Ässät-Ilves: Ilves hakee Tampereen unelmaa, Ässät uutta suuntaa ylöspäin

LIIGA / Artikkeli
Ville Korhonen pääsee vääntämään tuttua seuraa vastaan.
Kuva © Mikko Ruohola mikko@ruohola.org
Joukkueiden vireen perusteella Jyrki Ahon Ässät lähtee lievästi haastajana Karri Kiven Ilvestä vastaan. Jatkoajan Liiga-toimitus niputtaa otteluparin tunnelmat.

Ässät ja Ilves ovat viimeksi kohdanneet pudotuspelien karsintakierroksella keväällä 2005. Tuolloin sarjan kokonaisvaltaisin pelaaja oli Ilves-vahti Vesa Toskala, joka nollasi kerta toisensa jälkeen porilaishyökkäykset.

Tehoketjujenkin taistelussa tamperelaiset olivat vahvempia. Ketju Patrik Stefan - Steve Kariya - Hannes Hyvönen pystyi nujertamaan kolmikon Teemu Virkkunen - Jason Williams - Pasi Tuominen.

Kahdentoista vuoden aikana kumpikin osapuoli on ollut sarjan pohjilla, mutta ovat sieltä ponnistaneet tähän hetkeen. Ässissä mestaruuden voittanut Karri Kivi palaa pudotuspelitunnelmiin vanhaan kotikaupunkiinsa.

Ässät etenee puolivälieriin, jos...

Kaiken ytimessä on oikeanlaisen tahtotilan löytäminen. Ässille aina vaikea TPS-peli oli jo askel kohti parempaa, mutta lyhyellä otannalla runkosarjan lopussa tapahtui ulospuhallus silloin, kun joukkue olisi itse voinut sinetöidä paikkansa kuuden parhaan joukossa.

Melkein läpi kauden tiiviisti koossa pysynyt puolustuspeli sortui osittain, ja ison roolin hyökkääjiltä vaaditaan selvää tasonnostoa. Ässien peli ei ole perustunut varsinaisiin maalijuhliin, mutta mikäli porilaisnippu haluaa jatkaa kevättään, kaikki kärkihyökkääjät eivät voi jatkaa pisteetöntä putkeaan ja vaeltaa pelin ulkopuolella.

Pudotuspeleissä eikä niiden karsintakierroksella kamppailutilanteiden välttäminen ja iskujen säästäminen eivät ole menestyvän joukkueen vaihtoehtoja.

Andreas Bernard tarjoaa Ässille mahdollisuuden voittaa, ja vähemmän pelannut Ari Ahonenkin on esittänyt varmoja otteita maalilla.

Yksi on varmaa, Kiven ja Jyrki Ahon kohtaaminen ei ole tylsä tapahtuma. Mikäli molemmat joukkueet vievät ensimmäiset kotiottelunsa, lauantaina nähdään yksi kauden tähän asti hienoimmista kiekkokarnevaaleista.

Ilves etenee puolivälieriin, jos...

Tamperelaisjoukkue oli runkosarjan loppupuolella Liigan kuumimpia joukkueita. Mikäli Ilves jatkaa siitä, mihin jäi, on Ässillä täysi työ selvitä otteluparista jatkoon. Maalivahti Antti Lehtonen piti maalinsa puhtaana yli 200 minuutin ajan ja ratkaisijoiden rintama leveni entisestään, kun Santeri Vuodin johtama kolmosvitja heräsi tehoilemaan.

Ilveksen ketjukoostumukset ovat pysyneet jo pidemmän aikaa muuttumattomina, ja ketjut ovat päässeet pelin sisään peli peliltä paremmin. Puolustuksessa Teemu Aalto on iskenyt muutaman komean osuman, ja kokeneen Aallon pelivire onkin ratkaisevassa roolissa tupsukorvien puolustuksessa.

Mikäli Ilves onnistuu pitämään yllä sille ominaista nopeaa hyökkäyspeliä, ja Tapio Laakson ja Jerry D'Amigon kaltaiset hyökkääjät pääsevät möyrimään porilaispuolustuksen selustaan, on runkosarjan kymmenenneksi sijoittuneella joukkueella hyvä mahdollisuus edetä Tapparaa vastaan puolivälieriin.

Otteluparista sanottua

Jyrki Aho:

− Ilves on hyvin liikkuva joukkue. Heidän kautensa on ollut vahvasti nousujohteinen, siellä on nyt kunno flow päällä.

− Me kävimme TPS-pelin jälkeen jälleen asioita läpi. Minun mielestäni peli ei eroa mitenkään runkosarjaottelusta, mutta pelaajien täytyy oppia ajattelemaan tilanteet oikein. Pelillisesti olemme olleet pitkälti siellä kuin olemme halunneetkin, ottelujen sisällä vain emme aina ole olleet hyviä. Paljon asioita ratkaistaan pääkopan sisällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle