonin osumaa nimittäin edelsi Girardin sulavaliikkeinen viivapelaaminen sekä kiekkokontrollin ylläpitäminen paineen alla. Kanadalainen on aloittanut NHL-uransa mallikkaasti, sillä kuudessa ottelussa hän on tehnyt tehopisteet 1+3.

Girardin lisäksi Jatkoaika tarkkaili ottelussa myös muita, tavallista pienempiä otsikoita kerääviä pelaajia, jotka ovat vielä NHL-uransa alkutaipaleella.

Alexander Kerfoot

Matt Duchenen lähdön jälkeen paikan kakkosketjun keskeltä saanut Kerfoot oli perjantain ottelussa näkyvästi esillä. Maalin ja yhden maalisyötön kirjauttanut hyökkääjä pelasi laidoillaan Sven Andrighetto ja Nail Jakupov.

Kerfoot aloitti myös Avalanchen kakkosylivoimassa ja syöttikin ottelun avausmaalin joukkueen toisen ylivoimatilaisuuden aikana. Tulokashyökkääjä teki ottelussa usealla osa-alueella peliä edistäviä ratkaisuja muun muassa lyhyiden tukisyöttöjen muodossa. Elementissään hän oli kuitenkin hyökkäysalueen kiekottomassa pelaamisessa. 

Hyökkääjä laukoi ottelussa neljä kertaa, ja toisen erän tasoitusosuman myötä Kerfoot nosti kauden maalisaldonsa jo kuuteen. Kahdella pisteellä hyökkääjä jatkoi tehokasta alkukauttaan, sillä 15 ottelussa on kertynyt 11 pistettä.

Fredrik Claesson

Ruotsalaispuolustaja pelasi pääosan ottelusta maanmiehensä ja suurimmat suosionosoitukset ennen ottelun saaneen Erik Karlssonin rinnalla. Claesson tykitti avauserässä hurjalla siniviivalaukauksella 1−1-tasoitusmaalin heti Avalanchen johto-osumaa seuranneessa vaihdossa.

OTTELU OLI MONEN SENATORS-PUOLUSTAJAN OSALTA TILASTOLLISESTI VAHVA, NIIN MYÖS CLAESSONINKIN.

Maali oli puolustajalle samalla kauden ensimmäinen tehopiste, sillä ruotsalainen oli ennen illan kamppailua pelannut 14 ottelua pisteettä. Puolustavana puolustajana tunnetun Claessonin ratkaisut kiekollisena olivat tyypillisiä hänen pelaajaprofiililleen, sillä ratkaisut johtivat turhankin usein päätykiekkoihin vieressä olleesta vapaasta syöttölinjasta huolimatta.

Välillä Claesson kirmasi hyökkäyksen kärkenä, mutta kokonaisuudessaan hän kuitenkin pysyi visusti puolustavassa roolissaan antaen kiekolliset vapaudet tähtipuolustaja Karlssonille. Ottelu oli monen Senators-puolustajan osalta tilastollisesti vahva, niin myös Claessoninkin.

Karlssonin hyökkäyspelillisellä myötävaikutuksella Claesson kirjautti tasaviisikoin hurjan 72 prosentin corsi-lukeman, edellään ainoastaan Karlsson ja Chris Wideman. Lisäksi Senators kerrytti maaliodottamaa 0,23 yksikköä vastustajaa enemmän Claessonin ollessa jäällä tasaviisikoin.

Chris Bigras

22-vuotias Bigras pelasi jo toissa kaudella 31 ottelua Avalanchen paidassa, mutta viime kaudella puolustaja pelasi ainoastaan AHL:ssä. Nyt Bigras pelaa paikastaan coloradolaispuolustuksen vakiokokoonpanossa.

Perjantain ottelu Tukholmassa oli puolustajalta vähäisestä peliajasta huolimatta tasapainoinen. Bigras pelasi venäläispuolustaja Nikita Zadorovin rinnalla ja osoitti sähäkkää pelaamistaan erityisesti hyökkäysalueen siniviivalla, sillä hän ei kaihtanut kärkikarvaajan harhauttamista.

NHL:ssä Bigras ei ole tehopisteillä juhlinut, mutta puolustaja taitaa pelivälineen nopeatempoisen tuonnin kohti hyökkäysaluetta. Hänen kiekolliset kykynsä muun muassa pelin siirtymävaiheissa ovat kuitenkin havaittavan rajalliset NHL-tasolle, mikä osaltaan on vaikuttanut hänen rooliinsa.

Bigras oli jäällä Senatorsin 2−3-osumassa toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla, mutta piti tilanteessa omasta vartioitavastaan pelaajasta kiinni. Kokonaisuudessaan Avalanche oli joukkueista enemmän puolustusasemassa, erityisesti toisessa erässä, jolloin myös Bigras−Zadorov joutui huhkimaan toivottua enemmän omalla alueellaan.

Kolmospuolustajaparissa pelanneelle Bigrasille siunaantui ottelun päätöserässä aiempaa vähemmän peliaikaa, sillä Avalanche tiivisti takaa-ajoasemassa ollessaan puolustajien peluutusta. Yhteensä hän pelasi vajaat 11 minuuttia, vähiten kaikista Avalanche-puolustajista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Huomaamaton tähti − Rantanen noussut Avalanchen kärkipelaajaksi

NHL | 29.12.2017 17:30
21-vuotias Colorado Avalanchessa pelaava Mikko Rantanen on jäänyt vaille ansaitsemaansa huomiota. Nyt on korkea aika nostaa suomalaismies jalustalle ja osoittaa, kuinka hyvin hänen pelinsä todellisuudessa kulkeekaan. lue lisää

Avalanchelle kova takaisku - Barrie viikoiksi sivuun

NHL | 28.12.2017 10:12
Colorado Avalanchen puolustaja Tyson Barrie on sivussa 4-6 viikkoa käsivamman vuoksi. lue lisää

Rapakon takaa, marraskuu: Duchene-kauppa heijastui sekä joukkueisiin että yksilöihin

NHL | 10.12.2017 12:00
Matt Duchene kaupattiin marraskuun kuudentena Colorado Avalanchesta Ottawa Senatorsiin, minkä seurauksena Kyle Turris siirtyi Senatorsista Nashville Predatorsiin. Kolmen joukkueen välinen kauppa heijastui vahvasti marraskuun joukkue- ja pelaajavalintoihin, sillä nousijoiksi valikoituivat Predators ja Nathan MacKinnon. lue lisää

Landeskogille NHL-uran kolmas pelikielto - nyt neljä peliä

NHL | 28.11.2017 7:46
Colorado Avalanchen kapteeni Gabriel Landeskog on saanut neljän ottelun pelikiellon poikittaisesta mailasta. Rike tapahtui lauantaina ottelussa Calgary Flamesia vastaan. lue lisää

NHL 65:00 -podcast: Selänne ja Kariya aiheuttavat kylmiä väreitä - Kolmen seuran kauppa voitto kaikille

NHL | 19.11.2017 17:00
Tämän syksyn viidennessä NHL 65:00 -podcastissa käydään läpi reilu viikko sitten tapahtunut kauppa, jossa Matt Duchene, Kyle Turris ja iso kasa tulevaisuuden palasia vaihtoivat osoitteita. Lisäksi perusaiheemme Antti Niemi pääsee jalustalle. Sebastian Ahon alkukautta käydään hieman läpi. Lopussa toimittajat keskustelevat Hockey Hall of Famesta ja muun muassa valintakriteereistä aatelointiin. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Samuel Girard

Colorado L p
s. 1998 Roberval, QC, CAN
175CM / 73KG
SOPIMUS: 2020
VARAUS: 2016 Nashville Predators 2. kierros #47